Úvod Novinky Android Microsoft z Androidu zarába $1,6 miliardy ročne, 5x viac než z vlastného...

Microsoft z Androidu zarába $1,6 miliardy ročne, 5x viac než z vlastného Windows Phone

2

Redaktorom servera ZDNet sa podarilo získať prístup k správe od spoločnosti Nomura, službe ponúkajúcej finančné služby. Čo zistili je teda poriadne zaujímavé.

Vďaka licenčnej zmluve medzi dvoma gigantami Microsoft na operačnom systéme od Google zarába úctyhodných 1,6 miliardy dolárov ročne, čím financuje služby Microsoftu, ktorým sa tak nedarí, ako napríklad Skype a Windows Phone. Podľa posledných informácií Microsoft stráca najviac z divízie Xbox a to približne 2 miliardy dolárov ročne. Bez čiastočného vyrovnania od Google by táto divízia strácala približne 2,5 miliardy dolárov ročne.

Pod licenciu Microsoftu spadá približne 70% celého trhu

Aby sa analytik Rick Sherlund, ktorý pracuje pre spoločnosť Nomura dostal k takýmto číslam, musel počítať s tým, že si Microsoft inkasuje približne 5 dolárov z každého predaného Android smartfónu, pričom pod licenciu Microsoftu spadá približne 70% celého trhu.

To však nie je všetko. Keďže je Android čoraz viac a viac populárny, Microsoft bude na našom obľúbenom zelenom robotovi zarábať čoraz viac a viac. Predpokladá sa, že v roku 2014 by to mohlo byť už 1,73 miliardy dolárov, zatiaľ čo v roku 2015 až 1,82 miliardy dolárov.

 

Windows Phone do kasičky prináša len 22% toho, čo Android

 

Predchádzajúce správy naznačovali, že vďaka licencii Microsoft na každom predanom Android telefóne zarobí približne 5 až 15 dolárov, čo nám napovedá, že Sherlund bol so svojimi odhadmi veľmi opatrný.

To teda znamená, že Android zarába Microsoftu viac ako ich vlastný Windows Phone. Ten síce dokáže vygenerovať príjem až 3,3 miliardy dolárov, no po odčítaní výdajov sa sumička zastaví len na 347 miliónoch, čo je približne 22% príjmu z Androidu.

Microsoft nikdy nezverejnil koľko si pýta z každého predaného Androidu, no je nutné poznamenať, že jeho licencii podliehajú takmer všetci výrobcovia. Vedeli ste o tom, že Microsoft je technologická SOZA?

Zdroj: ZDNet via AndroidAuthority