Úvod Zariadenia Glass 1500 míľ za volantom s Google Glass: ,,Google Glass zachráni životy“

1500 míľ za volantom s Google Glass: ,,Google Glass zachráni životy“

5

Aspoň takýto je názor na Chrisa Barretta na šoférovanie s Google Glass po odjazdení viac ako 2400 kilometrov.

Po tom, ako si prvýkrát nasadil okuliare a nasadol do auta, spýtal sa Chris okuliarov veľmi dôležitú otázku: „OK Glass, je nelegálne mať na sebe Glass počas šoférovania?“ Vyhľadávanie prišlo s negatívnou odpoveďou, tak si okuliare nechal a dnes si myslí, že ide možno o najdôležitejšiu technológiu pre bezpečnosť v automobilovej doprave od vzniku displejov premietajúcich sa na čelné sklo. A odvtedy nosí Glass v aute stále.

Legislatíva rôznych štátov sa ale nezhoduje v tom, či Google Glass a podobné výrobky, ktoré určite prídu, za volantom zakázať alebo povoliť. Napríklad vo Veľkej Británii sa ich snažia zakázať, naopak vo Virgínii od marca prebiehajú na túto tému otvorené diskusie. Chris to ale vníma takto:

Nevidím rozdiel oproti displejom, ktoré sa premietajú na čelné sklo. Tieto výrobcovia áut používajú už roky.

Začal som si uvedomovať, že toľko nechytám do rúk môj telefón. Rovnako, ako mnohí, mal som zlozvyk ho zdvíhať na červenej, a dokonca aj počas šoférovania. Teraz, keď mám na sebe Glass, tak telefón odložím a sústredím sa na šoférovanie.

V tomto s ním musím súhlasiť. Veľa ľudí má tieto zlozvyky a je „závislá“ na komunikácii s ostatnými či už cez Facebook, sms alebo telefonát. Nevenujú všetku svoju pozornosť ceste pred sebou a každú chvíľu kontrolujú upozornenia na svojom smartfóne. U Glass tento problém odpadá, nakoľko všetky potrebné aj nepotrebné informácie a notifikácie sa zobrazujú priamo vo Vašom zornom poli na priehľadnom displeji. Hoci aj preostríte na inú vzdialenosť, stále vnímate, čo sa v pozadí, a teda na ceste, deje a stíhate reagovať. To samozrejme neplatí, keď pozeráte na telefón do lona, kde je skrytý pred policajtmi.

glass za volantom

Práve toto by mohol Google zahrnúť do svojho budúceho vývoja, prispôsobiť okuliare pre šoférov a vytvoriť špeciálny mód, ktorý bude filtrovať notifikácie a zobrazí len tie najdôležitejšie, alebo len informácie týkajúce sa dopravy. Dobrá správa je, že automobilky tiež začínajú s integráciou podpory Glass do svojich áut a Barrett si myslí, že šoféri ich využijú a vlády by mali používanie okuliarov povoliť.

Čo si myslíte Vy? Je Google Glass pomôckou alebo nás naopak bude pri šoférovaní vyrušovať?

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=HO1T9vpWd_8[/fve]

Zdroj: VentureBeat