Úvod Návody TOP 10 tipov a trikov pre fotografovanie so smartfónom

TOP 10 tipov a trikov pre fotografovanie so smartfónom

10

Vývoj smartfónov hlavne za posledné roky napreduje úžasným tempom, pričom sme svedkami zlepšení na všetkých úrovniach od softvéru, hardvéru či spracovania samotných zariadení.

Pokroku sa samozrejme nevyhli ani fotoaparáty používané vo smartfónoch, ktoré z trhu takmer vytlačili klasické kompaktné fotoaparáty. Dnes dokážete so smartfónom zhotoviť naozaj plnohodnotné fotografie vašich zážitkov napríklad z dovoleniek či iných, zachytenia hodných situácií.

Niektoré fotoaparáty sú však od výroby nastavené tak, že nevyužívajú svoj potenciál naplno a okrem toho aj samotný používatelia robia často pri ich používaní chyby.

Pozrite sa na 10 tipov a trikov, ktoré Vám pomôžu zhotoviť krajšie fotografie.

 

Stabilita

n5-fotak-katedrala (1)

Aj keď sú najnovšie vlajkové lode výrobcov smartfónov už opatrené ako takou optickou stabilizáciou obrazu, väčšina smartfónov túto výbavu nemá. Pri fotografovaní so smartfónom vždy dbajte na dobrú stabilitu a uchopenie zariadenia. Najlepšia je možnosť fotografovania na „šírku“ a uchopenie zariadenia oboma rukami.

Ak je Váš smartfón vybavený hardvérovou spúšťou, určite ju používajte a stláčajte ju postupne a s citom. Vyhnete sa tak rozmazaným fotografiám pri prípadnom pohnutí alebo zatrasení zariadenia.

 

Zoom

hj

Pri fotografovaní nepoužívajte digitálny zoom. Rapídne totižto zhoršuje kvalitu fotografie. Radšej sa snažte viac priblížiť k objektu, ktorý chcete zachytiť alebo zhotovte snímku bez priblíženia a následne pomocou editačného nástroja fotografiu orežte. Orezaná snímka bude kvalitnejšia ako tá „nazoomovaná“.

 

Nastavte najlepšie rozlíšenie k pomeru strán

Use-your-cameras-best-resolution-and-aspect-ratio

V nastaveniach fotoaparátu sa uistite, že používate najvyššie možné rozlíšenie k odpovedajúcemu pomeru strán. Vyhnite sa nastaveniu s pomerom strán 16:9. Väčšina snímačov fotoaparátov je prispôsobená práve na pomer strán 4:3.

Netýka sa to len pár zariadení ako napríklad Motorola Moto X alebo HTC One, ktorých snímač natívne používa pomer 16:9 a preto je aj tento širokouhlý pomer defaultne prednastavený v možnostiach fotoaparátu.

 

Čistota

1450949_657179130988730_272266468_n

Čistota pol života…špina celý? Ak nie ste spokojný s fotografiami, ktoré ste so smartfónom zhotovili a neustále sa hráte s jeho nastaveniami, skúste len utrieť krycie sklo šošovky fotoaparátu.

Mastný odtlačok prsta, vlas, prach…všetko môže fotografiu znehodnotiť.

 

Zaostrovanie

 jjjj

Ak máte pocit, že vaša fotografia nie je dostatočne ostrá, zamierte s fotoaparátom na požadovaný objekt a kliknete naň. Softvér väčšiny smartfónov umožňuje manuálne zaostrenie na konkrétne miesto a aj keď to automatické funguje vo väčšine prípadov dobre, niekedy si treba predsa len pomôcť manuálne.

 

Pravidlo tretín

4843894530_87d8072a76_o

Rozdelte obrazovku na tri rovnaké časti ako vertikálne tak horizontálne. (V nastaveniach fotoaparátu často ako „mriežka“).  Štúdie ukázali, že človek „číta“ fotku z ľavého horného rohu smerom do pravého dolného rohu, z tohto dôvodu umiestnenie objektu do ľavého horného rohu spôsobí okamžité zaujatie oka diváka, ale nie nadlho, pretože oko pokračuje v čítaní smerom dole. Ak chcete diváka zaujať najviac, umiestnite hlavný objekt do pravého dolného priesečníka čiar.

 

Režimy fotoaparátu

iiiii

Hlavne nové Galaxy smartfóny z dielne Samsungu sú vybavené nespočetným množstvom režimov fotoaparátu ako napríklad „šport“, „západ slnka“, „noc“ a podobne.

Skúste s nimi experimentovať a pri prípadnom západe slnka použite k tejto situácii aj pridružený režim. Časom zistíte, aké sú skutočné možnosti režimov a dokážete tak vytvoriť pôsobivejšie fotografie.

 

Alternatívne aplikácie fotoaparátu

Try-alternative-camera-apps

Obchod Google Play ponúka množstvo alternatívnych aplikácií fotoaparátu, ktoré môžu niekedy poskytnú viac nastavení alebo prispôsobení ako predinštalované aplikácie fotoaparátov od výrobcov.

Dobrým príkladom sú napríklad aplikácie Camera FV 5 alebo Camera Awesome.

 

Viac snímok

Take-multiple-photos

Určite sa Vám už stalo, že po zhotovení snímky ste zistili, že niekto žmurkol, niekto Vám vbehol do záberu, pohli ste sa a snímka je rozmazaná…spravte viac fotiek daného objektu alebo situácie a následne vyberte tú, ktorá je najkrajšia.

Niektoré smartfóny podporujú aj funkciu hromadného snímania, ktorá jednoduchým podržaním spúšte zhotoví niekoľko snímok behom chvíľky.

 

Editujte

jnnj

Ak ste so zhotovenou snímkou konečne spokojný, ešte nemusí byť koniec. Použitím vhodného filtra alebo upravením kontrastu či jasu môžete urobiť snímku ešte príťažlivejšou či s umeleckým nádychom.

Predinštalované galérie zariadení obsahujú editor, ktorý umožňuje úpravu fotiek alebo sa môžete zveriť do rúk obchodu Google Play a nejaký pokročilý si stiahnuť.

Pamätajte, že menej je viac. Namiesto plieskania jedného filtra cez druhý použite len jeden a aj ten, ktorý výrazne fotografiu nezmení ale ju len naozaj vylepší.

 

Poznáte ešte nejaké tipy alebo rady týkajúce sa fotografovania so smartfónom? Zdôverte sa nám s nimi v diskusii a inšpirujte aj ostatných čitateľov.

zdroj: PhoneArena,darian