Úvod Novinky Legendárnemu Nintendu sa príliš nedarí. Zachránia ho smartfóny či tablety?

Legendárnemu Nintendu sa príliš nedarí. Zachránia ho smartfóny či tablety?

0

Herným konzolám Nintendo sa cez vianočné sviatky, kedy je najväčšia nákupná horúčka, príliš nedarilo. Očakávané predaje sa tak nenaplnili, ročná strata podľa všetkého dosiahne sumu 240 miliónov amerických dolárov a vrcholový manažment zvažuje novú obchodnú štruktúru. Čo bude ďalej s legendou v hernom priemysle?

Rozmýšľame o novej obchodnej štruktúre“ uviedol pred pár dňami šéf Nintenda, Satora Iwata, na tlačovej konferencii v Japonsku. Informoval web bloomberg.com. „Vzhľadom k rozmachu inteligentných zariadení prirodzene skúmame, ako by mohli byť inteligentné zariadenia použité pre rozšírenie herného priemyslu. Nie je to až tak jednoduché, ako umožnenie Máriovi hýbať sa v smartfóne.“ dodal. Reagoval tak na dlhšie apelovanie priniesť virtuálnu celebritu – talianskeho inštalatéra v červených monterkách a s malým fúzom pod nosom – Mária, na dotykové displeje inteligentných mobilných telefónov a tabletov. Podľa Satora Iwata nehodlá prejsť Nintendo len na vývoj hier, k čomu sa priklonila SEGA. Zastáva totiž názor, podobný americkému gigantovi Apple, že dobrý softvér dokáže napomôcť hardvéru v predajoch. Informoval web cultofandroid.com

História spoločnosti Nintendo siaha až do roku 1889. Ako sa píše na wikipédii, zo začiatku zameriavala svoju pozornosť na predaj hracích kariet, neskôr však prešla k virtuálnym hrám, pri ktorých zostala až dodnes. V priebehu niekoľkých desaťročí prinášala medzi nás elektroniku, ktorá dokázala zabaviť celú rodinu – od najmladšieho synčeka až po babičku. Nepreslávil ho však iba hardvér, nakoľko prispelo k sláve tohto výrobcu i niekoľko populárnych herných titulov s veľmi kvalitným spracovaním a so zábavným obsahom. V Súčasnosti sa ale Nintendo pokúša nájsť spôsob, ako nájsť cestu späť na kráľovský trón. Zosadili ho z neho totiž konkurenčné konzoly od Sony a Microsoftu, keď si získali srdcia profi gejmerov vďaka modernému hardvéru a softvéru. Pozornosť tzv. víkendových hráčov zase ukradli inteligentné mobilné telefóny, na ktorých si dokážu zahrať pomerne veľké množstvo jednoduchých hier za pár drobných. Nintendo Wii U a 3DS tak zostali nepovšimnuté a takmer bez záujmu.

Či sa nakoniec dočkáme smartfónov s gejmerským tuningom, s logom Nintendo a so špeciálne upraveným operačným systémom Android, zatiaľ nikto presne povedať nevie. Rozhodne to neznie zle, teda aspoň teoreticky. Podľa Mitsushige Akina, šéfa spoločnosti Ichiyoshi Asset Management, by malo Nintendo prispôsobiť svoje portfólio s hardvérom aktuálnej trhovej situácii „Trh s video-hrami sa presunul medzi smartfóny a tablety. Nintendo musí rozšíriť svoj súčasný hardvérový biznis-model.“ informoval web bloomberg.com.

Zdroj: bloomberg.com, dailymail.co.uk, cultofandroid.com
Foto: farm9.staticflickr.com