Úvod Konkurencia Apple Macintosh oslavuje 30 rokov – v centrále Apple bolo veselo

Macintosh oslavuje 30 rokov – v centrále Apple bolo veselo

6

Mac, modelová rada osobných počítačov s logom nahryznutého jabĺčka dnes oslavuje narodeniny. V roku 1984 totiž predstavil veľký vizionár Steve Jobs Macintosh 128 K, ktorý bol prvým osobným počítačom s grafickým užívateľským prostredím a myškou pre masový trh. V priebehu tridsiatich rokov sa z nej stal symbol kvality, luxusu a prvotriedneho dizajnu.

Macintosh 128K od Apple stál 2,495 amerických dolárov. Prvý model ponúkal 9-palcový čiernobiely monitor s rozlíšením 512×384 pixelov, výkon zabezpečovaný procesorom Motorola 68000 či 128KB pamäť.

Tak skvelú príležitosť na oslavu si samozrejme nenechali úsť ani v spoločnosti Apple, kde im dokonca koncertovala hudobná kapela OneRepublic. „Netrávime veľa času obzeraním sa späť,“ povedal Tim Cook na piatkovej narodeninovej oslave Macu v centrále Apple, v Kalifornii. „Všetok náš čas trávime pozeraním sa dopredu a prácou na ďalšej veľkej veci. Avšak, dnes máme výnimku, pretože 30 rokov dozadu vznikol Macintosh.“ Na počesť je k dispozícii aj špeciálny web „tvoj prvý Mac„, kde môžu užívatelia prezradiť niečo to o ich prvom Macu.

Mac sa posadil na trón už po prehratí televíznej reklamy počas športového podujatia Super Bowl v roku 1984 (USA), a to ešte nebol ani oficiálne predstavený. Reklama sa odvysielala len raz – v tretej štvrtine a v priamom prenose. Mal ju na svedomí britský filmový režisér Riddley Scott.

Video: Apple – Mac 30 – Tridsať rokov inovácií

[fve]http://youtu.be/Xp697DqsbUU[/fve]

Zdroj: theverge.com, appleinsider.com, wikipedia.org
Foto: youtube.com