Úvod Výrobcovia Google Hugo Barra o prechode do Xiaomi: Bola to jedinečná príležitosť

Hugo Barra o prechode do Xiaomi: Bola to jedinečná príležitosť

5

Bývalý zamestnanec Google, Hugo Barra, povedal pár slov o svojom odchode z vysokej pozície v nadnárodnej korporácii, a o následnom príchode do ambicióznej čínskej spoločnosti Xiaomi. Exkluzívny rozhovor zverejnil web allthingsd.com.

Vymeniť lukratívne miestečko v Google, ktorého rozprávková pracovná kultúra zatieňuje väčšinu ostatných po celom svete, za „fleka“ v lokálnej spoločnosti bez poriadneho globálneho rozmeru? Aj to je možné. Na vlastnú kožu si to vyskúšal Hugo Barra, človek, ktorý niekoľko rokov šéfoval produktovému manažmentu v pracovnom prostredí internetového giganta. Jeho novou úlohou však bude tentokrát rozšíriť podnikanie čínskej spoločnosti Xiaomi do celého sveta a priniesť tak užívateľom tie najlepšie skúsenosti z používania moderných, no cenovo dostupných inteligentných mobilných telefónov s operačným systémom Android.

Dalo by sa povedať, že celý príbeh začal budovaním vzťahov s jedným zo zakladateľov Xiaomi, Lin Bin-om.

Hugo Barra na svoj druhý pracovný deň v Google letel do Peking-u (Čína) na špeciálnu štvrťročnú schôdzu v rámci pracovných povinností, kde stretol Bin-a, ktorý vtedy pracoval pre mobilné oddelenie Google v Číne.

Koncom roka 2010 bol Hugo Barra presunutý do Android tímu v hlavnej budove Google (Kalifornia, USA), aby mohol začať pracoval pre Andy Rubin-a (vtedajšieho šéfa Android tímu). V tom čase však už Lin Bin opúšťal Google a zakladal s kolegom Lei Jun-om Xiaomi.

Vždy som ich navštívil v Peking-u. A keď začali s produkciou mobilných telefónov, začal som ich nosiť ukazovať do Google„, no záujem o čínsku spoločnosť narástla po tom, ako mu hlava Android dizajnu, Matias Duarte, pochválil prácu a výsledky spoločnosti Xiaomi.

Bol to pre mňa veľmi dôležitý moment“ vysvetľuje Hugo Barra jeho reakciu na chválu od kolegu, „Matiasov názor znamená veľa, bol to signál, že robia niečo dobre, a celkom významný hlas o dôvere

Pretože som bol členom Android tímu, mám veľké záujmy v tom, čo robia“ naznačil súvislosť prepojenia medzi jeho záujmami a činnosťami Xiaomi, „A to čo robia, je skutočne fenomenálne“ poznamenal.

Kľúčovou osobou celého prechodu do Xiaomi bol však blízky priateľ a známy čínsky investor, Robin Chan, ktorý bol tiež počiatočným investorom mladého výrobcu mobilných zariadení. Jeho úsilie odštartovalo realizáciu rozhovorov medzi Hugom a čínskou spoločnosťou.

Konverzácie začali v lete 2012, približne v dobe, kedy Xiaomi predstavilo svoj ďalší smartfón – Mi2s. Trvali približne šesť mesiacov a vyvrcholili začiatkom tohto roka. Aj napriek faktu, že bol Hugo Barra v Google štastný, využil tzv. životnú príležitosť pomôcť čínskej spoločnosti nadobudnúť globálne rozmery.

Bola to pre mňa životná príležitosť, naozaj vysnívaná práca, tento nápad budovania globálnej spoločnosti od základov, ktorá by mohla byť rovnako významná ako Google“ povedal Barra, bolo to niečo s čím som sa ešte nestretol, s tímom, ktorý poznám, so spoločnosťou, ktorá má DNA rovnaké ako ja, a na vrchol toho všetkého, život v Ázii na nejakú tu dobu“ dodal.

Pomerne mladá spoločnosť Xiaomi (v súčasnosti ohodnotená na 10 miliárd amerických dolárov) predala minulý rok cez 7 miliónov smartfónov. Predpovede analytikov však tvrdia, že by sa jej mohlo tento rok podariť predať viac ako 20 miliónov kusov.

Mobilné zariadenia so značkou Xiaomi sú oficiálne dostupné zatiaľ len pre zákazníkov v Číne. Táto situácia by sa ale s prechodom Huga Barra mohla už čoskoro zmeniť.

Zdroj: allthingsd.com
Foto: zdnet.fr (CBS Interactive)