Úvod Neprehliadnite vlavo TOP 10 trendov v mobilných technológiach pre rok 2014

TOP 10 trendov v mobilných technológiach pre rok 2014

1

To, že technológie a obzvlášť tie mobilné napredujú závratným tempom je nezameniteľný fakt a vzhľadom na ich vývoj v minulom období sa dá predpovedať akým smerom sa budú uberať.

Sledovaním trendov v mobilných technológiach sa zaoberá aj známa spoločnosť Ericsson a konkrétne ich výskumná divízia Ericsson ConsumerLab, ktorá sa výskumom ľudských hodnôt, chovania, spôsobmi využívania produktov a služieb v rámci informačných a komunikačných technológií, zaoberá už 15 rokov.

Smartfóny, aplikácie, web, dáta…pozrite sa s nami aký bude rok 2014 v oblasti mobilných technológii.

 

Aplikácie menia celú spoločnosť

best-mobile-apps-for-entrepreneurs

Aplikácie sú pre používateľov smartfónov a tabletov dôležitejšie než to, aký typ telefónu majú. Spotrebitelia chcú využívať aplikácie vo všetkých oblastiach osobného a pracovného života, či už je to nakupovanie, starostlivosť o rodinu a blízkych alebo napríklad komunikáciu s úradmi.

Dnes už nie je problém prostredníctvom aplikácií nakupovať spotrebný tovar, ovládať elektroniku, sledovať aspekty svojho zdravia, vzdelávať sa alebo aj strážiť napríklad polohu svojich detí. Aplikácie budú v roku 2014 prepracovanejšie, inteligentnejšie, dostupnejšie a dôležitejšie pre nás život ako v minulosti.

 

Ľudské telo ako prístupové heslo

52 % používateľov smartfónov deklaruje, že chce využívať biometrické alternatívy namiesto klasického hesla, 48 % z nich preferuje očný sken na odomknutie zariadenia. Celkovo 74 % používateľov očakáva, že v roku 2014 budú hlavným prúdom medzi smartfónmi biometrické zariadenia.

Prihlasovanie do internet bankingu, potvrdenie platby, odblokovanie zariadenia či odomknutie inteligentného zámku dverí prostredníctvom odtlačku prsta. Už nie budúcnosť ale začínajúca súčasnosť.

 

Naše telo v číslach

Krvný tlak, pulz, naše kroky – to je len zopár príkladov toho, čo nám v stále väčšej miere umožňujú merať mobilné zariadenia. 40 % používateľov smatfónov má záujem, aby telefón monitoroval všetky ich biologické a fyziologické procesy a pohyby.

Aplikácie Vám následne z nameraných hodnôt môžu navrhnúť zmenu životného štýlu, tréningový plán ale aj odporučiť cestu k lekárovi. Kedy ste si naposledy merali tlak? Koľko krokov ste dnes spravili? V roku 2014 budú tieto informácie okamžite k dispozícii.

 

Pokrytie internetom všade

Internet1

Počet čiarok na smartfóne už nezaručuje kvalitu signálu. Používatiela si začínajú uvedomovať, že to čo stačí pre telefonovanie a SMSky, už nemusí byť dostatočné pre pohodlné surfovanie na webe. Aj preto očakávajú, že sa kvalita pokrytia mobilným signálom bude zvyšovať. To vytvorí tlak na operátorov a ich služby.

V súčasnosti tak môžeme sledovať aj u nás na Slovensku pokrývanie internetom odľahlejšie miesta alebo budovanie LTE sietí 4. generácie operátormi. Google chce napríklad šíriť internet do naozaj odľahlých oblastí prostredníctvom výškových balónov, ktoré dokážu internetom pokryť obrovskú plochu s rýchlosťou rovnajúcou sa 3G.

 

Smartfóny pomôžu znížiť digitálnu priepasť

Smartfóny sú dnes dostupné prakticky každému. Drahé zariadenia pre využívanie internetových služieb teda už nie sú potrebné. Celkovo 51 % všetkých spotrebiteľov uvádza, že ich telefón je pre nich najdôležitejšou technológiou a pre mnohých z nich sa stáva primárnym nástrojom na využívanie internetu.

Mnoho ľudí sa zoznámilo s najnovšími technológiami práve vďaka smartfónu nehovoriac o tom, že pre väčšiu časť komunikácie, médií, zábavy a podobne už nie je potrebné zapínať počítač alebo notebook.

Na webe budeme opatrnejší

Napriek tomu, že 56 % všetkých používateľov internetu znepokojuje miera ochrany ich súkromia, len 4 % z nich tvrdí, že budú internet v budúcnosti používať menej. Namiesto toho sa spotrebitelia budú viac vzdelávať v bezpečnosti a ochrane súkromia v online priestore a budú opatrnejšie narábať zo svojimi osobnými dátami.

Hlavne v poslednej dobe sa objavilo množstvo škandálov s odpočúvaním a sledovaním užívateľov internetu a jeho používatelia budú čoraz uvedomelejší v zdielaní citlivých údajov alebo fotografií.

 

Video on command

Robotic security camera

Napriek tomu, že sa stále zväčšuje výber toho, čo chceme sledovať, naša voľba bude stále viac ovplyvňovaná našimi priateľmi a komunitami. 38 % respondentov tvrdí, že sleduje videá doporučené priateľmi. Tento trend bude pri zrýchľovaní internetového pripojenia neustále narastať.

Zoberte si, koľko či už zábavných alebo poučných videí by ste nevideli, keby Vám ich neposlali alebo nezdieľali v nejakej službe priatelia poprípade rodina.

 

Prehľad o dátovej spotrebe

48 % spotrebiteľov už teraz používa aplikácie, aby lepšie pochopili svoju spotrebu dát. Kým 38 % chce poznať koľko dát spotrebuje, 28 % chce kontrolovať, či boli dáta operátorom účtované správne. 35 % spotrebiteľov ich sleduje, aby neprekročili svoj dátový limit. 37 % používateľov aplikáciami kontroluje rýchlosť svojho pripojenia.

 

Senzory budú všade

interaktívne internetové služby sú v našich životoch dnes úplne bežné. Spotrebitelia preto očakávajú, že rovnako interaktívne bude aj naše fyzické okolie. Senzory rozoznávajúce tváre, ŠPZtky áut, dopravné značky, interaktívne odporúčania nákupných či reštauračných možností atď., sa stanú súčasťou nášho každodenného života.

60 % majiteľov smartfónov verí, že do roku 2016 budú snímače prítomné všade.

 

Spustiť, zastaviť a neskôr pokračovať v sledovaní inde

Zvyšovanie kvality a rýchlosti mobilného internetového pripojenia a penetrácia mobilných zariadení prinesie rapídny nárast aj ponuku video obsahu na internete.

Prinesie to zmeny v spôsobe sledovania televízie aj video obsahu, ktorý bude smerovať stále viac do mobilných zariadení. Rásť bude aj dopyt po riešeniach, ktoré umožňujú pokračovať v sledovaní TV programu či filmu inde a na inom zariadení. A to presne z miesta, posledného zastavenia.

A čo očakávate od roku 2014 v mobilných technológiach vy? Diskusia je otvorená…

Analýzu spoločnosti Ericsson poskytla PR agentúra PRAM Consulting prostredníctvom tlačovej správy.