Úvod Výrobcovia HTC HTC objasnilo bezpečnostné opatrenia pri ukladaní odtlačkov prstov v HTC One Max

HTC objasnilo bezpečnostné opatrenia pri ukladaní odtlačkov prstov v HTC One Max

3

Že HTC One Max bude, podobne ako iPhone 5S, disponovať čítačkou prstov sme vedeli už pred oficiálnym predstavením. Po oficiálnom predstavení sa ale automaticky ponúkajú otázky o bezpečnosti a nezneužiteľnosti dát zozbieraných touto technológiou.

Prvý HTC phablet realizuje čítanie odlačkov prstov, pomocou malého štvorčeka na zadnej strane zariadenia, po ktorom môžete prejsť ukazovákom, alebo ktorýmkoľvek iným autorizovaným prstom a dôjde k odomknutiu telefónu. Taktiež môžete nastaviť rozoznávanie až troch rôznych prstov, kedy pre každý môžete nastaviť spustenie inej aplikácie priamo z lockscreenu. Zdá sa, že táto technológia začne pomaly vytláčať stárnuce technológie, ako je zadávanie hesiel, alebo obrazcov pre odomknutie telefónu.

Ruka v ruke s novou technológiou ale vyvstávajú otázky ohľadom jej bezpečnosti, v tomto prípade ide hlavne o to, akým spôsobom sú dáta o odtlačkoch uložené v telefóne a či sa k nim môže jednoducho dostať nepoverená osoba alebo aplikácia. Tieto otázky priamo HTC položili kolegovia z PhoneArena.com a tu je ich preklad a odpoveď HTC:

PhoneArena: Ako skladujete dáta o odtlačkoch? Sú uložené v bezpečnom priestore vo vnútri čipsetu, podobne ako ukladá dáta o odtlačkoch iPhone 5S? Má HTC prístup k uloženým dátam o odtlačkoch prstov používateľov HTC One Max? Je tu možnosť, že by HTC tieto dáta poskytlo nejakej tretej strane?

HTCDáta sú uložené lokálne, zašifrované a na systémovej partícii, kde sa k nim nedá získať prístup, alebo odkiaľ by mohli byť skopírované. Dáta o odtlačkoch prstov nie sú obrázok, ale iba kľúčové charakteristiky, ktoré boli identifikované špeciálnym algoritmom. Nie, HTC nemá prístup k týmto informáciam a tieto dáta nemôžu byť použité tretiou stranou.

Toľko informácii k skladovaniu dát o odtlačkoch prstov, pre tých, čo boli skeptickí ohľadom ich bezpečnosti. Senzory na čítanie odtlačkov pomaly, ale isto, získávajú na popularite a dá sa predpokladať, že čím ďalej viac spoločností ich bude integrovať do svojich zariadení. S tým samozrejme bude rásť aj bezpečnosť uloženia ich podoby v zariadeniach a pravdepodobne sa budeme musieť s používaním tejto technológie skôr či neskôr stotožniť.

Zdroj: PhoneArena