Úvod Dohady Potrebujú nové smartfóny väčšie batérie, aby vydržali rovnako, ako dnešné?

[Diskusia] Potrebujú nové smartfóny väčšie batérie, aby vydržali rovnako, ako dnešné?

16

Potom, ako sa na svetlo začali vynárať špekulácie a dohady o Nexus 5, sa isto mnoho ľudí pozastavilo nad kapacitou batérie, ktorá má byť zhruba len 2300mAh pri  3,8V, čo je len o 10% viac ako pri Nexus 4.

Užívateľ Turbotab na fóre XDA Developers ale prezentoval iný názor. Podľa neho takáto kapacita batérie nie je problém, nakoľko nový hardware je síce výkonnejší, no tiež významne úspornejší. Rovnakou kapacitou batérie totiž disponuje napríklad HTC One, ktorý má výdrž celkom slušnú, oveľa lepšiu než spomínaný Nexus 4.

Ľudia totiž prehliadajú pokrok v úspornosti hardware, ktorý vďaka HPM 28nm výrobnému procesu a použitej technológii high-K metal gate, kde je oxid kremičitý v dielektrickej vrstve nahradený alternatívnymi kovovými materiálmi, činí Snapdragon 800 efektívnejší, ako procesory Snapdragon S4 Pro a Snapdragon 600, ktoré sú vyrobené 28nm LP procesom. Zkrátka a jednoducho, Snapdragon 800 potrebuje na svoju prevádzku nižšie napätie, čo sa pozitívne prejaví na celkovej spotrebe.

Pre porovnanie, nižšie je „tabuľka“ s údajmi o potrebnom napätí pre procesory Snapdragon 600 a Snapdragon 800. Treba mať ale na pamäti, že Snapdragon 600 je vylepšený Snapdragon S4 Pro, ktorý nájdeme v Nexus 4  a už tieto vylepšenia zahŕňali zvýšenie efektivity.

  • Snapdragon 600: 28nm LP @ 1.7 GHz = 1075mV
  • Snapdragon 800: 28nm HPM @ 1.7 GHz = 900mV

Ako je vidieť, Snapdragon 800 používa nezanedbateľne menej energie, no dosahuje väčších výkonov. Navyše grafické jadro Adreno 330 je vyrobené, samozrejme, rovnakým 28nm HPM procesom, no keďže má väčší počet výpočetných jednotiek, jeho spotreba pri plnej záťaži je o maličko väčšia, ako spotreba Adreno 320. V skutočnosti to ale nefunguje tak, že všetko beží bez prestávky na 100%, preto napríklad pri renderovaní webovej stránky, smartfón so Snapdragon 800 dokončí úlohu skorej a potom sa prepne do energeticky úsporenejšieho režimu, pričom napríklad taký Nexus 4 so Snapdragon S4 Pro by stránku stále renderoval a spotrebovával plné množstvo energie.

Keď to všetko zhrnieme, 2300mAh batéria , ktorú má aj napríklad spomínaný HTC One, no so starším procesorom Snapdragon 600,lepšiu výdrž, ako Nexus 4 (ktorého batéria nie je o toľko menšia). Nexus 5 s rovnakou batériou, ako HTC One, Snapdragon 800 procesorom a Android 4.4, ktorý má byť tiež šetrnejší k batérii, by mal teda poskytnúť citeľne väčšiu výdrž, ako Nexus 4. 2300mAh nie je najviac, no malo by stačiť.

Toto je názor užívateľa Turbotab na fóre XDA Developers. V praxi totiž nižšie napätie nemusí nevyhnutne znamenať zníženie spotreby, no môže to byť naopak, kedy vďaka nižšiemu napätiu dochádza k vyšším stratám. Tomu by ale malo zabrániť použitie nových materiálov pri výrobe hardware a vývoj na tieto skutočnosti určite myslí. Dá sa teda predpokladať, že Snapdragon 800 spolu s Adreno 330 budú naozaj šetrné k batérii. Či však budú šetrnejšie, ako staršie, menej výkonné jednotky ukáže až prax, nakoľko reálne spotreby jednotlivých chipsetov nie sú zverejnené.

Čo si o tom myslíte Vy? Budú novšie zariadenia výrazne energeticky úspornejšie, alebo bude tento rozdiel zanedbateľný v porovnaní k spotrebe displeja?

Zdroj: XDA Developers