Úvod IFA 2013 Samsung Galaxy Note 3 oficiálne: 5.7-palcový Super AMOLED displej, 3GB RAM a...

Samsung Galaxy Note 3 oficiálne: 5.7-palcový Super AMOLED displej, 3GB RAM a kvalitnejší S Pen

22

GALAXY_Note_3(6)Dnešný deň na podujatí IFA, ktoré sa koná v Berlíne (Nemecko), oficiálne priniesol na svetlo sveta, okrem špičkového Android smartfónu Sony Xperia Z1, dlho očakávaný Galaxy Note 3 od kórejskeho Samsung-u. Tretie pokračovanie úspešného phabletu dostalo niekoľko hardvérových či softvérových aktualizácií. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo Galaxy Note 3 po sérii rôznych dohadov nakoniec skutočne ponúkne zákazníkom.

„Vďaka S Pen-u je každý deň jednoduchší“

Samsung Galaxy Note 3 je oproti jeho predchodcovi (Galaxy Note 2) tenší, ľahší a výkonnejší. Nič teda, čo by sa nedalo očakávať. Kvalitu však robia detaily. Konštrukcii zariadenia uštedrili inžinieri trošku menšiu vizuálnu zmenu – zadnú stranu phabletu doplnili elegantnou, no falošnou kožou. Hrany navyše zdobí kovový materiál, ktorý tak dáva zariadeniu luxusnejší nádych. Niektoré časti dizajnu nového phabletu však Samsung tradične okopíroval od smartfónu Galaxy S (4). Zákazník dostane na výber z troch farieb – bielej, čiernej a ružovej.

Vizuálnej zmene sa nevyhlo ani inteligentné pero „S Pen“ (je už symetrické – pri skývaní do púzdra nemusí užívateľ pozerať či ho vkladá správnou stranou), ktoré dostalo hneď niekoľko softvérových vylepšení.

[fve]http://youtu.be/fLeSJd5-Xqw[/fve]

 

GALAXY_Note_3(9)O výkon sa postará 4-jadrový procesor s frekvenciou 2.3GHz – Qualcomm Snapdragon 800 (druh procesora sa bude líšiť podľa toho, či pôjde o LTE alebo o 3G verziu – Qualcomm Snapdragon 800/ Samsung Exynos Octa-core – 1.9 GHz), fotografie umožní zachytiť 13 MPx fotoparát a obsah zase zobrazí obrovský 5.7-palcový Super AMOLED displej. Na svižnejší multitasking dohliadne operačná pamäť o veľkosti 3GB (RAM). 

  • 32GB verzia / 64GB verzia + microSDXC podpora

Phablet Galaxy Note 3 je primárne určený pre ľudí, ktorí potrebují spoľahlivý pracovný nástroj do terénu. Samsung preto pri vylepšovaní Galaxy Note 2 myslel predovšetkým na možnosti ešte lepšieho využitia pera S Pen, ktoré je aj vďaka množstvu aktualizovaného a nového softvéru opäť trošku „inteligentnejšie„.

Viac foto (+ videoSamsung Galaxy Note 3 nájdete na theverge.com

Medzi najväčšími softvérovými novinkami stojí tzv. Air Command. Ide o malé menu, objavujúce sa na displeji akonáhle užívateľ vytiahne S Pen z jeho púzdra (zabudovaného v konštrukcii phabletu), resp. môže byť aktivované kombináciou držania S Pen-u mierne nad displejom a stlačením tlačidla na pere. Cez Air Commnad menu sa tak sprístupnia hlavné funkcie inteligentného pera – Action Memos, Scrapbook, S Finder a Pen Window.

vtw_0535
Obr. – Air Command menu v plnej parádičke (zdroj: live.theverge.com)

Prehľad soft. noviniek v Samsung Galaxy Note 3:

  • Air Commnad
  • Action Memo
  • Scrapbook
  • S Finder
  • nové S Note

Súčasťou softvérovej výbavy Galaxy Note 3 bude aj aplikácia s názvom „My Magazine“ na prehľadnú a jednoduchú konzumáciu textového a vizuálneho obsahu informačných web-stránok, čo je vlastne ekvivalent k magazínom v známej Android aplikácii – Flipboard.

GALAXY_Note_3(1)Obr. – Originálne príslušenstvo pre Samsung Galaxy Note 3

Špecifikácie Galaxy Note 3:

Displej: 5.7-palcový Super AMOLED (Full HD)
Výkon
: Snapdragon 800 / Exynos Octa-core SoC (podľa druhu trhu)
Pamäť
: (operačná) 3GB RAM, (interná) 32GB/64GB + (externá) microSDXC podpora
Fotoaparát: (zadný) 13 MPx + inteligentná stabilizácia + CRI LED blesk, (predný) 2 MPx
Batéria
: 3.200mAh
Konektivita: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11a/b/g/n/ac, LTE Cat4
Hrúbka: 151.2 x 79.2 x 8.3 mm
Váha: 168 gramov
Operačný systém: Android 4.3 

Informácie o dostupnosti spomínajú dátum 25. septembra, kedy by mal byť Samsung Galaxy Note 3 dostupný až v 149 krajinách. Cena zatiaľ nie je upresnená.

Zdroj: live.theverge.com, theverge.com, engadget.com
Foto: theverge.com, live.theverge.com, samsungifa2013.com
Video: engadget.com