Úvod Novinky Podľa novej štúdie za volant nepatrí len SMSkovanie, telefonovanie údajne vplyv nemá

Podľa novej štúdie za volant nepatrí len SMSkovanie, telefonovanie údajne vplyv nemá

4

Nová štúdia založená na štatistikách zo skutočného sveta tvrdí, že písanie SMS správ a vytáčanie čísla zvyšuje pravdepodobnosť nehody, hlavne pri mladších šoféroch.

Štúdia však okrem toho tvrdí, že telefonovanie počas šoférovania takúto pravdepodobnosť nezvyšuje. Tím, ktorý stojí za štúdiou však poznamenal, že samotný akt telefonovania nemá vplyv na bezpečnosť šoféra, vytáčanie čísla však áno.

Štúdia využívala najmodernejšiu technológiu, vrátane video kamier, GPS, technológie sledovania jazdného pruhu a senzorov, ktoré merali rýchlosť a akceleráciu. Všetko toto bolo umiestnené do 42 automobilov nových šoférov vo veku od 16 do 17 rokov a do 109 automobilov skúsenejších šoférov, s priemernou praxou 20 rokov.

Možnosť nehody sa zvýšila o 700%

Informácie, ktoré vyplynuli zo štúdie poukazujú na to, že keď sa neskúsení šoféri načiahli po telefóne a začali vytáčať číslo, pravdepodobnosť nehody vyskočila o ohromných 700%. Ak mladíci čítali, alebo posielali SMS správu, šanca nehody sa zvýšila o 400%.

Výsledok štúdie, ktorý tvrdí, že telefonovanie za volantom nemá na bezpečnosť jazdy žiaden vplyv veľa inštitúcii neberie za dostatočný. David Strayer, vedec, ktorý stojí za touto štúdiou pritom potvrdil, že výsledok štúdie ide proti všetkému o čom bol presvedčený. Na vine má byť technika, pomocou ktorej merali mieru rozptýlenia, pričom video kamery údajne neboli schopné zachytiť „viditeľné rozptýlenie.“

NAJNIŽŠIA CENA GALAXY S4 MINI:

Aký názor máte na telefonovanie za volantom Vy?

Zdroj: PhoneArena