Úvod Novinky Google Google si pamätá každé Wi-Fi heslo, ktoré ste použili v Android smartfóne

Google si pamätá každé Wi-Fi heslo, ktoré ste použili v Android smartfóne

14

Objavili sa informácie o tom, že Google si zálohuje všetky Wi-Fi heslá, ktorými sa svojim Android smartfónom, či tabletom prihlasujete na akúkoľvek Wi-Fi sieť. Údajne sa nejedná o heslo, ktoré by vedeli využiť ľudia, no tak či tak je celkom nepríjemné vedieť, že Vaše heslo je uložené niekde na serveri v Kalifornii. Android zariadenia Wi-Fi heslá zasielali späť na Google servery už od verzie Android 2.2.

Najzaujímavejšie je to, že v starších verziách Androidu sa nikde v nastaveniach nespomína, že by sa zálohovalo aj heslo z Wi-Fi. HTC zariadenia túto možnosť uvádzajú ako „Zálohovať moje nastavenia,“ zatiaľ čo Samsungy to vedú položkou „Zálohovať moje údaje.“ V novších verziách Androidu sa už táto nepríjemná skutočnosť uvádza pod nastaveniami – Zálohovať a obnoviť, kde nájdeme položku Zálohovať moje údaje (Zálohovať údaje aplikácií, heslá sietí Wi-Fi a ďalšie nastavenia na serveroch Google.)

Nemyslite si však, že zálohované je len heslo Vašej súkromnej Wi-Fi siete. Google si uchováva všetky heslá, všetkých Wi-Fi sietí, na ktoré ste sa kedy pripojili. V najhoršom prípade by takéto citlivé údaje mohol vydať štátnym príslušníkom. Celá idea za zálohovaním hesiel je tá, že keď sa s novým Android zariadením prihlásite na svoj účet, malo by Vás automaticky prihlásiť aj na Vašu Wi-Fi sieť bez toho, aby ste zadali jej heslo.

Vaše staré heslo si už Google pravdepodobne pamätá, no ak sa Vám takéto praktiky nepáčia, stačí túto funkcionalitu vypnúť a heslo na Wi-Fi si zmeniť.

[poll id=“147″]

Zdroj: Computerworld via PhoneArena