Úvod Konkurencia Čína odhalila vlastný operačný systém – COS. Má konkurovať Androidu a iOS

Čína odhalila vlastný operačný systém – COS. Má konkurovať Androidu a iOS

6

iOS je uzavretý ekosystém, Android má veľkú fragmentáciu a Windows Phone s Androidom zároveň neponúkajú údajne zrovna veľkú bezpečnosť. Takto mal kritizovať šéf ISCAS (Inštitút softvéru na Čínskej akadémie vied) dostupné operačné systémy pre mobilné zariadenia pri predstavení konkurenčnej novinky – China Operating System (Čínsky Operačný Systém). Informoval technologický web engadget.com

COS, alebo čínsky operačný systém, predstavuje národného bojovníka proti zahraničnému monopolu gigantov ako Google či Apple. Ide o systém, podobne ako aj OS Android, ktorý je založený na báze Linuxu, avšak s tým rozdielom, že COS nie je už otvorený (tzv. open-source). Stojí za ním čínska vláda v spolupráci s Čínskou akadémiou vied a spoločnosťou pod názvom Shangai Liatong. Čínsky operačný systém bude pohánať osobné počítače, inteligentné telefóny, tablety a set-top boxy.

Ak Vás COS zaujal, odporúčame pozrieť „hollywoodske“ promo-videjko (nižšie), zobrazujúce rôzne funkcie, špecialitky a výhody samotného softvéru. V našich končinách ho viac-než-pravdepodobne čakať ani moc nemusíme.

[fve]http://youtu.be/Bvv-eXIcQug[/fve]

Zdroj: zdnet.com, engadget.com via cultofandroid.com
Foto: youtube.com
Video: youtube.com