Úvod Konkurencia Apple Apple vráti $32.5 milióna rodičom detí, ktoré realizovali nákup v aplikáciach bez...

Apple vráti $32.5 milióna rodičom detí, ktoré realizovali nákup v aplikáciach bez ich vedomia

6

Podľa najčerstvejších správ má americký gigant Apple vrátiť vybraným užívateľom jeho služieb peniaze, nakoľko ich ratolesti šikovne využili časovo obmedzený interval, počas ktorého nie je potrebné znovu zadávať heslo pre potvrdenie realizácie platby za hru, aplikáciu či iné výhody priamo v spomínanom softvéri.

Ak rodič zadal aspoň raz heslo k jeho Apple účtu, aby mohol zaplatiť vo virtuálnom obchode App Store (alternatíva za Google Play Store), nebolo potrebné pri novom nákupe následujúcich 15 minút heslo zadávať znovu. Podľa FTC (Federálnej obchodnej komisie USA) tak spoločnosť s logom nahryznutého jabĺčka nedostatočne varovala rodičov detí o tejto skutočnosti, čo viedlo k neplánovaným platbám za niečo, o čom nemali vôbec potuchy.

Keď zadajú rodičia heslo, nie sú vedomí o plnom rozsahu poplatkov, ktoré môžu vzniknúť.“ uviedla predsedkyňa FTC, Edith Ramirez, na tlačovej konferencii vo Washingtone. Informoval spravodajský web Russia Today.

Ako názorný príklad popíšeme situáciu, kedy si dieťa počas hrania nejakej hry vypýta od rodiča zadanie hesla na kúpenie virtuálnej drobnosti (špeciálneho predmetu alebo určitého bonusu) v menu samotnej hry. Ochotný rodič chce dieťa samozrejme potešiť, tak mu vyhovie. Avšak, otvoril tým (vo väčšine prípadov pravdepodobne nevedome) niekoľko minútovú možnosť, počas ktorej nemá dieťa v ďalších nákupoch žiadne bariéry (pred prvým nákupom bola bariéra heslo). A keďže sa drobcovi mierne zvýhodnenie v hre zapáčilo, vyskúša teda kúpiť aj niečo iné. Tento krok však už úspešne dokončí bez potreby utekať za mamou alebo oteckom, aby zadali heslo opäť, ako pri prvom nákupe.


Spoločnosť Apple má na základe dosiahnutia dohody vyplatiť dokopy 32.5 milióna amerických dolárov rodičom, ktorí o realizácii týchto „tajných“ nákupov vôbec netušili. Podľa predsedkyne FTC predstavuje uvedená, niekoľko-miliónová čiastka len začiatok. Na spravodajskom webe Russia Today sa ďalej uvádza, že podobný osud čaká všetky tzv. nevedomé platby, uskutočňované už od roku 2011. „Predsedkyňa FTC dodala, že cena $32.5 milióna je len začiatkom, a že všetky platby uskutočnené od marca 2011 budú vrátené„. Apple má taktiež do 31. marca 2014 zmeniť fakturačné praktiky tak, aby sa predchádzalo podobným nedorozumeniam.

Zdroj: rt.com, businessinsider.com