Úvod Novinky 5 dôvodov, prečo sa mi páči GALAXY S5

5 dôvodov, prečo sa mi páči GALAXY S5

50

Pred dvomi dňami bol predstavený „najočakávanejší Android smartfón“ tohto roka a podľa prvých reakcií to nedopadlo veľmi dobre. Veľa z vás sa aj na našom portále vyjadrilo v tom zmysle, že S5 je prepadák a Samsung si z nás všetkých robí srandu.

No, tak trochu s vami musím súhlasiť, čo sa však jednoznačne nedá poprieť je fakt, že táto juhokórejská spoločnosť nám predstavila najvyspelejšie mobilné zariadenie a aj keď v mnohom nenaplnilo naše očakávania, je to vážne zaujímavý kusisko techniky.

Tak sa nad tým zamyslime. Nie je možné, že sa nám nový Galaxy S5 nepáči len preto, že sme mali trochu privysoké očakávania? Iste, dizajnové oddelenie Samsungu sa opäť raz vyznamenalo. Miesto sľubovaného nového dizajnu sme dostali stoprvýkrát obohranú platňu a mne osobne sa smartfón nepáči hlavne v bielom prevedení. Na druhú stranu, dosť ma ohromila modrá, alebo ako hovorí Samsung, „elektrická modrá“ farba zadného krytu, ktorý je (vraj) príjemný na dotyk a celkovo spôsobuje, že je radosť držať Galaxy S5 v dlani.

Potrebujeme 3GB RAM a QHD displej?

Samsung predstavil svoju novú vlajkovú loď iba s dvoma gigabajtami pamäte RAM, čo mnohých technologických nadšencov poriadne pobúrilo. Veď všetky nové vlajkové lode vrátane pol roka starého Galaxy Note 3 už ponúkajú 3 GB! Ale vážne tie tri giga potrebujeme? Nie je to všetko len marketing? Ja osobne Samsung za toto rozhodnutie chválim. Aspoň vidno, že tu nejde iba o umelé posúvanie hraníc, ale vo firme sa aj skutočne zamysleli nad tým, či ten gigabajt RAM-ky naozaj treba pre plynulý chod zariadenia a pokročilý multitasking, ktorý S5 ponúka.

No a čo displej? Veľa neoficiálnych správ tvrdilo, že pôjde o 5,25″ QHD (2560 x 1440p) SuperAMOLED panel. Nič také sa však nestalo. V Samsungu asi vážne niekto dostal rozum a QHD si odložili na neskôr, respektíve pre Note 4. Aj za toto rozhodnutie Samsung chválim.

A tu už začína mojich päť dôvodov, prečo sa mi nová vlajková loď z Južnej Kórei páči.

 

Rozumný prístup

samsung-galaxy-s5-mwc-2014-10

Túto tému som už v predchádzajúcich riadkoch spomenul. Samsung sa očividne zamyslel nad tým, či bude ďalej nezmyselne posúvať hranice, alebo sa radšej zameria na skutočné problémy. 3 GB RAM sú možno vítané vo phablete Note 3 a Pro tabletoch, keďže tie vedia túto masívnu operačnú pamäť využiť, ale Galaxy S5 so svojím 5,1″ displejom nemá dôvod na zväčšenie RAM-ky. Teda aspoň zatiaľ neexistuje aplikácia, ktorá by to vedela využiť.

 

Galaxy S4 priniesol polotovary, Galaxy S5 hotový produkt

 

Rozumný prístup Samsung ukázal aj v prípade funkcií. Galaxy S4 nám priniesol tony polotovarov ako SmartStay, SmartPause alebo AirGesture, s ktorými ste sa síce chvíľu pohrali, ale potom ste ich vypli a už nikdy nepoužili. Namiesto toho pri S5 získame senzor odtlačkov prstov, ktorým už čoskoro budeme môcť potvrdiť transakcie cez PayPal a neviem ako vy, ale ja som veľkým fanúšikov snímača tepu srdca, ktorý môžete zistiť jednoduchým priložením končeka prsta.

Toto je začiatok revolúcie. Pred niekoľkými rokmi sme sa rovnako nedôveryhodne pozerali na telefón so štvorpalcovým dotykovým displejom a pozrite sa, ako zmenil svet. Niečo podobné sa udeje aj v oblasti zdravia. Je viac než pravdepodobné, že o pár rokov budú naše smartfóny monitorovať náš stav a v prípade, že niečo nebude v poriadku nás na to okamžite upozornia. Nehovorím, že merač tepovej frekvencie je revolúcia, ale raz nám podobné vecičky zachránia život, alebo nás aspoň poskytnú určitú úroveň prevencie. Nebolo by úžasné, ak by sme za niekoľko sekúnd dostali relatívne kvalitné informácie o kvalite nášho zdravia? Žiadne ďalšie odbery krvi a výtery krku. Cesta k tomu sa nám práve otvorila.

 

Odolnosť voči živlom

Minulý rok nám Samsung predstavil Galaxy S4 Active, smartfón, ktorý odolával živlom lepšie ako bežné zariadenia. Jediný problém bol v tom, že S4 Active neprišiel s high-end špecifikáciami.

ip67

Galaxy S5 zdedil to najlepšie od S4 a S4 Active. Zlúčiť tieto dva smartfóny dohromady iste vyžadovalo veľa práce a odzrkadlilo sa to na mierne väčšom a ťažšom tele, ale tých 15 gramov mi až tak nevadí a väčšie rozmery trochu kompenzuje 5,1″ obrazovka. Iste, vlajkové lode od Sony toto zvládli už pred rokom, no napriek tomu mám pocit, že Samsung bude vedieť túto vymoženosť v kombinácii s S-Health využiť o niečo lepšie.

