Úvod Novinky Samsung predstavil GALAXY S5: Viac výkonu, viac pixelov a nový dizajn

Samsung predstavil GALAXY S5: Viac výkonu, viac pixelov a nový dizajn

133

Predstavte si túto situáciu. Ste najväčším výrobcom smartfónov na planéte a je čas vydať aktualizovanú verziu vašej vlajkovej lodi. Prekonať musíte absolútne masívny úspech Galaxy S4. Vašou úlohou je prísť s niečim novým, pričom musíte ponechať dostatok hlavných črtov, aby sa nejednalo o úplne nové zariadenie.

Samsung Galaxy S5 je oproti Galaxy S4 len miernym vylepšením. Ak sa na ne pozriete z diaľky, je dosť možné, že ich vôbec nerozoznáte. Samsung Galaxy S5 ponúka 5,1 palcový 1080p Super AMOLED displej, ktorý je takmer identický s Galaxy S4. Pod displejom sa však už nachádza nové tlačidlo ‚Domov,‘ ktoré zároveň slúži ako snímač odtlačkov prstov.

Samsung sa po bokoch rozhodol ponechať plast, ktorý pripomína kov, pričom novinkou je krytka, ktorá sa nachádza na otvore pre USB port. Samsung tak spravil z toho dôvodu, že Galaxy S5 je po novom odolný voči vode aj prachu. To dosiahol vďaka certifikácii IP67 čo znamená, že ponorený vám v hĺbke jedného metra vydrží fungovať až 30 minút.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-4 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-5 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-3

Najväčšou zmenou v dizajne je zadný kryt

Predná strana Galaxy S5 je veľmi podobná jeho predchodcovi, no to sa o zadnej strane povedať rozhodne nedá. Zadná strana Galaxy S4 totiž bola lesklá a hladká. V prípade Galaxy S5 sa však už jedná o mäkký povrch, ktorý je pokrytý bodkami. Spoločnosť tento dizajn nazvala ako „Moderný pôvab,“ pričom si nevieme pomôcť, ale veľmi sa nám podobá na originálny Nexus 7, ktorý bol predstavený ešte v roku 2012.

Galaxy S5 je oproti Galaxy S4 o niečo väčší. Môže za to väčší displej, ktorý po novom meria 5,1 palca (Galaxy S4 ponúka 4,95 palcový panel.) Čo sa samotných rozmerov týka, telefón je meria 142 x 72,5 x 8,1 milimetra. Zariadenie váži 145 gramov, čo je opäť o niečo viac, než Galaxy S4, no nič, čo by nejak extrémne prekážalo.

 

TouchWiz s novou tvárou

O tom, že Samsung má pracovať na novej verzii TouchWizu sme už nejaký ten článok čítali. Vtedy to boli len špekulácie, ktoré nahnevali nejedného z Vás. Ako to tak vyzerá, informácie o ktorých sme vás informovali boli pravdivé a Samsung skutočne predstavil vylepšenú verziu svojho používateľského rozhrania.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-2 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-19 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-22

Hneď zo začiatku si pripomeňme (keďže Samsung na to opäť zabudol), že Galaxy S5 beží na Android 4.4 KitKat. Veľkou zmenou si prešli nastavenia Galaxy S5, ktoré po novom pozostávajú z okrúhlych ikoniek. Tieto nastavenia sú rozdelené na štyri hlavné sekcie.

 

Základné špecifikácie

Samsung Galaxy S5 prichádza s výkonnými komponentami. Vo vnútri novinky bije výkonný Snapdragon 800, ktorého jadrá sú nataktované na 2.5GHz, na zadnej strane sa nachádza 16MPix fotoaparát (navýšené z 13MPix) a na prednej strane sa na vás pozerá 2MPix senzor.

Zariadenie funguje za pomocou 2 800mAh batérie, ktorá sa dá, tak ako už je zvykom, bez problémov vymeniť. Oproti Galaxy S4, ktorý ponúka 2 600mAh kúsok sa opäť jedná o mierne vylepšenie. Veľkou novinkou však je nový mód, ktorý Vám ušetrí batériu.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-20 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-21

Vylepšená výdrž batérie, podpora microSD až do 128GB a poriadne rýchla WiFi

Samsung ho nazval „Ultra Power Saving Mode,“ teda v rýchlom preklade „Mód pre extrémne šetrenie energiou.“ Samsung sľubuje, že na jedno nabitie vydrží Galaxy S5 prehrávať video celým 12 hodín, pričom ak by ste sa ho ani nedotkli, nabitý by mal zostať celých 16 dní.

