Úvod Novinky Android ŠTATISTIKA: Android si na európskom trhu so smartfónmi drží takmer 70% podiel

ŠTATISTIKA: Android si na európskom trhu so smartfónmi drží takmer 70% podiel

16

Operačný systém od Google zakončil v Európe rok 2013 s trhovým podielom o veľkosti 68,6%. Dáta sa však údajne vzťahujú len čisto na predaj smartfónov a na obdobie troch mesiacov koncom roka. Informoval Kantar Worldpanel

Za chrtom operačného systému Android stojí systém od Apple – iOS – s 18,6% podielom. Nasleduje Windows Phone s 10,3% kúskom, BlackBerry s 1,5% a zvyšok patrí zostávajúcim systémom. Android si pritom medziročne polepšil o zhruba 5,7%, iOS zase naopak, o -2,2%. Tak veľkú popularitu má zrejme na svedomí fakt, že systém od Google môžeme nájsť, aj keď niekde mierne prispôsobený, v obrovskom množstve inteligentných mobilných telefónov na trhu.

android-euPolepšiť by však štatistiky už čoskoro mohol i očakávaný Samsung Galaxy S5, ktorý dokonca údajne ponúkne futuristické ovládanie prostredníctvom 3D gest či senzor na čítanie otlačkov prstov ala kalifornské jabĺčko.

V USA sú štatistické výsledky o kus iné. Tam si domáci iOS drží 43,9% podiel, zakiaľ čo Android 50,6%. BlackBerry nemá ani jedno percento a systém od Microsoftu len 4,3%.

Zdroj: kantarworldpanel.com via 9to5google.com
Foto: flickr.com, 9to5google.com