Úvod Neprehliadnite vlavo PREHĽAD: To najlepšie z CES 2014

PREHĽAD: To najlepšie z CES 2014

5

CES – Consumer Electronics Show sa každoročne koná v januári v Las Vegas a je to jedna z najväčších akcií roka, na ktorej je možné vidieť nepreberné množstvo konzumnej elektroniky. Tento rok, samozrejme, nebol výnimkou. CES 2014 sa už však skončila a my sa môžeme ohliadnuť a vybrať to najlepšie.

Tento rok sa mal niesť tak trochu v znamení obliekateľnej elektroniky akou sú inteligentné hodinky, náramky, možno nejaké senzory v oblečení, prstene a podobné vychytávky. Samozrejme, očakávali sme množstvo takýchto produktov. Už takmer jeden a pol roka máme možnosť kúpiť si Sony Smartwatch, dnes je na trhu aj druhá generácia. Odvtedy vyrukovali s vlastným zariadením viaceré spoločnosti.

Samsung priniesol svoje Galaxy Gear, ktoré, okrem iného, disponujú 2 Mpix kamerou a zabudovaným mikrofónom, veľmi obľúbené sú aj Pebble Smartwatch. Momentálne je možné objednať si rôzne lacné modely aj od neznámych výrobcov, v tom prípade ale nečakajte kvalitu. Samozrejme sa nedá zabudnúť ani na Neptune Pine, ktorý k životu nepotrebuje bluetooth spojenie so smartfónom.
 
 
Pebble Steel

Človek by si myslel, že na CES 2014 nastane doslova boom a aj ďalší poprední výrobcovia vyrukujú so svojími variantami inteligentných hodiniek. To sa ale bohužiaľ nestalo, a tak jediné zariadenie, ktoré skutočne stálo za to, boli štýlové Pebble Steel. Firma Pebble sa zamerala hlavne na dizajn a predstavila naozaj elegantného spoločníka Vášho smartphonu.

Kovovú kostru a rám s displejom, ktorý chráni sklíčko Gorilla Glass 3, si na ruku pripevníte pomocou pekného kovového náramku, prípadne si môžete vybrať aj kožený variant. Dizajnéri pripravili dve farebné variácie nových hodiniek, a to šedú a klasickú kovovú. Vylepšenia sa ale nedočkal procesor, batéria či displej. Jedinou zmenou je notifikačná LED dióda a dvojnásobne väčšia RAM.

Keď Pebble predstavil svoje prvé hodinky, veľa ľudí ohúril napríklad výdržou batérie na jedno nabitie a jednoduchým softvérom. Jediný aspekt, v ktorom originálne Pebble Smartwatch vôbec neohúrili, bol ich dizajn. Vyzerali skôr ako plastová hračka. To sa ale príchodom elegantných Pebble Steel zmenilo, a ani generálny riaditeľ veľkej firmy by sa za ne nemusel hanbiť. Cena 250 dolárov/eur je tiež primeraná.

Ak Vás tento produkt zaujal, zamierte, prosím, na článok, kde sa Pebble Steel venujeme podrobnejšie.
 
 
„Pro“ tablety od Samsungu s novým TouchWiz
Samsung nedávno vyhlásil, že v roku 2014 chce poraziť Apple v počte predaných tabletov. iPady to celé začali a vždy boli absolútnou špičkou v tomto odvetví. Preto vyhlásiť vojnu a nepriniesť na trh ešte „špičkovejšie“ zariadenia by znamenalo robiť zo seba hlupáka. Priamou konkurenciou známych iPadov sa stali produkty Samsung z novej línie Pro zariadení, ktoré v sebe kombinujú ten najlepší Hardware spolu s jedinečným samsungáckym softvérom.

Verím, že pri čítaní poslednej vety ste sa pousmiali. TouchWiz bol vždy jedinečný hlavne svojimi lagmi, ktoré prenasledujú prevažne staršie zariadenia, ale aj top modely. To sa firme podarilo opraviť. Nová nadstavba pre tablety je vraj úžasná a navyše ponúka skutočný multitasking. Na veľkom 12,2 palcovom displeji tabletov Galaxy Tab 12.2 Pro a Galaxy Note 12.2 Pro spustíte až štyri aplikácie naraz.

