Úvod Novinky Samsung Galaxy S4 vs Samsung Galaxy S5 – čo je nové a...

Samsung Galaxy S4 vs Samsung Galaxy S5 – čo je nové a čo je lepšie

18

Samsung včera predstavil nový Galaxy S5, no čo sa zmenilo oproti jeho poslednej vlajkovej lodi, Galaxy S4? Oplatí sa doň vôbec investovať?

Ohľadom predstavenia Samsung Galaxy S5 sa na internete objavilo nesmierne množstvo špekulácií a dohád. Galaxy S4 pre spoločnosť odviedol dobrú prácu, koniec koncov odbil konkurenciu, akou bol a stále je HTC One, Xperia Z a Z1 či LG G2. Potreba kvalitnej vlajkovej lodi preto nikdy nebola väčšia.

To samozrejme neznamená, že Galaxy S4 automaticky prestáva existovať. Aj naďalej sa jedná o kvalitný telefón, pričom po predstavení novej vlajkovej lodi pravdepodobne zlacnie, čím určite osloví nejedného záujemcu. V niektorých eshopoch na Slovensku si ho už teraz môžete kúpiť do 400€. Predtým, ako sa teda 11. apríla rozbehnete s otvorenými rukami k najbližšiemu obchodu s Galaxy S5 v mysli, poďme sa pozrieť, ako sa mu darí proti staršej S4.

NAJNIŽŠIA CENA GALAXY S4:

 

Displej

Začnime tým, čo si pri telefónoch všimneme vždy ako prvé. Galaxy S4 disponuje 4,95 palcovým 1080p Super AMOLED displejom, s pixelovou hustotou 441 pixelov. Galaxy S4 mal minulý rok jeden z najlepších – ak nie najlepší – displej spomedzi smartfónov a to o ňom platí do dnešného dňa.

s5prednastrana
Galaxy S5 len o niečo zväčšil uhlopriečku – na 5,1 palca – pričom si zachoval rovnaké Full HD rozlíšenie. Samotný panel je opäť Super AMOLED s 1080p rozlíšením, čo znamená, že oproti Galaxy S4 dokonca málinko stratil na ostrosti. Verte mi, vaše oči nemajú šancu si to všimnúť.

 

Dizajn

Hneď druhú vec, ktorú si všetci všímame je samozrejme dizajn samotného zariadenia. Keď nás minulý rok Sony pekvapil s kovom a sklom pri svojej Xperia Z, HTC sa „hecol“ a všetko stavil na jednoliatu konštrukciu z kovu, Samsung obdržal za vrecia kritiky, keďže ostal verný plastu s malým pásikom plastu okolo zariadenia, ktorý bol navrhnutý tak, aby pripomínal kov.

s5dizajn

Oproti Galaxy S4 sa na novom Galaxy S5 dizajn zmenil len veľmi málo. Stále sa jedná o plast, no tentokrát si Samsung zvolil matný plast, ktorý na dotyk pôsobí mäkko. Jedná sa podobné riešenie, ktoré v roku 2012 predstavil Google na svojom Nexus 7. Čo sa rozmerov týka, Galaxy S5 je pri rozmeroch 142 x 72,5 x 8,1 milimetroch a váhe 145 gramov o niečo väčší a ťažší než Galaxy S4, ktorý meria 136,6 x 69,8 x 7,9 milimetra a váži 130 gramov.

 

Softvér

Samsung Galaxy S4 sa už pomaly, ale isto dopracováva k najnovšej verzii Android 4.4.2. V Európe takúto aktualizáciu bohužiaľ zatiaľ obdržali len poľské kusy, no to by mohlo naznačovať, že aktualizácia pre Slovensko a Českú republiku už nie je ďaleko.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-19

Obe zariadenia okrem najnovšej verzie Androidu používajú nadstavbu TouchWiz, pričom pri Galaxy S5 sme čakali o niečo väčšiu zmenu, než ktorej sme sa nakoniec dočkali. Tie zmeny, ktoré však Samsung implementoval sú lepšie, než ich originálne náprotivky na Galaxy S4, takže sťažovať sa rozhodne nemôžeme.

 

Batéria

Galaxy S4 disponuje 2 600mAh batériou, ktorá poskytuje dostatok „šťavy“ na to, aby Vám telefón vydržal nabitý približne jeden deň, keď ho aktívne využívate.

