Úvod Konkurencia POROVNANIE: Koľko internej pamäte je naozaj k dispozícii v 16GB smartfóne?

POROVNANIE: Koľko internej pamäte je naozaj k dispozícii v 16GB smartfóne?

63

Poznáte to – kúpite si nový smartfón, ktorý má v technických špecifikáciach uvedenú internú pamäť pre dáta o veľkosti 16GB. Avšak, po prvom spustení a skontrolovaní dostupného miesta ihneď zistíte, že nie je niečo v poriadku. Displej Vám totižto ukazuje oveľa menej dostupných gigabajtov, ako by v skutočnosti mal. V čom je teda problém?

Každý inteligentný mobilný telefón má svoj operačný systém, ktorý z neho robí toho „inteligentného„. Tento systém, aby mohol fungovať, potrebuje vyhradené miesto vo virtuálnom úložnom priestore každého smartfónu – rozdiel spočíva v tom, od akého výrobcu daný operačný systém pochádza. No a práve v tom je ten problém. Niektorí výrobcovia optimalizujú svoj softvér tak, aby dokázal poskytovať užívateľovi požadované funkcie či možnosti a zároveň si bral z drahocennej internej pamäte čo najmenej. Nájdu sa však aj takí, ktorým sa táto optimalizácia buď príliš nedarí alebo na ňu jednoducho kašlú.

Technologický web which? prišiel so zaujímavým výsledkom porovnania (obrázok nižšie), v ktorom bolo skúmané, koľko internej pamäte majú v skutočnosti k dispozícii majitelia smarfónov od popredných výrobcov pri prvom spustení. Rozdali si to 16GB modely smartfónov od Apple, Samsungu, HTC, Google, Sony, BlackBerry a LG. Na prvej priečke sa umiestnil iPhone 5C (dostupných 12.60GB zo 16GB) s operačným systémom iOS a na poslednej zase kórejsky Galaxy S4 (dostupných 8.56GB zo 16GB) s Androidom a špeciálnym užívateľským prostredím TouchWiz. Tento markantný rozdiel má pravdepodobne na svedomí spomínaný TouchWiz, ktorý premení pôvodné užívateľské prostredie operačného systému Android na nepoznanie. V tak malej kapacite internej pamäte môžu mať však prsty aj pred-inštalované aplikácie od výrobcu smartfónu alebo dokonca tzv. „smart“ technológie ako napríklad sledovanie očí užívateľa.

2-Mobile-storage-space-01

Zdroj: blogs.which.co.uk via cultofandroid.com
Foto: blogs.which.co.uk