Úvod Novinky Android V roku 2013 sa predalo vyše 1 miliardy smartfónov

V roku 2013 sa predalo vyše 1 miliardy smartfónov

5

Rok 2013 sa skončil už takmer pred mesiacom a k nám prichádzajú stále ďalšie a ďalšie štatistiky. Firmy sa chvália svojimi ziskmi, počtom predaných smartfónov a pripravujú sa na novú sezónu. Minulý rok bol očividne veľmi úspešný. Veď nárast v predajoch dosiahol 33%.

Najviac našich malých spoločníkov predal Samsung. Ten si pre seba uchmatol skoro tretinu všetkých zariadení. Veľký podiel na tom majú hlavne top modely ako Galaxy S4 a všetky jeho variácie, prípadne prerastený phablet Galaxy Note 3. Napriek obrovským predajným číslam však Samsung nie je spokojný a vyhlásil, že chyby z minulého roka už nebude opakovať. Na mysli pritom pravdepodobne mal takmer nulové dizajnové zmeny svojej vlajkovej lode.

NAJNIŽŠIA CENA APPLE iPHONE 5S: Na druhom mieste sa usadil gigant Apple. Veľkú časť predajov pritom tejto spoločnosti zabezpečil iPhone 5S. Apple zaznamenal najnižší nárast, spomedzi svojich konkurentov, „iba“ 12,9%. Konkurencia na tretej, štvrtej a piatej priečke síce rástla oveľa rýchlejšie, ale predajné čísla Apple sú stále trikrát vyššie.  
 
NAJNIŽŠIA CENA GALAXY S4:

Viac informácií nájdete v tejto tabuľke.

Predaje najväčších výrobcov smartfónov

Spoločnosti LG a Lenovo narástli o 91% a 81%. Takéto skoky sú neuveriteľné. Konkrétne u LG za to môže čiastočne aj Nexus 5, ktorý zaznamenal obrovský úspech. Celkovo však situácia nie je tak ružová, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne LG by mohol mať dosť veľké problémy. Musel si totiž odpísať 40 miliónovú stratu, ktorá vznikla mohutným marketingom. Ich súčasná vlajková loď LG G Flex sa totiž dostala do Ameriky.
 
NAJNIŽŠIA CENA GOOGLE NEXUS 5:

Podiel výrobcov na trhu za rok 2013

Minulý rok ukázal, že sa zvyšuje záujem o lacné telefóny. To spôsobuje narastajúci trh v Číne a Indii. Ide najmä o smartfóny s cenovkou nižšou ako 150 eur. Spoločnosť Motorola momentálne chystá 50 eurový smartfón, ktorý možno urobí tento rok s predajnými číslami hotové divy. Nechajme sa prekvapiť.