Úvod Novinky DISKUSIA: 4K displeje na smartfónoch. Áno, alebo nie?

DISKUSIA: 4K displeje na smartfónoch. Áno, alebo nie?

22

Samsung na konferencii v Južnej Kórei hovoril o svojich plánoch ohľadom superostrých displejov. Potvrdil práce na QHD paneloch pre smartfóny. Pravdepodobne tento komponent uvidíme už v Galaxy S5 a ak nie, tak sa určite objaví na Galaxy Note 4. Slovíčko ale padlo aj o 4K displejoch. Samozrejme, že sa ich tento rok nedočkáme. Ale raz určite.

Ja viem, ja viem, je to šialené. Keď sa prvýkrát predstavovali smartfóny s HD displejom, všetci boli tak trochu šokovaní, ale vývoj naznačoval, že také niečo sa to skôr či neskôr stane realitou. O rok už na trh začínali prenikať prvé lastovičky s 1080p displejmi na čele s Oppo Find 5. Veľa z nás vtedy o nich hovorilo ako o absolútnej zbytočnosti. Ale čo 4K?

HD displej na Moto X už nebol ‚high-end‘No, momentálne samozrejme nie sú potvrdené, stále čakáme na prvé Quad HD zariadenia. Pred tým, než však začnete vykrikovať, mám na vás prosbu. Trošku sa zamyslite. Iste, ide o marketingový ťah. 1080p displeje úplne stačia. Ale presne to isté sa pred dvanástimi mesiacmi hovorilo o HD. A zvykli sme si. Motorola Moto X prišla na konci roka so 720p displejom a mnohí si položili otázku, prečo má vlajková loď tak nízke rozlíšenie.

NAJNIŽŠIA CENA GALAXY NOTE 3:

Všetko nasvedčuje tomu, že táto situácia sa v januári 2015 zopakuje. Čo ak si vážne na QHD panely zvykneme a začneme ich brať ako štandard?

Vývoj ide stále dopredu. Nedá sa zastaviť. Fakt je, že QHD alebo 4K bude rozhodne vyzerať lepšie, ako 1080p alebo 720p. Stačí si urobiť taký menší pokus. položte na stôl tablet s HD rozlíšením a vedľa neho postavte tablet s QHD rozlíšením. Z jedného metra už nebudete mať šancu vidieť pixely, ale jednoznačne budete môcť potvrdiť, že QHD displej vyzerá lepšie.

Tak isto je to aj so smartfónmi. Iste, vyššie rozlíšenie znamená, že sa vám batéria vybije rýchlejšie. Ale nemá zmysel, sťažovať sa už dopredu. Počkajme si a potom uvidíme. Možno sa výrobcovia so životnosťou baterky popasujú a budeme spokojní.

[poll id=“214″]

Zdroj: Pocketnow