Úvod Návody Predĺžte si výdrž batérie smartfónu vďaka osvedčeným trikom

Predĺžte si výdrž batérie smartfónu vďaka osvedčeným trikom

13

Smartfóny sú rok od roku čoraz väčšie a výkonnejšie, pričom jeden aspekt stále zostáva nemenný. Jedná sa o batérie, ktoré sú viac či menej stále rovnaké a vydržia stále rovnako. Väčšinou jeden deň bežnej prevádzky.

Ak teda nevlastníte zrovna LG G2 alebo napr. Galaxy Note 3, ktoré sa môžu pochváliť najlepšou výdržou batérie na jedno nabitie na trhu, pozrite si nasledujúcich pár tipov a trikov ako získať pár percent energie navyše.

 

 

Užitočné detaily

Najväčším žrútom energie je bez pochyby displej a teda jeho podsvietenie. Nepoužívajte stálu hodnotu nastavenia napr. na 50 percent jasu alebo sa vyhnite automatickému režimu.

K prečítaniu správ, mailov, uskutočneniu hovoru alebo prezretiu sociálnych sietí stačí minimálny jas a ak ste zrovna na slnku alebo si chcete trebárs prezrieť fotky či video, jas dočasne zvýšte. Mnoho zariadení ponúka túto možnosť priamo z notifikačnej lišty alebo v obchode Google Play Store existuje množstvo widgetov, vďaka ktorým tak hneď učiníte z domácej obrazovky.

O zvýšenú spotrebu batérie sa môže postarať aj Váš operátor. Ak je v oblasti kde sa pohybujete nedostatočné pokrytie signálom, zariadenie je donútené míňať viac energie na dostatočné pripojenie k sieti. Meniť operátora len kvôli pár percentám batérie je samozrejme pre väčšinu z nás zbytočnosť, no ako fakt je to zaujímavé.

Ďalej vypnite na svojom zariadení WiFi a Bluetooth pokiaľ zrovna nie ste pripojený. Ešte výraznejšie znížite spotrebu energie vypnutím 3G/4G pripojenia. „Obyčajná“ dátová konektivita bohate stačí na bežnú komunikáciu či maily.

Pri pozeraní online videa, sťahovaní alebo nahrávaní dát môžete 3G zase dočasne zapnúť. Aj v tomto prípade sa nachádzajú v Google Play Store užitočné widgety, vďaka ktorým tak dokážete prepnúť režim jedným klikom.

 

Aplikácie, aplikácie, aplikácie

google-play-logo

Zbavte sa zbytočných aplikácií alebo sa ich snažte nahradiť jednou. Nepoužívajte napr. 5 rôznych messenger aplikácií alebo troch rôznych klientov pre sociálne siete. Takisto prelistujte zoznam aplikácií. Určite v ňom nájdete nejakú, ktorú ste mali naposledy prvý a posledný krát otvorenú po jej inštalácii.

Mnoho z nich totižto beží na pozadí a ukrajujú z kapacity batérie. Medzi známe nenásytné aplikácie patria napríklad Google+ alebo Skype. Skúsiť môžete tiež aplikáciu Greenify, ktorá dokáže tie ostatné dostať do režimu hibernácie.

Zaujímavý je taktiež trik s pozadím. Nastavte si tmavé, poprípade čierne pozadie domácej obrazovky. Hlavne pri AMOLED displejoch to takisto prispeje k úspore energie.

 

Vyvarujte sa rizikám

Vysoká teplota rapídne znižuje životnosť batérie. Ak smartfón nabíjate, snažte sa ho nepoužívať počas procesu nabíjania. Takisto zabudnutie smartfónu v aute počas slnečných dní alebo cez leto na terase výrazne ovplyvní výdrž na jedno nabitie.

Teoreticky by bolo pre batériu najlepšie ak by sa nabíjala v chladničke. Rovnako ak máte batériu, ktorú zrovna nepoužívate, nabite ju aspoň na 40 percent a odložte niekde na chladnejšie miesto.

Bezdrôtové nabíjanie je síce hi-tech a pohodlné vďaka nabíjacím stojanom, no nie je tak efektívne a hlavne rýchle ako klasickým káblom.

 

Budúcnosť

Pozitívnou spravou je, že výdržou batérií sa začínajú konečne zaoberať aj výrobcovia smartfónov hlavne vďaka čoraz väčšej negatívnej spätnej väzbe od samotných užívateľov.

Apple, Samsung, LG alebo aj Nokia prisľúbili, že začnú pracovať na zlepšení technológií týkajúcich sa batérie a „power managment-u“ a tak sa očakáva, že smartfóny roku 2014 budú mať väčšie batérie a nižšiu spotrebu energie.

Používate vyššie uvedené tipy a triky? Ako dlho Vám vydrží smartfón na jedno nabitie?

zdroj: PhoneArena.com