Úvod Neprehliadnite vlavo Vďaka technológiám sme múdrejší, myslí si autor vedeckých publikácií

Vďaka technológiám sme múdrejší, myslí si autor vedeckých publikácií

2

Autor čerstvej knihy „Múdrejší, než si myslíte: Ako technológia zlepšuje naše mysle“ (Smarter Than You Think: How Technology is Changing Our Minds for the Better) Clive Thompson prehovoril zopár slov v rozhovore, ktorý sa točil predovšetkým o vplyve technológií na ľudí.

technológia mení spôsob
ako myslíme

Náša spoločnosť zažíva v posledných rokoch obrovskú digitalizáciu. Tablety, smartfóny a sociálne sieťe začali tvoriť neoddeliteľnú súčasť každodenných životov. V niektorých situáciach predstavujú skvelých spoločníkov a neoceniteľnú pomoc, inde zase dôvod vzniku krízy v medziľudských vzťahoch. Ako sa k moderným technológiám ale postavíme, záleží však už na každom z nás.

Podľa C. Thompson-a (titulná foto – zdroj) sú ľudia údajne práve vďaka technológiám inteligentnejší. V rozhovore povedal „Áno, myslím si, že nás robí technológia múdrejšími. V podstate si myslím, že sme schopní myslieť viac spoločensky. Je to o schopnosti porovnávať naše myšlienky v externej forme s inými ľudmi.

V súčasnosti si dokážeme prostredníctvom bohatých možností internetových vyhľadávačov (Google, Bing, Yahoo, Dunčo atď.) bleskovo a jednoducho rozšíriť akúkoľvek informáciu v mysli. Čím viac C. Thompson študoval každodenné fungovanie pamäte, zistil, ako sa moc spoliehame na tieto externé zdroje.

používame vyhľadávacie služby a počítače na rozširovanie našich myšlienok

V knihe padli slová i o syndróme tzv. Tip-na-jazyku. Ide o malú, no zaujímavú kuriozitku, kde si dotyčný niečo pamätá, no potrebuje dodatočne použiť Google alebo iný zdroj informácií aby sa dostal viac „do obrazu„. Problém má tkvieť v tom, že náš mozog nie je príliš veľký kamoš s detailami. Ľahko sa nám teda spomenie na určitú udalosť, či vec, no občas potrebujeme podopĺňať ešte zopár informácií na získanie bližších detailov k danej myšlienke.

Autor v závere rozhovoru prezradil aj to, aký technologický kúsok by si so sebou zobral na opustený ostrov – čítačku elektronických kníh s obrovským množstvo obsahu a solárnym spôsobom nabíjania. Vôbec totiž neskrýval veľké nadšenie z toho, ako nám súčasne technologické možnosti umožňujú čítať tak veľa kníh z jedného jediného zariadenia.

Čo na aktuálne technologické výdobytky hovoríte Vy? Ovplyvňuje Vás a Vašu pamäť Android smartfón / tablet v negatívnom alebo pozitívnom smere?

Zdroj: bits.blogs.nytimes.com
Foto: trbimg.com