Úvod Novinky Samsung Galaxy S5: TOP 10 nových vylepšení

Samsung Galaxy S5: TOP 10 nových vylepšení

22

Samsung Galaxy S5 nemusí byť „trhač špecifikácií“ na to, aby sa dostal pod kožu širokému spektru záujemcov. Veď stále zostávame pri full HD Super AMOLED displeji, 2 GB RAM či mierne vylepšenom procesore Snapdragon 801.

Tento TOP smartfón ale prichádza s množstvom nových či vylepšených funkcií a vlastností, lepšou optimalizáciou a výdržou batérie, čo bude určite hlavný dôvod pri rozhodovaní sa o jeho zadovážení. Pozrite sa s nami na 13 najdôležitejších inovácií, čo sa nového Samsungu Galaxy S5 týka.

 

Dizajn
GALAXY-S5_Combi-2P_2833140b
Viac-menej stále rovnaký. Jedná sa však už o akýsi dizajnový „podpis“ Galaxy S série smartfónov podobne ako napríklad pri iPhone zariadeniach, ale predsa len sa aj v tomto smere objavilo niečo nové.

Zmenou prešla zadná časť zariadenia, ktorá je teraz z mäkšieho materiálu a ponúka decentné perforovanie, respektíve vzor, ktorý Samsung použil vôbec po prvý krát. Naposledy si takouto zmenou prešiel phablet Galaxy Note 3, ktorého zadný kryt je plastovou imitáciou koženého prevedenia.

Rovnako sa môžeme tešiť na nové farebné možnosti v podobe modrej či zlatej.

 

Snímač odtlačkov prstov
Galaxy-S5-leaked-1
Na prezentácii Samsungu mu nebola venovaná extrémne veľká pozornosť ale z informácií, ktoré sú k dispozícii je snímač odtlačkov prstov zakomponovaný do hardvérového tlačidla pod displejom a logicky bude slúžiť na odomykanie displeja alebo na verifikáciu a potvrdzovanie platieb.

Samsung tvrdí, že dáta samotného odtlačku prstu sú šifrované a neodosielajú sa nikde ale zostávajú len v zariadení.

 

Snímač frekvencie srdca
galaxy-s5-colors-1_0
Ďalšou novinkou je snímač frekvencie srdca, respektíve tepu, ktorý je umiestnený pod optikou fotoaparátu a v kombinácii s inovovanými aplikáciami pre „fitness“ a „zdravie“ dokáže poskytnúť relevantné výsledky k vašej športovej aktivite alebo zdraviu. Stačí len priložiť prst a počkať na namerané hodnoty.

 

Vode a prachu odolnosť
s522
Samsung konečne vybavil svoj nový vlajkový model certifikáciou IP67, čo znamená, že odolá prachu a ponoriť sa s ním môžete až do hĺbky jedného metra po dobu 30 minút.

Samsung Galaxy S5 tak môžete bezpečne používať aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach, hovor môžete prijať aj v sprche alebo sa nemusíte báť nechceného obliatia či pádu do vody. Daňou za túto novinku je krytka microUSB portu, čo však za prekážku nepovažujeme.

 

16 Mpix fotoaparát
samsung-galaxy-s5-mwc-2014-10
Samsung navýšil v novom Galaxy S5 počet megapixelov fotoaparátu na 16 a zároveň ponúka najrýchlejšie automatické zaostrovanie (0,3 sekundy) z pomedzi smartfónov vôbec. Nechýba možnosť nahrávať video v 4K rozlíšení pri 30 FPS a dedikovaný čip fotoaparátu umožní užívateľovi selektívne zaostrovať bez nutnosti použitia špeciálnych objektívov.

V jednoduchosti, kliknete na objekty, ktoré chcete mať ostré, zbytok snímky zostane na pozadí rozmazaný. Rovnako HDR režim je teraz dokonalejší a dokáže vytvoriť krajšie a vernejšie fotografie.

 

Rýchlejší procesor
qualcomm-snapdragon-mobile-processor-820x420
Jedná sa o vylepšenú verziu quad-core čipu Snapdragon 800 s označením Snapdragon 801 a jeho takt je nastavený na 2,5 GHz. Jeho jadrá Krait 400 sú tak o 14 percent rýchlejšie ako u predchodcu a grafika Adreno 330 je výkonnejšia o 28 percent.

V kombinácii s optimalizovaným softvérom by sa malo teda jednať o skutočného šprintéra. Aká je skutočnosť ukážu až prvé používateľské testy zariadenia.

 

LTE
galaxy_s5_lte
Táto technológia sietí 4. generácie dorazila už aj k nám a nový Samsung Galaxy S5 je kompatibilný so všetkými jej odnožami, pričom môžete sťahovať dáta rýchlosťou až 150 Mbps.

Obmedzenie a možnosti ale samozrejme tiež stoja na operátoroch a obzvlášť tých našich.

 

Download Booster
94
Podľa Samsungu sa jedná o inovatívnu technológiu, ktorá urýchľuje sťahovanie prostredníctvom kombinácie WiFi/ac a pokročilej LTE konektivity.

Na prezentácii Samsung tvrdil, že Galaxy S5 dokáže v maximálnych možnostiach týchto technológií stiahnuť až 1 GB dát za 30 sekúnd. Na Slovensku ťažko, v domovskej Kórei však určite. V praxi to teda znamená, že na Slovensku by ste o dátový limit na celý mesiac prišli napríklad za pár minút.

 

TouchWiz

touchwiz

Užívateľské rozhranie si tiež prešlo svojimi zmenami, pričom zavádza ploché a okrúhle ikony, prepracovanejšie menu, a nepreberné množstvo nových funkcií či triedenia nastavení.

Revolúcia sa však nekoná a stále je to Touch Wiz.

 

Ultra Power Saving Mode
samsung-galaxy-s5-mwc-2014-20
V tomto móde bude Samsung Galaxy S5 šetriť energiu a to dosť extrémne. Displej sa zbaví farieb a prepne sa do kvázi čierno-bieleho režimu, obmedzí výkon procesoru, vypne všetky nedôležité pripojenia, čiže Vám zostanú len hovory a SMS.

Pri desiatich percentách batérie dokáže Galaxy S5 vydržať v pohotovosti až 24 hodín. Ak si teda budete vedomí, že v najbližších hodinách nebudete pri zdroji napájania a budete potrebovať uskutočniť hovor, funkcia sa určite hodí.

Presvedčili Vás tieto inovácie o kúpe zariadenia, alebo radšej zostanete pri predchádzajúcej generácii, respektíve svojom súčasnom smartfóne alebo sa obzriete po konkurencii?

Zdroj: PhoneArena