Úvod Novinky Južná Kórea pracuje na 5G mobilnom internete s cieľom stiahnuť 800MB súbor...

Južná Kórea pracuje na 5G mobilnom internete s cieľom stiahnuť 800MB súbor za 1 sekundu

10

Južná Kórea je vďaka ich 4G a LTE-Advanced mobilného internetu, ktorého teoretická rýchlosť sa pohybuje na úrovni 300Mbps, tak popredu, že spustili práce na novom, 5G mobilnom internete.

Podľa servera Yonhap News majú na výskum novej generácie siete investovať 1,6 triliónov wonov, čo je približne 1,1 miliardy eur. Práce majú dokončiť do roku 2020.

1 000 násobná rýchlosť vo vrecku

Nová 5G sieť má byť 1 000 násobne rýchlejšia než bežný mobilný internet, ku ktorému máme prístup dnes, čo by teoreticky umožňovalo stiahnutie 800MB súboru len za jednu, jedinú sekundu. V Kórei už pritom operátori poskytujú LTE-Advanced pripojenie, ktoré ich používateľom umožňuje stiahnutie rovnako veľkého súboru za 40 sekúnd – teoreticky.

Prvé testovanie prebehne už budúci rok

Britský denník The Guardian pritom informoval, že komerčné využitie 5G siete by mali Kórejci nasadiť najneskôr do konca dekády. Už teraz majú pracovať s tamojšími operátormi a firmami. Práce na 5G sieti sú už tak pokročilé, že prvé testovanie by sa malo uskutočniť už budúci rok.

 

V porovnaní s Telekomom

V porovnaní so slovenským Telekomom, ktorý prvú 4G sieť na Slovensku spustil koncom minulého roka zistíme, že 5G sieť bude približne 88 násobne rýchlejšia než tá, ktorú ponúka slovenský operátor.

Oproti maximálnej teoretickej rýchlosti 73Mbps slovenského Telekomu je 6 400Mbps sieť budúcnosti.

Čo hovoríte na vyhliadky do budúcnosti?

[usquare id=“11″]

Zdroj: TNW