Úvod Novinky Android Apple funkciami dobieha Android…alebo že by nie?

Apple funkciami dobieha Android…alebo že by nie?

19

Apple včera odomkol klietku v ktorom sa nachádzali ich najnovšie „zvieratká“ vrátane nových telefónov a novej verzie ich operačného systému iOS.

Aby som nejak v rýchlosti zhrnul ich telefóny. iPhone 5S je aktualizovanou verziou iPhone 5, ktorá prichádza s niekoľkými zaujímavými funkciami ako aj vyšším výkonom. iPhone 5C je takmer verná kópia iPhone 5, až na materiály, z ktorých je vyrobená, keďže tento smartfón je takmer celý z plastu. Konkurovať má „lacnejším“ Android smartfónom a Windows Phone zariadeniam. O to tu však nejde. Poďme sa baviť o Androide a iOS, teda o operačných systémoch Apple a Google.

 

Kradnem, kradneš, kradneme

Apple si z Androidu berie príklad už nejaký ten piatok, proti tomu sa len ťažko obhajuje. Výsledkom toho sú dve najnovšie funkcie v iOS7 a to notifikačné centrum a rýchle nastavenia, ktoré si od Android 4.2 s chuťou užívame na všetkých smartfónoch s najnovšou verziou operačného systému od Google. Obe ovládacie prvky dostali dizajn Apple, ktorý sa väčšine ich zákazníkov páči, no nič to nemení na tom, že sú celkom viditeľne okopírované, resp. inšpirované funkcionalitou Androidu.

Prechádzame k Siri, teda inteligentnej asistentke, ktorá má odpoveď na každú Vašu otázku. Jej aktualizovaná verzia teraz dokáže spočítať kam a kedy dochádzate a do úvahy pritom berie aj stav premávky na cestách. Znie Vám to povedome? To preto, že sa nápadne podobá na Google Now. Okrem toho sa Siri viac a viac pokúša vyhľadávať na webe a tým sa snaží ponúknuť relevantnejšie výsledky, opäť niečo, v čom je Google Now ako doma.

Aby toho nebolo málo, Apple funkciu vyhľadávania sprístupnil ešte viac, než doteraz. Stačí totiž „swipnúť“ zvrchu nadol a otvorí sa Vám lišta pre vyhľadávanie. Ak vlastníte Android smartfón, určite viete, že lišta pre vyhľadávanie bola na Androide od nepamäti prilepená vo vrchnej časti obrazovky. Okrem toho sa k vyhľadávaniu na Nexusoch dostanete swipnutím zdola nahor, vďaka čomu sa Vám otvorí Google Now.

ios71

Ďalšou obrovskou novinkou je iTunes Radio, teda akékoľvek pesničky, kedykoľvek. Ak Vám to náhodou príde povedomé, Google takúto službu predstavil ešte na Google I/O 2013 a volá sa Google Play Music All Access.

Novinkou je aj cross-platformové zdieľanie súborov, ktoré Apple nazval Air Drop. Funkcionalitou sa podobá na Android Beam, no nefunguje pomocou NFC (keďže iPhone nemá NFC) a pripadá mi menej bezpečný.

Časť prezentácie sa zaoberala aj hrami. Jedná sa o veľmi dôležitý segment, ktorý si na seba rozhodne vie zarobiť. Nový čip Apple A7 prináša podporu OpenGL ES 3.0, vďaka čomu vývojári môžu vylepšiť grafiku vo svojich hrách. Opäť žiadna novinka, touto funkcionalitou disponuje napríklad nový Nexus 7.

Obrovský úspech zožala nová súčiastka v iPhone. Jedná sa tzv. co-procesor s označením M7, ktorý monitoruje senzory. Myslíte si, že sa jedná o novinku? Ani náhodou, napríklad taká Motorola Moto X používa takéto prídavné jadro na monitorovanie Vašej reči aby ste telefón mohli prebudiť jednoduchým prihovorením sa k nemu.

Jeden z najväčších potleskov zožalo predstavenie Touch ID, teda odomknutie telefónu a overenie platieb pomocou naskenovania odtlačku prsta. Musí sa uznať, že Apple túto funkcionalitu vyladil do posledného riadku kódu a posledného milimetra na iPhone, no opäť sa nejedná o prevratnú novinku. Rovnakú funkcionalitu totiž môžete nájsť aj na Motorola Atrix 4G.

 

Je aj niečo nové?

Našťastie pre Apple áno. Predstavili totiž 64 bitový procesor a prvý 64 bitový mobilný operačný systém. Zmenené boli ovládače ako aj všetky Apple aplikácie. Všetky aplikácie, ktoré budú chcieť využiť 64 bitovú architektúru namiesto tej 32 bitovej budú musieť byť prekompilované, no podľa slov jedného z vývojárov to nie je nič, čo by trvalo mesiace alebo týždne. Ak sa vývojár svoju aplikáciu rozhodne nechať tak ako je, fungovať bude bez akýchkoľvek problémov aj naďalej.

64bit

Čo ma však na prezentácii celkom nahnevalo a nechápal som veľmi celú pointu, bolo spomenutie toho, aký šetrný k životnému prostrediu je ich nový hardvér. Displej bez arzénu, bez PVC a „bez Androidu.“ Android však pre Apple znamená oveľa viac, než sa pravdepodobne zdá, keďže väčšina ich „nových“ funkcií je minimálne inšpirovaná, ak nie úplne okopírovaná z Androidu.

iOS7 je však výbornou voľbou pre všetkých majiteľov iOS zariadení. Bude zaujímavé sledovať s čím príde Apple v iOS8, no to sa dozvieme už budúci mesiac, keď Google predstaví Android 4.4 KitKat.