Úvod Novinky Platba prostredníctvom čítačky odtlačkov prstov v smartfóne? O pár rokov možno bežná...

Platba prostredníctvom čítačky odtlačkov prstov v smartfóne? O pár rokov možno bežná vec aj u nás

1

Viete si predstaviť, že by ste používali Android smartfón miesto peňazí v hotovosti a na realizáciu platby by stačil len dotyk Vášho prsta? Kórejsky poskytovateľ finančných služieb údajne čoskoro integruje prvý platobný systém, ktorý by tento celý proces umožnil zrealizovať, do smartfónu od miestneho výrobcu. Preraziť chce i v USA.

Kórejské spoločnosti Danal a Crucialtec, vývojár biometrických technológií, majú vďaka spolupráci prvú platobnú technológiu využívajúcu možnosti čítačky (senzoru) otlačkov prstov, informovala spravodajská web-stránka koreaherald.com. Užívateľ tak vďaka špeciálnej aplikácie BarTong a senzoru na otlačky prstov v smartfóne dokáže hravo zaplatiť za tovar či služby vo vhodnom obchode.

Odkedy nadobudol iPhone 5s senzory na čítanie otlačkov prstov, výrobcovia Android zariadení začali brať do úvahy možnosti funkcií otlačkov prstov“ povedal Lee Seock-hwan, šéf oddelenia platobného biznisu spoločnosti Danal.

Prvá platobná technológia, pracujúca s otlačkami prstov, bude prvý-krát vôbec integrovaná v smartfóne Pantech VEGA LTE-A. V kombinácii s príslušnou aplikáciou tak dokáže takéto mobilné zariadenie v budúcnosti veľmi jednoducho nahradiť hotovosť v peňaženke. O bližších a praktickejších detailoch zatiaľ nič nevieme. Celé by to ale mohlo fungovať na podobnom princípe: Platca priloží na senzor vo svojom smartfóne, neďaleko kompatibilného platobného terminálu v obchode, svoj prst a po úspešnom overení identity prebehne transakcia. Na overenie identity poslúži ako rezerva pri problémoch špecifický 4-miestny kód.

Otázkou zostáva bezpečnosť. Je však celkom jasné, že technológie pracujúce s biometrickými údajmi musia v súčasnosti prejsť ešte značným vývojom a testovaním v praxi. Podobná scenár prežíva takmer každá technologická premiéra, najmä ak ide o absolútnu novinku. Úroveň dokonalosti je predsa len o čase, ktorý jej venujeme.

S technológiou plánujú kórejské spoločnosti preraziť aj v iných krajinách, vrátane USA alebo Číny.

Zdroj: koreaherald.com via technobuffalo.com