Úvod Výrobcovia Google Google predáva Motorolu, odkúpil ju Lenovo za 2,91 miliardy dolárov

Google predáva Motorolu, odkúpil ju Lenovo za 2,91 miliardy dolárov

21

Google predal Motorola Mobility čínskemu výrobcovi Lenovo, čím spoločnosti umožnil jednoduchý prístup na americký trh. Lenovo Motorolu odkúpil za $2,91 miliardy, ktoré zaplatí peniazmi a akciami. Google si ponechá drvivú väčšinu patentov Motoroly, zatiaľ čo 2 000 patentov a licencie, ktoré Google nechce si zoberie Lenovo. Lenovo americkej spoločnosti zaplatí 660 miliónov dolárov v hotovosti a 750 miliónov v akciách. Zvyšok Lenovo dorovná počas ďalších troch rokov.

Lenovo preukázal expertízu, ktorú využije aby Motorolu vrámci Android ekosystému posunul vyššie,“ povedal CEO Google, Larry Page. „Tento ťah umožní Google sústrediť svoju energiu na inovácie v Android ekosystéme čo ocenia majitelia smartfónov po celej planéte.“

Google Motorolu odkúpil za $12,5 miliardy ešte v roku 2012, no už vtedy dali najavo, že najviac ich zaujímalo patentové portfólio výrobcu. Google sa teraz snaží svojej dcérskej spoločnosti zbaviť. Dôvodom boli zlé finančné výsledky, keďže Motorola každý mesiac strácala stovky miliónov dolárov.

Aj napriek tomu, že si Google patenty Motoroly ponechá, je možné, že od nich očakával viac. Vyzerá to teda tak, že Google vysoko precenil patentové portfólio Motoroly, ktoré mu neprinieslo toľko úžitku než v čo dúfal.

V Lenovo o plánoch dostať sa do USA diskutovali už dlhšiu dobu. Svoje smartfóny sa presadiť nesnažili, no ešte minulý rok sa snažili odkúpiť výrobcu BlackBerry. Logo Motoroly a jej portfólio úspešných zariadení by pre nich nich mohli byť skvelým odrazovým mostíkom.

Akvizícia tak ikonickej spoločnosti, s inovatívnym produktovým portfóliom a neuveriteľne šikovným tímom ľudí z Lenovo okamžite spraví silného konkurenta v poli smartfónom na globálnej škále,“ vyjadril sa Yang Yuanqing, CEO Lenovo. „Okamžite sa nám naskytne možnosť stať sa silným hráčom na globálnej škále v rýchlo rastúcom mobilnom priemysle.“

Lenovo aj Google veria, že jej akvizícia čínskym výrobcom bude prospešná. Motorola sa o akvizícii vyjadrila pozitívne. Tvrdí totiž, že im to pomôže k rýchlejšiemu rastu, ktorý práve teraz potrebuje. „S nedávnym predstavením Moto X a Moto G sme získali ohromné momentum, ktorému len pomôže globálny dosah a hardvérová expertíza Lenovo,“ tvrdí Dennis Woodside, CEO Motoroly.

Motorola prináša silnú značku, geniálne strojárstvo, výborné produkty a výborné vzťahy s predajcami,“ povedal Yuangqing počas konferencie ohľadom akvizície.

Správy o predaji Motoroly sa na svetlo sveta dostali len deň pred tým, ako Google oznámi svoje finančné výsledky za uplynulý štvrťrok. Investorov zaujímalo čo Google spraví so stratovou Motorolou. Zajtrajšok pre nich pravdepodobne vzhľadom k strate z Motoroly najružovejší nebude, no predaj ikonického výrobcu by mohol byť finálnou bodkou za zlou skúsenosťou.

Zdroje: Reuters, The New York Times, China Daily via The Verge