Úvod Novinky Roaming bude od leta lacnejší. Na čo sa môžeme tešiť?

Roaming bude od leta lacnejší. Na čo sa môžeme tešiť?

11

Možno ste už minulý rok začuli správy o tom, že Európska únia plánuje zmeniť fungovanie roamingu. Plán je taký, že štáty z EÚ by mali spadať pod jeden veľký telekomunikačný celok, pričom by mal úplne zaniknúť rozdiel v cenách.

Samozrejme, to by bola obrovská zmena a z dňa na deň sa to dosiahnuť nedá. EÚ tak chce začať aspoň niektorými zmenami.

 

Lacnejšie SMSky, hovory, aj internet

Prvou sú ceny SMS správ a hovorov, ktoré by mali od júla 2014 opäť klesnúť. Tieto ceny pritom určuje Európska komisia a tá rozhodla, že od júla tohto roku klesne cena za 1MB z 54 centov na 24 centov a minúta odchádzajúceho hovoru z 29 centov na 23 centov.

Veľkou zmenou má byť aj kúpa balíčka od lokálneho operátora. V praxi by to vyzeralo asi tak, že by ste prišli, povedzme na dovolenku, a namiesto toho aby ste platili predražený roaming slovenským operátorom by ste si mohli kúpiť jeden z balíčkov od operátora danej krajiny a to všetko bez zmeny čísla.

Jeden telekomunikačný trh naprieč celou Európskou úniou

Ako sme už naznačili, Európska komisia má cieľ jasný a tým je úplne zrušenie roamingových poplatkov, resp. ich zníženie na toľko, že by medzi nimi a klasickým využívaním služieb v domovskej krajine nebol žiaden rozdiel. To chcú dosiahnuť najneskôr do roku 2016.

Podobne ako v USA, tak aj v Európe by sme sa mali dočkať protežovania v sieti za poplatok, ktorý sa bude týkať technologických firiem, ako napríklad Google či Microsoftu. Znamenalo by to teda, že ak by ste mali kvázy pomalé pripojenie a zapli by ste si Skype, rýchlosť by sa okamžite zvýšila, aby sa Vám nesekal obraz, ani zvuk. Po vypnutí Skype by samozrejme rýchlosť opäť klesla.

Čo hovoríte na zmeny? Aké skúsenosti máte s roamingom?