Úvod Novinky Sledovacie aktivity NSA čakajú zmeny

Sledovacie aktivity NSA čakajú zmeny

1

Na dnešnej tlačovej konferencii prehlásil prezident Spojených štátov Amerických, že niektoré operácie Národnej bezpečnostnej agentúry USA (NSA – National Security Agency) prejdu reorganizáciou. S okamžitou platnosťou tak musia úradníci NSA najskôr obdržať súdne povolenie, aby mohli pristupovať k vládnej zbierke telefónnych metadát. Informoval spravodajský web Russia Today.

Samotný program na zber telefónnych metadát však má pokračovať aj naďalej. Avšak pri menšej zmene. Po novom by už nemala bezpečnostná agentúra disponovať databázou so spomínanými metadátami, ako to bolo doteraz, čo jej poskytovalo prístup bez značných problémov. Prezident ju chce totiž preniesť do „rúk“ tretej strany. Medzi možnosťami sú údajne aj telekomunikačné spoločnosti. Ktorá tretia strana to však konkrétne bude, zatiaľ nikto netuší. S návrhom by sa malo prísť v následujúcich šesťdesiatich dňoch. Nezabudlo sa ani na sledovanie niektorých politických predstaviteľov Európskej únie. Ohlásené zmeny v sledovaní sa teda dotknú aj spriatelených krajín Spojených štátov, vďaka čomu nadobudnú väčšiu ochranu súkromia i obyvatelia zo starého kontinentu.

Reorganizácia prišla po niekoľkých mesiacoch od zverejnenia prísne tajných dokumentov Edwardom Snowdenom – v spolupráci s niekoľkými žurnalistami, pracujúcimi pre popredné svetových média – ktoré obsahovali informácie o sledovacích činnostiach bezpečnostnej agentúry. Ako bývalý zamestnanec NSA obetoval lukratívny plat a teplé podnebie Hawaiu za odtajnenie informácií o sledovacom mechanizme. Momentálne sa nachádza v Rusku, kde mu bol pridelený dočasný azyl ruskou vládou. Počas vianoc natočil krátky video-príhovor, v ktorom vyjadril znepokojenie nad pred-verejnosťou-odhalenými skutočnosťami ohľadne rozsiahleho sledovania a narúšania osobného súkromia.

2014sigint Mem Ppd Rel

Zdroj: rt.com, mashable.com
Foto: theverge.com