Úvod Novinky Konkurencia Canonical vydal inštalátor pre Ubuntu dual-boot. Zatiaľ však funguje len pre vybrané...

Canonical vydal inštalátor pre Ubuntu dual-boot. Zatiaľ však funguje len pre vybrané Nexus zariadenia

3

Hoci Ubuntu Touch ešte stále nie je pripravený na každodenné používanie bežnými užívateľmi, čas od času o ňom počuť. Tentokrát to je vďaka novému unštalátoru Ubuntu dual-boot.

Pre čitateľov, ktorí angličtine a PC slovníku dobre nevládnu, dual-boot znamená, že si užívateľ môže vybrať, ktorý systém sa mu nabootovať, teda načítať. V tomto prípade, ako ste správne predpokladali, budete mať na výber medzi svojím Androidom a spomínaným Ubuntu.

Dual-boot je veľmi dobrý spôsob, ako si odskúšať nový systém bez rizika, že ak nebude fungovať, stane sa Váš telefón až do spätného nahratia pôvodného operačného systému nepoužiteľný. Obľúbeným spôsobom ako toho docieliť je v súčasnosti MultiROM – špeciálny boot agent, ktorý Vám dovolí mať vedľa seba nainštalovaných viacej systémov, ako napríklad rôzne verzie Android, FirefoxOS alebo Ubuntu.

New-Dual-Boot-Shots

Zatiaľ čo prepínanie medzi OS vďaka Ubuntu dual-boot vyzerá celkom plynulo a nenáročne, jeho inštalácia je o niečo väčší oriešok. Canonical však upozorňuje na to, že Ubuntu dual-boot nie je určený pre koncových užívateľov, ale pre tých skúsenejších a pre vývojárov. Na jeho úspešné nainštalovanie totiž budete potrebovať počítač na ktorém beží Ubuntu s taktiež sa musíte „kamarátiť“ s terminálom, čo by pre skúsenejších užívateľov Linuxových operačných systémov nemal byť problém.

Canonical taktiež upozorňuje, že užívatelia inštalujúci dual-boot by mali byť schopní si v prípade núdze flashnúť naspäť Android, alebo nahrať zálohu, keďže k chybičkám môže dôjsť.

Ak Vás ani toto neodradilo a stále premýšľate, že si dual-boot vyskúšate, vedzte ešte, že Ubuntu dual-boot bol testovaný len na Nexus 4, no Canonical dodáva, že by teoreticky mal fungovať aj na ďalších Nexus zariadeniach ako Galaxy Nexus a Nexus 7 (2012).

dualboot-ubuntu

Ak Vás Ubuntu dual-boot zaujal a spĺňate predpoklady, viacej informácií a podrobný návod na inštaláciu nájde na blogu Canonical. Pamätajte však, že všetko robíte na vlastné riziko!

Bude niekto z Vás Ubuntu dual-boot skúšať? Ak áno, nezabudnite sa o svoje skúsenosti podeliť v diskusii pod článkom.

Zdroj: Ubuntu via AndroidAuthority