Úvod Novinky Google Hlasové ovládanie smartfónov bez displeja – tak vidí budúcnosť inžinier z Google

Hlasové ovládanie smartfónov bez displeja – tak vidí budúcnosť inžinier z Google

8

Bez dotykové ovládanie super-počítačov všade okolo nás? Áno, tak by mohla vyzerať naša blízka budúcnosť. Prvý krok je však už za nami – naše Android smartfóny či tablety dokážeme v súčasnosti ovládať i prostredníctvom hlasových príkazov – bezkontaktná interakcia nie je teda pre nás žiadne tabu.

Nemám mikročip v mojej hlave – zatiaľ

Inžinier Google Scott Huffman (foto vyššie), ktorý je špecialista na technológie rozpoznávania hlasu, má zaujímavú víziu budúcnosti technologického sveta. Podľa jeho slov v článku na theguardian.com by sme sa mali časom dopracovať k takým zariadeniam, pri ktorých nebudeme nútení používať na ich ovládanie prsty a dotykové displeje. Budúcnosť je zrejme v hlase.

Tešíme sa na budúcnosť, kde bude k dispozícii obrovské množstvo zariadení“ povedal pre spravodajský web The Guardian, „Máme super-počítače v našich vreckách, v našich hodinkách, v okuliaroch, možno aj na chlopniach či laptopoch. Niektoré z nich majú displej a klávesnicu, avšak niektoré nie, a vidíme dramatický nárast v počte ľudí, ktorí uskutočňujú interakciu prostredníctvom hlasu“ dodal.

O zabezpečenie súkromia pri hlasovej komunikácii sa údajne ľudia – podľa S. Huffmana – bát nemusia. Šifrovací štandard Google bude totiž aplikovaný aj na audio „Šifrovanie sa vzťahuje na všetky informačné toky medzi dátovými centrami Google„.

Ak sa niekto pokúsi aspoň zhruba predstaviť túto víziu v praxi, určite by v nej nemal vynechať zabudované mikrofóny/reproduktory prepojené pomocou tzv. cloud-u všade okolo nás – v stenách domu, v karosérii auta a možno aj na verejných priestranstvách miesto telefónnych búdok. Ovládanie takýchto zariadení by tak nepochybne prebiehalo len prostredníctvom hlasových príkazov, ako to je už dnes viacerým z Vás známe z používania virtuálneho asistenta Google Now, ktorý sa naštartuje po vyslovení slovného spojenia „Ok Google“ a následne začne pozorne počúvať Vaše ďalšie hlasové príkazy.

Zdroj: rt.com, theguardian.com
Foto: AFP Photo / Kimihiro Hoshino via rt.com