Úvod Konkurencia Apple POROVNANIE: Koľko stratili vlajkové lode na cene za posledných 6 mesiacov?

POROVNANIE: Koľko stratili vlajkové lode na cene za posledných 6 mesiacov?

13

Zníženie ceny vlajkových lodí. Koľko stratili na cene za posledných 6 mesiacov?

Všetci vieme, že keď si kupujeme high-end zariadenie, tak je viac než pravdepodobné, že do niekoľkých mesiacov spadne ich cena aj o niekoľko sto eur. Jedná sa o podobný princíp, ktorý ste určite zaznamenali napríklad pri súčiastkach do počítača, alebo dokonca pri automobiloch.

Predtým, než začneme porovnávať približnú stratu na hodnote, by som Vás chcel upozorniť, že v žiadnom prípade sme to nerobili ako vedecký experiment, ani žiadne z cien nie sú odčasované presne na deň. Jedná sa len o približné porovnanie, ktoré môže zbadať laik snažiaci sa kúpiť nové zariadenie. Všetky ceny boli porovnané pomocou Heureka.sk.

 

Sony

Zariadenia Sony sú na tom skutočne zvláštne. Sony Xperia Z, vlajková loď ktorá bola predstavená minulý rok na CES 2013 v Las Vegas sa u nás začala predávať za niečo vyše 606 eur. Približne po šiestich mesiacoch jej cena bola už na 460 eurách, čo 75% z jej originálnej ceny.

Na druhej strane tu máme Xperia Z1, telefón predstavený v septembri, ktorý sa začal predávať za niečo pod 600 eur, pričom práve teraz si ho môžete kúpiť za 437 eur, teda za 73% jeho originálnej ceny.

Pri Xperia Z Ultra je príbeh menej úspešný. Obrovský phablet sa na slovenský trh dostal s cenou 636 eur, pričom na Vianoce už stál len 423 eur, teda 66% svojej originálnej cely.

 

HTC

Zariadenia vyrobené z kovu a s kvalitnými špecifikáciami si väčšinou dokážu održať svoju hodnotu lepšie, ako tie vyrobené z plastu. Aspoň taká je mienka ľudí, ktorí radi komentujú pod článkami. HTC One je teda skvelým kandidátom pre porovnanie s Galaxy S4, ku ktorému sa dostaneme neskôr.

HTC One sa začal predávať za 647 eur, pričom po šiestich mesiacoch jeho cena klesla na 482 eur, teda na 74% originálnej ceny. Po porovnaní so Sony vidíme, že sa jedná o solídny výsledok.

Na druhej strane tu máme HTC One max, predstavený na jeseň 2013, ktorý sa začal predávať za 663 eur, pričom za tri mesiace jeho cena stihla klesnúť na 549 eur, teda 83% z jeho originálnej ceny. Ak bude cena podobným štýlom klesať aj naďalej, približne v máji by ste si ho mohli kúpiť už za 435 eur.

 

Samsung

Teraz sa dostávame k Samsungu, teda k najväčšiemu výrobcovi Android zariadení. Tu by som chcel porovnať hneď dve veci. Prvá je porovnanie s HTC One, podľa mnohých jeho najväčším rivalom. V druhom prípade by som chcel porovnať samotné verzie Galaxy S4, Galaxy S4 Active a Galaxy S4 Zoom.

Začnime klasickou verziou Galaxy S4, ktorá sa začala predávať za 620 eur, pričom po šiestich mesiacoch to bolo už len 442 eur, čo činí 71% jeho originálnej ceny. V porovnaní s HTC One, ktorý sa po rovnakom čase predával za 74% originálnej ceny, hodnota Galaxy S4 spadla o čosi nižšie.

Pri porovnaní verzií Galaxy S4 zistíme, že najlepšie sa darilo Galaxy S4 Active, ktorý sa po polroku predával za 79% svojej originálnej sumy a najhoršie skončil Galaxy S4 Zoom, ktorého cena po šiestich mesiacoch spadla na 66%.

Galaxy Note 3 si sa po piatich mesiacoch predáva za 74% svojej originálnej ceny.

 

LG

Spomenúť musíme aj LG, keďže jeho najnovšia vlajková loď nás skutočne milo prekvapila. LG G2 sa začal predávať začiatkom septembra za približne 500 eur, pričom dnes ho zoženiete už od 383 eur, teda za 76% svojej originálnej ceny. Jedná sa teda o výborný výsledok.

 

Apple

Čo až také výborné nie je, je to, ako sa darilo iPhonom od Apple. Mnohí si opäť myslia, že iPhony držia cenu najlepšie, keďže sú kvalitné a… no jednoducho Apple. Týchto ľudí musím sklamať, keďže podľa informácií z Heureka.sk sa im darilo suverénne najhoršie.

Cena iPhone 5s od predstavenia stihla z 823 eur spadnúť na 575 eur, čo je 69% z jeho originálnej ceny. iPhone 5c na tom nie je oveľa lepšie, jeho cena spadla z 687 eur na 460 eur, čo predstavuje 67% z jeho originálnej ceny.

Na trhu ešte pritom neboli ani 6 mesiacov a tak sa očakáva, že ich cena za mesiac ešte stihne o niečo spadnúť.

 

Záverom

Chcem ale opäť upozorniť, že sa jedná len o provizórne čísla a som si istý, že ak by si niekto našiel čas a porovnal priemerné ceny, že by našiel niekoľko chýb. Zároveň však verím, že tento prehľad poslúži ako indikácia pri kúpe, aby ste vedeli čo očakávať, kedy zariadenie kúpiť a kedy radšej počkať.

Zdroj: Heureka