Úvod Novinky Cyanogen na Big Android BBQ prezentoval dva prúdy, nové aplikácie a jednoduchšiu...

Cyanogen na Big Android BBQ prezentoval dva prúdy, nové aplikácie a jednoduchšiu inštaláciu

1

Minulý víkend sa konala ďalšia z „grilovačiek“ Big Android BBQ (BABBQ) v texaskom Hurst. Táto malá, ale energická konferencia je cielená najmä pre Android vývojárov a tím CyanogenMod sa jej už v minulosti účastnil.

Tento rok sa však účastnili vývojári CyanogenMod-u BABBQ prvý raz ako firma, a nie len ako tím. Dokonca sa Cyanogen Inc. môžu pýšiť oficiálnym sponzorovaním tejto udalosti. Steve Kondik, spoluzakladateľ projektu Cyanogen, tu prezentoval, akým smerom sa bude uberať budúcnosť CyanogenMod.

bbq1

To najdôležitejšie, čo súčasní užívatelia CyanogenMod potrebujú vedieť, je, že CyanogenMod sa čoskoro rozdelí do dvoch odlišných prúdov – Community edícia a Pro edícia. Community edícia bude v podstate Cyanogen tak, ako ho poznáme dnes. Navyše bude obsahovať nový vstavaný systém pre aktualizácie s prispôsobiteľnými možnosťami pre zálohu, nightly builds, a flash starších verzií.

bbq2

Pro edícia, ktorá bude tiež stále zadarmo, bude trošku iná, zameraná najmä na bezpečnosť. Bude disponovať rôznými bezpečnostnými funkciami, bude podpísaná vlastným súkromným klúčom na asymetrické šifrovanie a bude pravideľne aktualizovaná na stabilné verzie. S predinštalovanou Pro verziou pravdepodobne prídu aj niektoré verzie Oppo N1. O spolupráci Cyanogen Inc. a Oppo sme Vás už skorej informovali v tomto článku. Pro edícia nebude v základe disponovať výhodami systému s root prístupom, no pre záujemcov má prísť s jednoduchou možnosťou root sprístupniť. Aktualizácie Pro edície budú vychádzať každé dva týždne.

Steve Kondik taktiež spomenul jeden z hlavných cieľov, ktoré si dala ešte čerstvá spoločnosť Cyanogen Inc. za úlohu splniť – vlastný inštalátor pre jednochú inštaláciu aj pre menej skúsených uživateľov. Tu sa spoločnosť najmä snaží vyvinúť spôsob, ako presunúť uživateľské dáta zo základnej verzie ROM na ich nový CyanogenMod.

bbq3

Ďalšou vecou je, ako presvedčiť užívateľov, že práve CyanogenMod je práve to, čo chcú. Nie všetci sú totiž zaujatí myšlienkou čistého Androidu, ale chcú, aby ich smartfón alebo tablet proste fungoval a vedel sem tam aj nejaké tie zaujímavé finty. Kvôli tomuto bude Cyanogen vyvíjať aj vlastné varianty niektorých funkcií základného Androidu, vrátane vylepšeného launchera a funkcií galérie lepšie prepojenými s ostatnými funciami a aplikáciami systému.

Služby CyanogenMod účtu budú taktiež rozšírené o zálohy, synchronizované dáta (pravdepodobne aj uložené dáta aplikácií) a zabezpečné úložisko. Taktiež boli spomenuté systém zabezpečeného posielania správ, nové témy a široko aplikovateľné screencasting a zdieľanie obrazovky. Viacej sa údajne dozvieme v najbližších mesiacoch.

bbq4

Ak by Vás táto tématika zaujímala podrobnejšie, viac informácií nájde na odkazoch uvedených v zdrojoch nižšie.

Zdroj: CyanogenMod, Google Drive via AndroidPolice