Úvod Konkurencia Jolla: Nokia telom, Linux dušou

Jolla: Nokia telom, Linux dušou [Video]

7

Vo Fínsku povstáva nový výrobca smartfónov mieriaci na trh mid-range a high-end telefónov, ktorý má veľmi blízko k tamojšiemu legendárnemu výrobcovi Nokia. Jeho smartfóny nepobežia však ani na Androide a ani na Windows, no aplikácie určené pre Android bude podporovať. Jeho meno je Jolla.

Ako už bolo povedané, Jolla je fínska firma, ktorá momentálne zamestnáva viac ako 90 ľudí z 15 krajín sveta s centrálou v Helsinkách a zastúpením v Tampere (FIN)  a Hong Kongu. Jej cieľom je nájsť si miesto na trhu so smartfónmi, ktoré nie sú nepodobné Fínskemu kolegovi – Nokii, možno aj preto, že viac ako 90% zamestnancov Jolla Ltd. pôvodne v Nokii pracovalo.

jolla3

Sailfish OS

Smartfóny, ktoré chce Jolla produkovať (prípravy prvého z nich vrcholia), pobežia na Sailfish OS, systéme založenom na OS Linux. Ten sľubuje skutočný multitasking a okrem podpory natívnych aplikácií napísaných v C++, Qt a QML, aj podporu Android aplikácií.

jolla1Celý systém je založený na Mer core projekte postavenom najmä na technológiach QT, QML a HTML5. Koho by táto otvorená (open-source) platforma pre mobilné zariadenia s minimalistickým základom zaujímala, v súčasnosti sa dá staihnuť a flashnúť na Nokia N9, no len na vlastné riziko. Primárne je určená pre vývojárov, akým je napríklad Jolla.

Platforma Sailfish OS, hoci bude podporovať aplikácie určené pre Android, nebude mať prístup na Google Play, nakoľko z nejakého dôvodu nespĺňa, alebo nechce spĺňať podmienky Google. Nič to ale nemení na použiteľnosti APK balíčkov, ku ktorým sa dá dostať napríklad na Amazon Appstore, alebo na f-droid. V súčasnosti na tomto systéme funguje asi 80% Android aplikácií, no ich podpora je zložitejšia, keďže telefóny Jolla nepoužívajú Dalvik cache ako virtuálny stroj, ako to robia Android Smartfóny.

Sailfish OS ale bude mať aj vlastný obchod s aplikáciami na adrese https://openrepos.net/ a ich vývoj je možný v niekoľkých jazykoch, ako sú už spomínané C++, QML a QT, no podporovaný je tiež Python, HTML5 a aplikácie pre platformu Tizen.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=tRZxM9rNyZ4[/fve]

Čo sa dizajnu OS týka, posúďte sami, no prezentačné videá budia dojem, že Sailfish OS si berie vzor ako v Androide, tak vo Windows 8. No nepríde Vám to písmo a lockscreen trochu povedomé?

Za spomenutie ešte stojí, že ovládanie systému má byť založené na gestách, ktoré budú pravdepodobne multidotykové, vzhľadom na špecifikácie pripravovaného telefónu, ktoré nájdete nižšie. Ďalšou zaujímavosťou je, že aplikácie budú ponúkať interaktívne náhľady umožnené vďaka multitaskingu, takže zatiaľ čo budete mať spustenú jednu aplikáciu, môžete si zobraziť náhľad ostatných a popri tom napríklad prepnúť skladbu v prehrávači bez nutnosti prepínať sa z jednej aplikácie do druhej. Koho by zaujímal tento systém hlbšie, zdrojové kódy by mali byť voľne dostupné po uvedení Jolla na trh.

Your Yolla

Názov pripravovaného smartfónu nie je jednoznačne špecifikovaný, no vyzerá to tak, že ponesie rovnaký názov, ako spoločnosť, ktorá ho vyrobila – Jolla. Okrem funkcionality, ktorú ponúkne Sailfish OS, Jolla sľubuje originálny fínsky dizajn a „rozšíriteľnosť druhej polovice vymeniteľnými chytrými krytmi“. To v praxi znamená, že návrhy krytov dodáva komunita a Jolla potom vyberie, ktoré z nich sa zrealizujú.

jolla2

 

Slovíčko chytrý kryt pritom znamená, že keď nasadíte povedzme modrý kryt, automaticky sa v telefóne aktivuje napríklad pracovný mód, takže od témy, až po prispôsobenú plochu pre účely použitia v práci. Po výmene krytu napríklad za červený, môže byť nastavený bezpečný mód a telefón budete môcť dať na hranie aj svojmu malému dieťaťu bez toho, aby ste sa obávali, že niekam zavolá alebo odošle e-mail obchodnému partnerovi. Možnosti krytov sú v podstate neobmedzené. Ako píše neoficiálna Facebook stránka zameraná na smartfóny Jolla, jeden kryt môže spraviť s Vášho telefónu zariadenie s gamepadom, ďalší môže napríklad pridať QWERTY klávesnicu, alebo keď budete potrebovať väčšiu výdrž telefónu, jednoducho siahnete po Other Half kryte s prídavnou batériou.

Čo Vás ale určite ešte zaujíma, je hardvér telefónu. Tu je prehľad:

  • Procesor dvojjadrový Qualcomm 1,4GHz
  • Vnútorné úložisko 16GB
  • Slot na microSD kartu
  • 1GB RAM
  • Siete GSM/3G/4G/LTE
  • Displej multidotykový (až 5 bodov) 4,5″ IPS qHD (960×540), Gorilla2 Glass
  • Kamera 8MPx zadná, 2MPx predná, LED blesk
  • Konektivita WiFi b/g/n, Bluetooh 4.0 EDR HS, AGPS + GLONASS, USB 2.0, NFC, I2C, micro USB
  • Senzory vzdialenosti, svetla, akcelerometer, gyroskop, kompas
  • Jack 3,5mm, micro SIM
  • RGB indikačná LED dióda
  • Duálny mikrofón pre potlačenie šumu
  • Podpora USB Host
  • Výdrž 7,5 hodiny hovoru / 300 hodín na príjme
  • Batéria 2100mAh, 3,8V, 7,98Wh
  • Rozmery 131x68x9,9mm, 141g

Zariadenia Jolla zatiaľ nie sú komerčne dostupné, no vzhľadom na to, že predobjednávky sú už uzavreté, pravdepodobne nebude dlho trvať, kým uvidíme prvý verejne dostupný Jolla smartfón. Viac informácií o dostupnosti nemáme, no na oficiálnej stránke odkazujú, že máme sledovať Jolla.com, ich Google+, Facebook a Twitter. Telefón sa dal donedávna  predobjednať za cenu 399€. Či bude finálna cena vyššia, alebo nižšia je však vo hviezdach.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=y64ja7WBHU8[/fve]

Čo zatiaľ na telefóny Jolla s ich výmennými krytmi a OS Sailfish vravíte Vy?

Zdroj: Jolla, +JollafJolla@Jolla, Mer
Video: Youtube