Tak ako aj v prípade predchádzajúcich generácií, aj Galaxy S5 ponúka možnosť rozšírenia vnútornej pamäti pomocou microSD karty (až o 128GB), pričom telefón bude dostupný s 16/32GB vnútornej pamäti. Spomenúť samozrejme musíme aj RAM, ktorej kapacita sa ustálila na 2GB. Galaxy S5 podporuje NFC, WiFi, USB 3, Bluetooth 4.0 LE a najrýchlejšiu WiFi 802.11ac.

Samsung tvrdí, že Galaxy S5 dokáže skombinovať LTE a WiFi pripojenie, čím dokáže teoreticky vytvoriť až 600 – 650Mbps pripojenie. Túto funkciu nazvali Download Booster, po našom posilovač sťahovania.

 

Armáda senzorov

Po Apple, HTC a Motorole, ktorá so snímačom odtlačkov prstov mimochodom prišla ešte veľmi, veľmi dávno sa do toho pustil aj Samsung. V hardvérovom tlačidle ‚Domov‘ pod displejom sa totiž nachádza snímač odtlačkov prstov, ktorý sa využije pre odomknutie telefónu či autorizáciu platieb.

Samsung uzatvoril s PayPalom zmluvu, vďaka ktorej už pre uskutočnenie platby potrebujete skutočne len svoj prst.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-13 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-15 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-22

Ak ste fanúšikom fintesu, radi posilňujete, beháte, alebo v podstate vykonávate akýkoľvek šport, určite oceníte vylepšené funkcie – nie len – Galaxy S5. Vedľa blesku sa totiž nachádza merač pulzu. Hneď, ako naň priložíte prst Vám presne povie, ako rýchlo vám bije srdce. Túto funkcionalitu Samsung prepojil s ich S Health 3.0 a výsledok je výborný. S Health ďalej ponúka pedometer, osobného trénera, ktorý vám poradí ako cvičiť, chudnúť, atď. a nástroj, pomocou ktorého si budete môcť zaznamenať vaše cvičenie.

 

Znamená viac megapixelov lepší fotoaparát?

Samsung už typicky navýšil počet megapixelov svojho zadného fotoaparátu. Senzory, ktoré používajú ich vlajkové lode sú pritom vynikajúce počas dňa, keď sa nachádzate mimo akejkoľvek miestnosti. Akonáhle sa však ocitnete v izbe, resp. na mieste, kde majú svetelné podmienky ďaleko od ideálu, kvalita fotografií prudko klesne.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-10
Na zadnej strane Galaxy S5 sa nachádza 16MPix senzor.

S novou vlajkovou loďou Samsung vylepšil aj fotoaparát (a nemyslíme tým len počet megapixelov). Jednou z najlákavejších funkcií je schopnosť zaostriť len za 0,3 sekundy, čo najkratší čas na akomkoľvek smartfóne, dokonca aj na Lumia 1020. Jednať sa má o trikrát rýchlejšie zaostrenie než na Galaxy S4.

 

Galaxy S5 ponúka najrýchlejšie zaostrovanie na smartfóne vôbec

 

Samsung vylepšil aj ovládanie aplikácie fotoaparátu. Stačí, že ťuknete na displej a smartfón vám na displeji automaticky zobrazí náhľad HDR. Funguje to pre fotografie, ako aj video a to vďaka dedikovanému čipu, ktorý je určený výlučne pre prácu s fotografiami a videom.

Novinkou je aj selektívne zaostrovanie, čo je funkcia, ktorá je známa hlavne z fotoaparátu Lytro a zo smartfónu Nokia Lumia 1020. V jednoduchosti môžete zmeniť bod, na ktorý je fotografia zaostrená po tom, ako danú snímku odfotíte.

 

No dobre. Kedy a za koľko?

Samsung prisľúbil, že Samsung Galaxy S5 sa začne predávať 11. apríla a to vo viac ako 150 krajinách po celom svete. O cene zatiaľ môžeme len špekulovať no samotný Samsung nepriamo potvrdil to, že by sa malo jednať o nižšiu štartovaciu cenu, než v prípade Galaxy S4.

Ste spokojní s novým Galaxy S5, alebo ste čakali viac? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-25 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-26 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-27 samsung-galaxy-s5-mwc-2014-28