 

Viac citlivejších pixelov

Ak by som mal vybrať jednu vec, v ktorej Samsung vždy patril medzi špičku, bol by to práve fotoaparát. Takmer každý rok sme sa dočkali väčšieho rozlíšenia z 5 Mpix jednotky ktorú ponúkal Galaxy S sme sa dostali veľmi ďaleko.

Nový 16 Mpix senzor je vyrobený technológiou ISOCELL. Mnoho ľudí ani nevie, čo to znamená. Momentálne sa v senzoroch mobilných zariadení používa technológia BSI CMOS, vďaka ktorej môžu byť pixely umiestnené pred tranzistormi a ďalšími fyzickými bariérami, ktoré zhoršovali citlivosť pixelov a zároveň spôsobovali, že farby na fotografii boli v konečnom dôsledku úplne mimo.

Citlivosť pixelov na svetlo sa zvýšila o 30%

Samsung ide s technológiou ISOCELL o krok vpred. Jednotlivé pixely sú oddelené a to spolu s ďalšími vylepšeniami zlepšuje citlivosť pixelov na svetlo až o 30%. To okrem iného to znamená, že výsledné fotografie budú farebne viac zodpovedať realite.

s5

Celý senzor potom Samsung o čosi zväčšil, takže miesto toho aby zvýšil rozlíšenie na úkor zmenšenia pixelov ich ponechal približne rovnako veľké. 16 Mpix fotoaparát sa v konečnom dôsledku ani náhodou nemôže rovnať s kúskami, ktoré nájdete v high-end Nokiách, zvlášť v Lumii 1020 (41 Mpix PureView), ale problémy by mohol spôsobiť napríklad smartfónu od Apple.

Fotoaparát v Galaxy S5 vie okrem iného nahrávať aj 4K video, čo je síce iba kozmetické vylepšenie a asi nikto z nás to nevyužije, ale je dobré ísť s dobou. Tiež celé používateľské rozhranie aplikácie na fotenie prešlo zmenou. Zatiaľ čo v Galaxy S4 sme mohli „využiť“ napríklad golf mód alebo mód na fotenie jedla, v novej vlajkovej lodi je konečne všetko pekne usporiadané a používateľsky prívetivejšie.

 

Doplnky, ktoré dávajú zmysel

Galaxy Gear fit

Môže sa vám to zdať zbytočné, ale faktom je, že prakticky neexistuje zariadenie, ku ktorému by existovali premakanejšie doplnky. Hovorím samozrejme o nových hodinkách Galaxy Gear 2, Galaxy Gear 2 Neo a mojom obľúbenom fitness náramku Galaxy Gear fit.

Práve na tretí menovaný sa v tomto článku trochu viac zameriam. Samsung síce svoje inteligentné hodinky pekne vylepšil, okrem iného konečne aj niečo vydržia, keďže sú odolné voči vode a prachu, ale povedzme si pravdu, Gear fit nás všetkých očaril oveľa viac.

Môže za to hlavne zakrivený SuperAMOLED displej s dobrým rozlíšením a niektoré super funkcie. Pri joggingu si môžete kontrolovať tep vášho srdca a to vďaka rovnakému (alebo podobnému) senzoru, aký sa nachádza aj na zadnej strane Galaxy S5 vedľa LED diódy.

Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na ostatné funkcie, ktoré musí mať každý správny fitness náramok, ako krokomer, počítanie kalórií a podobne. Tento ideálny nástroj pre fitness maniakov však ponúkne ešte viac. Po spárovaní s kompatibilným telefónom vám poskytne notifikácie a čerešničkou na torte je možnosť prijať alebo odmietnuť hovory. To zatiaľ žiaden iný fitness náramok nedokáže a ak Samsung ponúkne dobrú cenu, iste si nájde cestu na moje zápästie.

Galaxy S5 okrem toho iste ponúkne aj množstvo inteligentných krytov a ďalších vychytávok, máme sa teda na čo tešiť.

 

Povinné navýšenie výkonu

Piatym dôvodom, prečo sa mi Samsung Galaxy S5 páči je neuveriteľný výkon tohto zariadenia. Ponúka totiž Snapdragon 801, ktorého jadrá sú taktované až na 2,5 GHz, čo robí z Galaxy S5 najvýkonnejšie mobilné zariadenie na trhu. Okrem toho v smartfóne nájdete ešte koprocesor, ktorý sa vám postará o niektoré grafické záležitosti a snáď bude mať podobné funkcie, ako M7 čip v iPhone 5S.

qualcomm-snapdragon-801

Galaxy S5 by vraj mal prísť aj s Exynos verziou. Tento osemjadrový čipset by mal mať jadrá taktované na 2,1 GHz, zatiaľ však nevieme, či je vyrobený 64-bitovou architektúrou, či obsahuje dva štvorjadrové čipy podobne ako Exynos Octa, alebo všetkých osem jadier pracuje naraz.  Snáď sa čoskoro dozvieme viac podrobností.

Dočkali sme sa samozrejme aj lepšieho grafického procesora. Grafický čip v Galaxy S5 je taktovaný ja 578 MHz (vs. originálnych 550 na Adreno 330), takže na tomto smartfóne nebude problém spustiť najnovšie 3D hry ani o dva-tri roky.

Aký je váš názor na novú vlajkovú loď od Samsungu? Iste, nemôžem poprieť, že aj mňa sklamala, ale nebude to tým, že sme toho od „eSpäťky“ očakávali príliš veľa a tieto nároky sa jednoducho nedali splniť?

 

[poll id=“221″]