Úvod Novinky Konkurencia Jolla už je na ceste k prvým majiteľom. Aké budú ohlasy na...

Jolla už je na ceste k prvým majiteľom. Aké budú ohlasy na nový fínsky smartfón?

7

Smartfón Jolla z dieľne rovnomennej firmy sa pomaly začína dostávať do povedomia širokej verejnosti. Veď koho by nezaujímalo, ako sa darí smartfónu ktorý vznikol pod taktovkou ľudí, čo opustili Nokiu?

Jolla v súčasnosti začala rozposielať prvé zariadenia ich novým majiteľom, ktorí si telefón predobjednali. Väčšina z nich pochádza z domovskej krajiny telefónu – z Fínska, no našli sa aj záujemcovia z Veľkej Británie alebo Nemecka.

jolla-5S rozposielaním začala Jolla presne podľa plánu už 27. novembra, no k dispozícii bolo len 450 kusov tohto zariadenia. Drvivá väčšina z nich teda putovala ľuďom, ktorí svoj záujem o smartfón predregistrovaliveľmi dávno.

Celosvetovo dostupnou sa Jolla stane po úspešnom vybavení všetkých predregistrácií a predobjednávok za cenu 399€. Kedy to však bude, sa môžme len dohadovať. Nič to ale nemení na tom, že sa Jolla môže stať významným hráčom na trhu so smartfónmi.

jolla-sailfish-os

Pre tých ktorí, o tejto firme ešte nepočuli, Jolla je firma založená bývalými zamestnancami Nokia, ktorí sa rozhodli ju opustiť po tom, čo sa rozhodla zanechať plány s MeeGo a začala sa orientovať na Windows Phone. V súčasnosti je stále viac ako 90% zamestnancov bývalými zamestnancami Nokie a výsledkom ich snaženia je smartfón s „fínsky dizajnom“, bežiaci na Sailfish OS, ktorý vychádza práve z MeeGo. Ten okrem natívnych aplikácií podporuje veľké množstvo Android aplikácií, ktoré sú dostupné vďaka predinštalovanému obchodu Yandex store. Mapy HERE sú taktiež v zariadení predinštalované.

Ak sa chcete o tomto projekte dozvedieť viac, zamierte, prosím, na oficiálne stránky Jolla.com, alebo na náš článok, kde sa Jolle a Sailfish OS venujeme podrobnejšie.

Plánuje si niekto z Vás objednávať tento zaujímavý smartfón?

Zdroj: Jolla.com via GSMArena