A to je to, na čo sme všetci čakali. Tablety so svojimi veľkými dotykovými displejmi by sa nemali správať ako smartfóny. Technológie sa dostali do bodu, keď už je možné efektívne spustiť viac aplikácií naraz. Na miniatúrnych obrazovkách telefónov je to viacmenej zbytočné, ale tablety sa na to priam núkajú. Samsung nám momentálne ako jediný výrobca poskytuje takúto funkcionalitu. Nový TouchWiz pre tablety naozaj môže posunúť trh o kúsok vpred.

notepro

Na CES 2014 sme sa dočkali štyroch Pro tabletov od spoločnosti Samsung. Dva z nich disponujú obrovskou 12,2 palcovou obrazovkou, jeden ponúkne obvyklejší 10,1 palcový displej a najmenší Galaxy Tab Pro má 8,4 palcový displej. Prvou lastovičkou novej Pro série bol Galaxy Note 10.1 2014 Edition, ktorý bol predstavený už minulý rok. Všetky nové tablety majú krásny LCD IPS panel s rozlíšením 2560 x 1600 pixelov, procesor Exynos Octa vo Wifi a 3G verziách a Snapdragon 800 v LTE verzii, dva alebo tri GB pamäte RAM, líšia sa prakticky iba kapacitou batérie. Vydržať by však mali približne rovnako dlho.

Kedy sa dostanú na trh zatiaľ nie je známe, no keď sa tak stane, určite sa vďaka svojmu kvalitnému spracovaniu a pokročilému multitaskingu stanú hitom. Ja sám vlastním Galaxy Note 10.1 2014 a až na niekoľko drobností sa nemám na čo sťažovať. Samsung sa po vyhlásení vojny Applu skutočne snaží a celkom sa mu to aj darí. iPady sú prakticky od začiatku rovnaké. Sú to prerastené telefóny, čo z nich samozrejme nerobí zlé a nekvalitné produkty, ale fakt je, že už trochu zastarali. Tablety by sa mali správať viac ako stolné počítače a notebooky, konečne to niekto pochopil.

Podrobnejší článok o nových tabletoch Samsung pre Vás pripravil Lukáš.
 
 
Sony Xperia Z1 Compact

Konečne! Dočkali sme sa smartfónu ktorý má High-End špecifikácie a pritom nepripomína plácačku na muchy. Spoločnosť Sony už niekoľkokrát vypustila informácie o tom, že mini verzia ich vlajkovej lode ponúkne kompaktné rozmery, ale nie kompaktné špecifikácie. Snapdragon 800 taktovaný na 2,2 GHz, Adreno 330, 2 GB RAM, 2 300 mAh batéria, 20 Mpix fotoaparát a jedinečná prachu aj vode odolná konštrukcia, to všetko robí z nového smartfónu od Sony skutočného killera a priamu konkurenciu iPhonov.

Jediná vec v ktorej sa Sony Xperia Z1 Compact odlišuje od svojho prerasteného rodiča (okrem batérie a menšej veľkosti) je displej. 4,3 palcový LCD panel vyrobený IPS technológiou (takže konečne sa dočkáme prvotriednych pozorovacích uhlov) ponúkne „iba“ HD rozlíšenie. To však vzhľadom na menšiu uhlopriečku nie je až taký problém a pixely určite neuvidíte.

xperiaz1compact2

 

Cena zariadenia bude 527 dolárov. Sony urobil kompaktnejšou verziou svojej vlajkovej lode menší precedens. Ostáva len dúfať, že ďalší výrobcovia sa týmto prístupom inšpirujú a prestanú do menších súrodencov svojich vlajkových lodí pchať druhotriedne súčiastky.

Viac o Sony Xperia Z1 Compact sa dočítate po kliknutí na odkaz.
 
 
Tegra K1
Nvidia je známa okrem iného aj vďaka svojím výkonným mobilným čipom. Na CES 2014 sme očakávali predstavenie nového Tegra 5, ktorý by prelomil neúspech z minulého roka. Tegra 4 rozhodne dieru do sveta neurobila, aj keď Huawei ju použil vo svojej novej nedávno predstavenej hernej konzole TRON.

Nová Tegra K1 má neuveriteľných 192 grafických jadier. To nemusí byť nutne dobré, ale aspoň tu vidíme nový prístup. Čipset od Nvidie prinesie do mobilných zariadení výkon, na aký sme boli doteraz zvyknutí iba zo stolných počítačov. Okrem iného si svoje miesto nájde aj v 4K televíziách. Na trh sa dostanú dve verzie. Klasická 32-bitová a tiež 64-bitová.

tegra_k1_crop_circle-631x354 tegra-k1-two-versions-a15-denver-core-640x353 tegra-k1-block

 

Aby nedošlo k nedorozumeniu, Tegra K1 má 192 grafických jadier, nie 192 CPU. V skutočnosti má 32-bitová verzia štvorjadrové CPU (s ARM architektúrou) a je určená pre prvú polovicu tohto roku. 64-bitová verzia má iba dva jadrá a v prvých zariadeniach by sme ju mali nájsť v druhej polovici roka 2014. Jednoznačne najväčšou výhodou novej Tegry je to, že si rozumie s Unreal Engine 4 a mala by byť lacnejšia než klasické počítačové čipsety.

