Úvod Novinky Tablety na vyučovaní alá Škola na dotyk je nový projekt na slovenských...

Tablety na vyučovaní alá Škola na dotyk je nový projekt na slovenských školách

11

Moderná technika je dnes všade. V našich vreckách, v batohoch, na pracovných stoloch, sledujú každý náš pohyb, často o nás malý dotykový spoločník vie viac, ako rodičia, súrodenci alebo kamaráti.

Formálne však ešte stále platí zastarané pravidlo, že do školy mobily nepatria. Iste, môžeme argumentovať tým, že to nie je telefón, ale smartfón. Miesto zákazov by však škola s modernou technikou mohla uzavrieť prímerie.

O to sa snaží aj nový zaujímavý projekt Škola na dotyk, v rámci ktorého sa do desiatich škôl dostane tristo tabletov, dvadsať počítačov a desať dotykových tabúľ. Na projekte sa podieľa Samsung, ktorý túto techniku poskytne. Cieľom je zistiť, či by dotykové technológie pomohli v učebnom procese. Teoreticky majú zaujať žiakov a motivovať ich k lepším výkonom. Predsa len, pozerať sa na obrazovku je lepšie ako čítať učivo z nudnej knihy.

Na plné využitie tabletov pri vyučovaní však bude nutné upraviť aj celkový vzhľad triedy. Preto sa vybrané triedy vybavili flexibilným nábytkom, ktorý sa dá rôzne rozmiestniť podľa potreby. Okrem klasického usporiadania sa môžu lavice spojiť pre prácu v menších skupinkách.

Hlavné slovo má technika

Hlavné slovo však má v projekte Škola na dotyk technika. Používajú sa tablety Samsung Galaxy Note, na ktoré je vďaka špeciálnej povrchovej úprave dotykovej plochy možné písať dotykovým perom. Žiaci tak svoj tablet môžu využiť aj ako zošiť. Okrem toho majú učitelia k dispozícii aj notebook a v triedach sa objavili aj 65 palcové HD dotykové tabule s možnosťou zdieľania obrazovky. To čo vidí učiteľ teda na svojich zariadeniach môžu sledovať aj žiaci.

Ďalšou nutnou súčasťou celého projektu sú aj špeciálne vzdelávacie aplikácie. Konkrétne so zameraním na Matematiku, Biológiu, Chémiu, Geografiu, Fyziku, Slovenský jazyk, Dejepis, Umenie, správu triedy, tvorbu hier a testov ďalšie. Tieto aplikácie sú samozrejme prispôsobené tak, aby sa dali synchronizovať s tabuľou a učiteľovým notebookom.

[app]sk.edulab.skolanadotyk[/app]

Pre úspech sú potrební kvalitní učitelia

Technológie sú však len prvý krok. Aby sa zmenil a hlavne zlepšil vzdelávací systém, sú potrební kvalitní učitelia. Ak sa totiž učiteľ nebude hlbšie zaujímať o nové vymoženosti a nebude vymýšľať nové, zaujímavejšie spôsoby výučby, stane sa celá snaha bezpredmetnou. To by sa však pri projekte Škola na dotyk stať nemalo. Triedy a učitelia boli vybraní veľmi zodpovedne a navyše sa všetci budú môcť inšpirovať činnosťou svojich kolegov v iných školách.

Každý učiteľský tím bude vytvárať videá a didaktické materiály, ktoré sa následne budú zdieľať. Svojou troškou samozrejme prispejú aj žiaci. Tí dostali možnosť/povinnosť urobiť vlastné projekty, ktoré zrealizujú pomocou svojich tabletov. Okrem toho zistia, ako sa dajú tablety používať na prácu a nie len na hranie. Všetko bude na oficiálnej stránke Škola na dotyk sprístupnené verejnosti. Prvé lastovičky môžeme očakávať už čoskoro.

 

Prifarbená utópia?

Celé to znie tak trochu ako utópia. Vyučovanie sa pomocou tabletov samozrejme môže zatraktívniť, okrem iného bude aj oveľa názornejšie, no ako na všetko zareagujú samotní žiaci? To sa dozvieme už čoskoro. Technický pokrok ide v poslednej dobe dopredu nezadržateľne rýchlo a školy tak ako ich poznáme za desať rokov takmer vymiznú, to je isté.

Veľa tried má už dnes k dispozícii dataprojektor, dotykovú tabuľu, notebook a iné technické pomôcky. Všetko to je zo začiatku zaujímavé a nevšedné, ale po čase si všetci zvyknú a nadšenie opadne. Čo však rozhodne nezanikne je nový spôsob zdieľania informácií so žiakmi. Ak sa tablety dokážu správne využiť, môže z toho byť menšia revolúcia.

Ak nie, tak ešte na čas zostaneme pri perách a zošitoch. Projekt Škola na dotyk má všetko vyskúšať a ak zaznamená úspech, pravdepodobne sa tablety rozšíria do ďalších škôl. Zostáva už len čakať.

Nakoniec tu máme niekoľko videí, ktoré sa pri projekte Škola na dotyk zatiaľ objavili.

Mierne utopistické propagačné video plné klišé (menšie deux ex machina v podaní vesmírneho kapitána Grimiho)
[fve]http://www.youtube.com/watch?v=To1bzNbNRvI[/fve]
A takto to vyzerá počas vyučovania
[fve]http://www.youtube.com/watch?list=UUGGBFMLBJl1OXfmNLCWQbPA&v=uIe_QyP7-pc[/fve]
[fve]http://www.youtube.com/watch?v=BTJg0Y3GYdE[/fve]

Zdroje: Edulab, Škola na dotyk