Úvod Novinky Android Oppo N1 je už oficiálny. Má 5,9″ displej a vlastný Color OS

Oppo N1 je už oficiálny. Má 5,9″ displej a vlastný Color OS

12

Spoločnosť Oppo práve predstavila svoj najnovší smartfón na špeciálnej akcii v čínskom Pekingu. Volá sa N1 a beží na vlastnom operačnom systéme Color OS založenom na Android 4.2 Jelly Bean.

Smartfón disponuje 5,9″ displejom a full HD rozlíšenie považujte za samozrejmosť. Hustota pixelov na palec sa tak ustálila na hodnote 377 ppi. Ešte doplním, že displej je supercitlivý, a tak sa dá, podobne ako na Sony Xperia Z1, ovládať aj perom alebo dokonca v rukaviciach.

Oppo N1 o rozmeroch 170,7 x 82,6 x 9mm a hmotnosti 213 gramov, bude dodávaný v dvoch farebných vyhotoveniach, a to v čiernom a bielom. Poháňaný je štvorjadrovým Snapdragon 600 s taktom 1,7GHz, grafickým jadrom Adreno 320 a 2GB RAM. Toto je doplnené 16, respektive 32GB vnútornou pamäťou, ktorá sa, bohužiaľ, nedá rozšíriť pamäťovou kartou.

Oppo-N1 (1)

To najzaujímavejšie na celom Oppo N1 je ale kamera. Tá je tvorená 13MPx CMOS senzorom a clona je nastavená na f/2.0 . To by nebolo nič nezvyčajného, no celý fotoaparát sa nachádza na otočnom module, ktorý je možné otočiť až o 205 stupňov, čo mu dovoluje správať sa aj ako predná kamerka. Oppo ďalej tvrdí, že N1 je prvý android smartfón, ktorého systém šošoviek pozostáva zo šiestich kusov. Možno Vám teraz napadne, že to musí byť poruchové, lebo pohyblivé časti na telefóne zvyčajne nerobia dobrotu. Oppo tvrdí, že mechanizmus podrobili vytrvalostnému testu o 100 000 cykloch. To je ako keby ste kameru otočili 40x za deň po dobu siedmych rokov a stále by bola ako nová, takže v tomto smere zrejme nie je prečo sa obávať.

Oppo-N1 (5)

Oppo taktiež vytvorilo špeciálne prídavné šošovky, ktoré sa dajú pripojiť k telefónu a chváli sa aj tým, že foťáku stačí len 0,6 sekundy od stlačenia spúšte na zachytenie fotografie. Prídavné šošovky si ale nemýľte  s objektívami QX10 a QX100 od Sony, tie majú aj vlastný senzor.

Oppo-N1 (4)

Aby toho nebolo málo, oblasť pod fotoaparátom je citlivá na dotyk. Túto vymoženosť nazvali O-Touch a v závislosti na tom, aké spravíte gesto, vie telefón napriklad prepnúť na ďalšiu pesničku pri prehrávaní, spustiť prehliadač alebo spraviť inú navolenú akciu. Podporované gestá sú dlhé stlačenie, slide a dvojklik.

Oppo1

Ďalšou vymoženosťou Oppo N1 je príslušenstvo k fotoaparátu nazývané O-Click. Ide v podstate o bluetooth diaľkové ovládanie, ktoré „dočiahne“ až 50 metrov a je skvelé na odfotenie samého seba alebo celej skupiny napríklad pri nejakej pamiatke. Zariadenie je súčasťou balenia Oppo N1.

Oppo-N1 (6)oclick

Poslednou vecou súvisiacou s fotoaparátom je dvojitý LED blesk. Ďalej na vrchnej strane nájdeme štandardný 3,5mm výstup na slúchadlá. Vo vnútri je potom usadená 3610mAh batéria, čo je celkom slušná kapacita na telefón takýchto rozmerov.

Čo sa konektivity týka, Oppo N1 podporuje dvojpásmovú WiFi štandardu 802.11ac, Bluetooth 4.0 a NFC. Oppo spolupracovalo s dvomi najväčšími činskymi NFC platobnými systémami, aby umožnilo platby za dopravu a ďalší tovar pomocou Oppo N1, no to len ako taká zaujímavosť, keďže nás sa to netýka.

Oppo-N1 (2)

Oppo N1 bude stáť $571 (3498 Yuanov). Zákazníci China Mobile si ho už môžu predobjednať a prísť by im mal niekedy v priebehu októbra. Kedy bude smartfón dostupný pre zvyšok sveta ešte nebolo oznámené.

Posledná vec, čo stojí za spomenutie, je údajná spolupráca s Cyanogenom. Nakoľko k tomuto neboli zverejnené žiadne ďalšie informácie, môžme sa len domnievať, o čo ide. Je ale pravdepodobné, že Oppo N1 bude dostupný ako so systémom Color OS tak s takmer čistým androidom v podobe Cyanogen Modu. Dokonca je možné, že si zákazník bude môcť vybrať, ktorý OS chce, už pri objednávke z webu Oppo.

Oppo-N1Oppo-N1 (3)

 

Čo hovoríte? Páči sa Vám? Zvažovali by ste jeho kúpu?

Zdroj: GSMArena