Úvod Novinky Android Kúpili by ste si iPhone alebo Nokia telefón, keby bežal na CyanogenMod?...

Kúpili by ste si iPhone alebo Nokia telefón, keby bežal na CyanogenMod? [Diskusia]

36

Keď sa tím stojaci za CyanogenMod rozhodol, že svoje hoby posunie na profesionálnejšiu úroveň a založí Cyanogen Inc., mnohých to prekvapilo. Tento ich krok bol uskutočniteľný vďaka finančnej injekcii $7 miliónov dolárov od rôznych investorov, ktorá navyše dovolila tímu načrtnúť smelé plány do budúcnosti. Napríklad o inštalátore, ktorý Cyanogen Inc. pripravuje na nahratie vlastnej ROM aj bez väčších počítačových znalostí sme písali už niekoľkokrát.

Apple iPhone 5S 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

V období pred vznikom spoločnosti Cyanogen Inc. tím navnaďoval verejnosť na projekt známy ako „Nemesis“. Najprv nikto nemal ani tušenia, o čo ide. Neskôr ale CyanogenMod spôsobil šum okolo tejto záležitosi pomocou teaser videa, kde boli nápovedy ako „nič nemôže byť dokonalé“, „objavila sa nová výzva“ a „v tomto smere sa blíži niečo nehorázne“. Celé to bolo opradené tajomstvom, dokonca možno až strašideľné, takže bolo jasné, že sa chystá niečo veľké. V komentároch k videu sa objavili aj názory, že by CyanogenMod mohol prísť na iPhone, no celé sa to zdalo veľmi pritiahnuté za vlasy, než aby to bola pravda. V príspevku na Google+ ale spoluzakladateľ CyanogenMod Steve Kondik povedal okrem iného o Nemesis toto:

Mojím cieľom vždycky bolo nasilu „otvoriť“ tieto prevážne značkové mobilné zariadenia tak, že by sme si ich vedeli prispôsobiť a spraviť z nich zariadenia, aké naozaj chceme.

To spôpsobilo, že viacej ľudí sa naozaj začalo pohrávať s myšlienkou o iPhone s Androidom.

cyanogenmod

 

Projekt Nemesis a CM Inštalátor

Prvá časť projektu Nemesis sa týkala Aplikácie fotoaparátu, ktorá mnohých prekvapila tým, že bola „niečo viac ako fokálna kamera“ a okrem toho to bola aplikácia tretej strany (neskôr bola z CM stiahnutá). Po ozname o vzniknutí spoločnosti Cyanogen Inc. prišli ďalšie sľuby o oveľa väčších veciach, ktoré majú prísť. CM predstavil inštalátor, ktorý mal zefektívniť a zjednodušiť celý proces nahradenia základnej ROM CyanogenMod-om, ktorý je založený na čistom Androide (AOSP). To by malo spraviť inštaláciu CM na zariadenie tak jednoduchou, že by ju „zvládla aj Vaša babka“,  jednoduchou ako Jailbreak iPhone.

Z toho boli samozrejme všetci priaznivci CyanogenMod nesmierne nadšení, a čo viac, keď sa pozriete na screenshot inštalátora, uvidíte niečo zaujímavé. Mnohí z Vás si isto všimli, niektorí možno nie, zjednodušené grafiky zariadení na obrázku vyzerajú, že reprezentujú skutočne existujúce smartfóny. Keď to zoberieme zľava, rozpoznáme Nexus 4, nasledovaný Samsung Galaxy S3, SGS4 a to uprostred by mohlo byť HTC One. Za nimi sa črtajú obrysy Nexus7 a Nexus 10.

CMInstaller_1

Čo na obrázku trocha nesedí je pravá strana. Jasne rozlíšiteľné sú grafiky iPhone 4, iPhone5 a dokonca aj obidve veľkosti iPad. Podobne, zariadenia so štvorčekovým Home tlačidlom celkom evidentne reprezentujú Nokia Lumia a tablet by vzhľadom na pomer strán odpovedal Microsoft Surface. Na jednu stranu by mohlo ísť o neúmyselný ťah grafika, ktorý má tento obrázok na svedomí, ale úprimne, kto z Vás si myslí, že by sa Cyanogen dopustil takéhoto neúmyselného navdadenia svojich fanúšikov. Takéto náhody sa proste bežne nedejú. Nebolo by perfektné, keby nový CyanogenMod inštalátor podporoval aj zariadenia s iOS a Windows? A teraz sa priznajte, kto je tak natešený ako ja, komu sa tisnú do očí slzy radosti? Veď Nokia s Android-om je niečo, po čom ľudia už dlho volajú, a aj technické spracovanie iPhone v spojení s CyanogenMod by si našlo nejedného fanúšika.

iDroid

Pred tromi rokmi tweetol Steve Kondik video, na ktorom mladý nadšenec dokázal spustiť Android na iPhone. Čo sa odvtedy stalo? Niekoľko vývojárov projektu iDroid sa vyjadrilo, že postup sa oficiálne zastavil. K tomu došlo najmä z dôvodu, že pokračovanie projektu si vyžadovalo veľké množstvo času, a pravdupovediac, málokto má prostriedky venovať sa výrobe portu Androidu na iPhone na plnú úväzok.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=5yO2KQHkt4A[/fve]

Čo sa týka spojenia CyanogenMod a iPhone, ide skôr len o akýsi vtip spojený s CM tímom. Prvé vtípky tohto charakteru začali už v roku 2010, kedy „Team Douche“ (čo by sa dalo preložiť ako „Tím Hňupov“) tweetol RickRoll o CM5 bežiacom na iPhone. Dokonca sa dá nájsť aj ako Cyanogen trolloval Apple na GitHub.

Záverom

Nie je zriedkavým javom vidieť, ako sa ľudia sťažujú, že všetky high-end telefóny sú obrovské „tehly“, „obkladačky“ alebo „tácky“. Naozaj, je ťažké nájsť high-end smartfón s veľkosťou do 4″, ak vôbec. Tento sektor trhu je okupovaný low-end telefónmi. Pôvodne to vyzeralo, že do tejto medzery zamieri Moto X, no vzhľaom na isté malé nedostaky sa bez výčitiek za high-end považovať nedá. Okrem toho si cestu mimo USA hľadá veľmi ťažko. A teraz si predstavte keby do tohto sektoru zamieril iPhone… s Androidom. No dobre, tiež by nešlo o uplný high-end čo sa špecifikácií týka, no kvalita spracovania sa mu veľmi uprieť nedá a s jeho veľkosťou by presne vyplnil dieru na trhu.

cm-iPhone2 cm-nokia

Ďalšiou, často spomínanou témou je spojenie Android a pojmu medzi mobilnými telefónmi – Nokia. Nie zriedkavo slýchať, že Nokia upadla vďaka spriahnutiu sa s redmondským Microsoft a veľa z nás túži po kvalite a povestnej nezničiteľnosti telefónov Nokia v spojení s naším obľúbeným systémom Android.

Keby sa CyanogenMod založený na Android 4.3 Jelly Bean, alebo ešte lepšie, rovno na Android 4.4 KitKat stal skutočnosťou aj pre iPhone alebo Nokia, zvažovali by ste kúpu a následný flash niektorého z týchto zariadení?

[poll id=“177″]

Zdroj: Phandroid
Foto: Phandroid