Úvod Novinky Android Microsoft rokuje s HTC o použití Windows Phone

Microsoft rokuje s HTC o použití Windows Phone

9

Microsoft spolu s HTC započali vzájomné rozhovory o použití Windows Phone v HTC telefónoch. Podľa dostupných informácií, vedúci divízie Microsoft-u pre operačné systémy oslovil výrobcu Android smartfónov, aby zaradil Windows Phone do svojich zariadení ako druhú možnosť pre svojich zákazníkov ešte minulý mesiac.

Zdroje tvrdia, že Microsoft zvažuje upustenie od licenčných poplatkov ako stimul pre HTC za zaradenie Windows Phone do svojho portfólia. Práve to, že použitie Androidu na zariadeniach je ušetrené od týchto poplatkov, mu pomohlo v rozbehoch na trhu – výrobcovia smartfónov si môžu operačný systém od Google stiahnuť bez akýchkoľvek poplatkov a nainštalovať ho do hociakého zariadenia. Upustenie od týchto licenčných poplatkov by vlasnte eliminovalo túto výhodu Google a mohlo by narušiť jeho de-facto monopol na poli low-endových zariadení.

HTC už vyrobilo niekoľko Windows telefónov, no v súčasnosti pracuje najmä s Androidom. Preniknutie operačného systému Microsoftu na zariadenia, ktoré používajú Android by bol pre giganta z Redmondu veľký pohyb vpred. Microsoft vyjadril záujem takto spolupracovať aj s inými spoločnosťami, ako je Nokia, ktorá je v súčasnosti už pod jeho krídlami.

Rozhovory pokračujú a zatiaľ nepriniesli žiadne finálne rozhodnutia. Či si nakoniec zákazníci budú môcť vybrať z dvoch operačných systémov pri kúpe, alebo im bude umožnené si operačný systém prepnúť podľa aktuálnej potreby, nie je zatiaľ známe. Takýto krok by však mohol pomôcť obidvom spoločnostia, ktorým sa v poslednej dobe nevodí zrovna najlepšie.

Aký je Váš názor na tento krok Microsoft-u a HTC? Uvítali by ste možnosť dual-boot u svojich zariadení?

Zdroj: Bloomberg via 9to5Google
Foto: 9to5Google