Úvod Novinky Snowden získal prístup k tajným dokumentom NSA pomocou lacného softvéru

Snowden získal prístup k tajným dokumentom NSA pomocou lacného softvéru

0
Edward Snowden

Človek, ktorý stojí za odhalením dokumentov bezpečnostnej agentúry Spojených štátov amerických, vraj použil na nadobudnutie utajovaných materiálov lacný a dostupný softvér. Informoval spravodajský web The New York Times s odvolaním sa na vyhlásenie vyšetrovateľov prípadu.

Edward Snowden tak mal vďaka tomuto softvéru (tzv. „web-crawler„) prehľadávať interné siete NSA (National Security Agency) popri bežných pracovných aktivitách bez toho, aby vzbudil akúkoľvek pozornosť. Podľa vyšetrovateľov išlo o automatizovaný proces, ktorému nemusel bývalý zamestnanec agentúry venovať priveľa času. „Neveríme, že to bolo individuálne sedenie pri zariadení a individuálne sťahovanie tak veľkého množstva materiálu v jednotlivom poradí“ citoval web nyt.com vyšetrovateľov.

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že interné Snowdenové útoky neboli príliš sofistikované a nebol problém ich jednoducho objaviť prostredníctvom špeciálnych monitorovacích zariadení. Za úspechom teda podľa všetkého stojí jeho šikovnosť. Snowden pôsobil na pracovisku NSA, umiestnenom na Hawai, ako správca počítačových systémov. Spomínané pracovisko nemalo byť podľa oficiálnych tvrdení aktualizované, takže bol vraj prístup k dátam jednoduchší.

Použitý softvér má byť akousi jednoduchšou napodobneninou softvéru, ktorý využíva aj internetový gigant Google na indexáciu pre svoj webový vyhľadávač. Ten môže byť naprogramovaný, aby sa presúval z web stránky na web stránku a zbieral požadované informácie – čo sa malo stať aj v Snowdenovom prípade, kde softvér v pravidelných intervaloch zbieral citlivé dáta z internej siete bezpečnostnej agentúry. Stačilo teda iba nastaviť správny algoritmus a pomerne jednoducho nadobudol prístup k viac ako jednému miliónu interných súborov, z ktorých časť posunul ešte v priebehu minulého roka niekoľkým žurnalistom pracujúcich pre popredné svetové média, ako napríklad The Guardian či The New York Times. Utajované informácie následne použili ako zdroj pre publikáciu série článkov, ktoré doslova šokovali celý svet, vďaka čomu NSA momentálne čelí veľkej vlne verejnej kritiky za neopodstatnené sledovanie denno-denných aktivít obrovského počtu ľudí nie len na území USA.

Edward Snowden sa momentálne nachádza, žije a pracuje v Rusku, kde mu bol pridelený dočasný azyl ruskou vládou.

Zdroj: nyt.com, rt.com, theguardian.com