Úvod Novinky Kúpili ste si telefón alebo tablet cez internet? Vrátiť ho môžete do...

Kúpili ste si telefón alebo tablet cez internet? Vrátiť ho môžete do 7 dní

11

Spolu s nákupom cez internet alebo cez telefón, teda ak tovar kupujete mimo daný obchod prichádza aj jedna veľká výhoda. Ak ste si kúpu rozmysleli a dané zariadenie už nechcete, tovar môžete vrátiť a to bez udania akéhokoľvek dôvodu.

 

Pre niekoho jasné ako facka, pre niekoho prekvapenie

Je nám jasné, že mnohí z Vás o tomto zákone viete a niektorí ho možno aj využili. Je však aj dosť možné, že o takejto možnosti čítate prvýkrát. V dnešnej dobe inteligentných zariadení, ktoré sú na našu peňaženku veľakrát veľmi ťažké sa oplatí vedieť všetky práva, na ktoré máte ako zákazník právo.

 

Chráni Vás zákon

To, že je Slovensko v EÚ má niekoľko výhod. Jednou z nich je aj právo na vrátenie tovaru do siedmym pracovných dní. Táto lehota pritom platí odo dňa prevzatia tovaru, nie odkliknutia objednávky na internete.

Do siedmym pracovných dní pritom tovar môžete vrátiť aj keď je zariadenie v bezchybnom stave. Predajca Vám následne musí vrátiť peniaze do 30 pracovných dní, vrátane poštovného, ktoré ste zaň zaplatili.

Pri vracaní tovaru (ak ho nevraciate do kamennej predajne) však musíte poštovné hradiť Vy. Na pamäti musíte okrem toho mať aj to, že tovar musí byť nepoškodený, rovnaký príbeh platí aj o jeho obale a príslušenstve. Dbajte na to, aby ste krabičku, poprípade obal krabičky neroztrhli alebo inak nepoškodili.

 

Názorný príklad

Povedzme, že ste si objednali iPhone 5s a rozhodli ste sa, že Vám nevyhovuje a peniaze by ste chceli radšej investovať do nejakého Android zariadenia, napríklad do Nexus 5. Po obdržaní máte 7 pracovných dní na kontaktovanie predajcu a následné vrátenie tovaru. Do 30 dní (no mnohokrát oveľa rýchlejšie) sa Vám na účte objaví suma, ktorú ste zaplatili. Potom si už môžete objednať náhradný produkt, kľudne aj od iného výrobcu.

Ak budete postupovať podľa postupu vyššie, predajca Vám bude Vaše peniaze musieť vrátiť. Dôležité je však spomenúť, aby ste túto možnosť nezneužívali, pretože rovnako ako máte právo nakupovať v danom obchode, má aj samotný predajca právo Vás odmietnuť ako zákazníka.

Aktualizácia: Chceme ešte podotknúť, že tento zákon sa vzťahuje len pre registrovaných predajcov. Ak si zariadenie kúpite od súkromnej osoby, tento zákon neplatí.

[poll id=“180″]

Zdroj: Europa.eu