Sony 4K Handycam FDR-AX100
Na CES 2014 sa objavilo obrovské množstvo 4K televízorov. Samsung dokonca predstavil gigantické 4K zakrivené obrazovky. Ďalej Sony, LG a veľa ďalších spoločností prinieslo svoje verzie televízií budúcnosti. To znamená, že o niekoľko rokov už budeme môcť sledovať filmy, videá a čokoľvek iné na superostrých obrazovkách. No super. Ale čo z toho, keď nemáme poriadne 4K kamery? Alebo máme?

Samozrejme že áno. Veď už aj Samsung Galaxy Note 3 vie natáčať 4K video. Kvalita však vzhľadom na miniatúrny senzor a chýbajúcu optickú stabilizáciu obrazu nie je zrovna ideálna. Žiadnym iným smartfónom ale tak kvalitné videá nenatočíte. Na to, aby sa 4K obrazovky uchytili, však treba trochu lepšie možnosti natáčania. Nová Sony Handycam to dokáže.

sony_4k_handycam_FDR-AX10011_1020_verge_super_wide_large_verge_medium_landscape sony_4k_handycam_FDR-AX1002_1020_medium sony_4k_handycam_FDR-AX1001_1020_medium

Predtým ste za kamery schopné natáčať 4K obsah zaplatili desaťtisíce eur. Ani veľkosť zariadení nebola zrovna ideálna, nehovoriac o tom, že ste so sebou museli vláčiť externé zariadenie, do ktorého sa natáčaný obraz ukladal. Sony sa však tieto detské problémy podarilo prekonať. Svoju novú Handycam vybavili senzorom s uhlopriečkou veľkou jeden palec.

To nie je zrovna ideálne, no výsledný obraz je nadpriemerný. Ku kamere ďalej dostanete širokouhlý 29 mm objektív s 12x optickým zoomom, veľký úložný priestor a kvalitnú batériu. Toto všetko sa podarilo vmestiť do skutočne kompaktného dizajnu. Navyše, kameru môžete pripojiť na Wifi a streamovať natáčaný obsah na internet, do svojej televízie, prípadne všetko regulovať pomocou smartfónu. Cena je tiež uspokojivá, iba 2 000 dolárov. To všetko robí z 4K Handycam FDR-AX100 zariadenie skôr na domáce použitie, než na profesionálne natáčanie filmov/reportáží…
 
 
Oculus Rift Crystal Cove

No a nakoniec to najlepšie z CES 2014, Oculus Rift. Tento produkt bol oficiálne vyhlásený za „best-of-the-best“ a je nutné poznamenať, že si to rozhodne zaslúži. Zmení totiž váš pohľad na hranie hier. 55-palcová televízna obrazovka vám odrazu začne pripadať malá. Ako hovoria tvorcovia nového headsetu (a veľa ľudí to potvrdilo), ak si raz nasadíte nový Oculus Rift „Crystal Cove“, už ho nebudete chcieť dať dole.

Virtuálna realita nás láka už desaťročia. Faktom však zostáva, že na trhu nikdy nebol headset, ktorý by vám sprostredkoval takmer dokonalý zážitok z hry. Všetky predchádzajúce zariadenia boli príliš veľké, pomalé a skôr vás limitovali. Firma Oculus vstúpila na trh v roku 2012. Na Kickstarteri získala cez dva milióny dolárov a nový headset sa zapáčil aj legendárnemu vývojárovi hier Johnovi Carmackovi, ktorý sa nakoniec stal súčasťou firmy.

Spoločnosť Oculus už od začiatku spôsobila veľký rozruch a za krátky čas sa jej podarilo predať viac než 50 000 zariadení. Návštevníkov priťahovala aj na CES 2014, kde propagovala svoj nový headset s full HD OLED displejom, novými, lepšími senzormi pohybu a ďalšími vychytávkami. Ich Produkt Oculus Rift s kódovým označením Crystal Cove sa zaslúžene stal hitom celého podujatia. Kedy sa zariadenie dostane na trh nikto nevie, ale Oculus vyhlásil, že to bude v roku 2014.

oculus-2-630-watermark (1)

Na CES 2014 sa dalo vidieť obrovské množstvo techniky. Bolo by vhodné spomenúť úžasný nový smartfón ZTE Nubia 5S, prípadne Huawei Ascent Mate 2, slúchadlá od Intelu, ktoré vám zmerajú tep, nové fitness náramky od Sony a LG, zaujímavé autá, dokonca 8K televízia, Intel Edison – počítač veľkosti SD karty a veľa ďalších vychytáviek a zariadení. Rozhodol som sa však vybrať prvých päť, ktoré ma zaujali najviac.

Zaujalo vás na CES 2014 niečo, čo nebolo spomenuté? Napíšte to do komentárov. Prípadne, čo si myslíte o zariadeniach spomenutých v článku?