Batéria v Galaxy S5 je pri 2 800mAh o niečo väčšia, pričom Samsung tvrdí, že je dokonca o niečo lepšia. Podľa nich vám totiž vydrží až 10 hodín prehliadania webu, alebo 12 hodín pozerania videa. Momentálne tento fakt nemôžeme nijak potvrdiť, alebo vyvrátiť, no môžete sa spoľahnúť, že takéhoto porovnania sa určite dočkáme.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-20

Ak by Vám batéria predsa len dochádzala, zapnúť si môžete tzv. „Ultra Power Saving Mode,“ ktorý pozatvára všetky nepotrebné funkcie a na displeji zakáže všetky farby, až na čiernu a bielu.

 

Výpočetná sila

Samsung Galaxy S4 poháňa Snapdragon 600, ktorého jadrá sú taktované na 1.9GHz. Čipsetu okrem toho sekundujú 2GB RAM.

Pri Galaxy S5 sa Samsung opäť rozhodol pre čipset od Qualcommu. Tentokrát si zvolil Snapdragon 800 s jadrami, ktoré sú nataktované na 2.5GHz. V oddelení RAM sa aj naďalej spolieha na 2GB.

 

Funkcie

Keď Samsung predstavil Galaxy S4, jeho funkcie nám okamžite pripadali zbytočné, pričom väčšinu z nich majitelia tohto smartfónu využili len niekoľkokrát. Zohrali však veľmi dôležitú rolu v marketingu a o to predsa šlo.

Nový Galaxy S5 je na tom s funkciami podstatne lepšie. V zariadení sa nachádza snímač odtlačkov prstov, o ktorom sa špekulovalo od doby, keď Apple predstavil svoj nový iPhone. Samsung ho vďaka spolupráci s PayPal plánuje využiť pre autorizáciu platieb. Galaxy S5 je okrem toho certifikovaný štandardom IP67, čo znamená, že je odolný voči vode a prachu.

s5voda

Obrovskú časť prezentácie Samsungu tvorilo predstavovanie funkcií, ktoré boli určené pre fitnes. Galaxy S5 ponúka niekoľko vychytávok, vrátane merača pulzu, ktorý sa nachádza hneď vedľa blesku, vylepšenú S Health aplikáciu a veľa ďalšieho.

 

Fotoaparát

Jedna vec, na ktorej si Samsung dáva záležať je fotoaparát. Galaxy S4 je vybavený 13MPix senzorom, no je však dosť možné, že 16MPix kúsok na Galaxy S5 bude ešte o čoi lepší. Okrem mierneho navýšenia v rozlíšení ho totiž vybavil niekoľkými novými funkciami.

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-10

Pod krytom sa napríklad schováva dedikovaný čip, ktorého úlohou je postarať sa o čo najrýchlejšie spracovanie videí a fotografií. Vďaka nemu zvláda Galaxy S5 odfotiť 30 snímkov v priebehu niekoľkých sekúnd, či natočiť 4K video. Okrem toho pri fotení, resp. natáčaní videa môžete spustiť náhľad HDR, čo Vám dá predstavu, ako by taká fotografia mohla vyzerať, ak by ste sa takúto funkciu nakoniec rozhodli použiť.

Predný fotoaparát je opäť o čosi lepší. Z 2MPix senzoru na S4 sa stal 2.1Mpix senzor na S5.

 

Porovnanie špecifikácií

[table id=12 /]

 

Slovo na záver

Galaxy S4 je bez debaty stále výborné zariadenie. Pre drvivú väčšinu je vzhľadom na jeho cenu, výkon a vybavenie oveľa lákavejšou voľbou, než Galaxy S5.

Ak sa na tieto dva telefóny pozrieme očami človeka, ktorý obľubuje úplné novinky, odpoveď je jasná. Neviem si však pomôcť a odtrhnúť sa od myšlienky, že pre Samsung je Galaxy S5 len niečo ako „Galaxy S4s.“ Všetko je takmer rovnaké, len o niečo lepšie.

Každopádne, v diskusii nižšie nám dajte vedieť, ktorý z týchto telefónov by ste vybrali vy a prečo.