Úvod Novinky Vymeniteľné SIM karty môžu byť minulosťou, po novom majú byť vstavané

Vymeniteľné SIM karty môžu byť minulosťou, po novom majú byť vstavané

3

Vyzerá to tak, že časy rýchlej výmeny SIM karty za novú môžu byť za nami.

Asociácia mobilných GSM operátorov a dodávateľov GSM technológií totiž na konci minulého týždňa zverejnila nový štandard pre integrované SIM karty.

Jedná sa štandard, kde zabudovaná SIM karta môže byť preprogramovaná tak, aby fungovala s ľubovoľným operátorom.

Tieto zabudované a programovateľné SIM karty sa stále fyzicky nachádzajú v zariadení. Podľa GSMA je takéto riešenie oveľa bezpečnejšie, než čisto softvérové riešenie.

Programovanie SIM karty by malo prebiehať operátorom pomocou OTA aktualizácie, prípadne by malo byť možné ich manuálne naprogramovať, ak prechádzate k inému operátorovi.

Za myšlienkou integrácie SIM karty do zariadenia stojí ušetrenie miesta. Mechanizmus pre výmenu karty už nebude potrebný, čím sa ušetria drahocenné milimetre či dokonca centimetre. Karty pritom budú môcť byť rovnakých veľkostí, ako aj teraz. GSMA však zverejnila aj dva nové formáty, MFF1 a MFF2 veľkosti 5 milimetrov x 6 milimetrov.

Nový štandard by mal byť určený hlavne pre zariadenia ako merače spotreby elektriny, funkčnosť automatickej signalizácie nehody v automobiloch atď. Plány o využitie v smartfónoch a tabletoch zatiaľ podľa našich informácií neexistujú.

Zdroj: GSMA via DSL