Úvod Novinky Smartfóny poškodzujú zrak, tvrdí to špičkový chirurg

Smartfóny poškodzujú zrak, tvrdí to špičkový chirurg

3

David Allamby je špičkovým chirurgom, ktorý tvrdí, že vo svete sa rozmohli problémy so zrakom, ktoré majú spojitosť s našimi smartfónami. Odhaduje, že od roku 1997, kedy boli na trh uvedené prvé ‚smartfóny‘ sa problémy spojené s krátkozrakosťou zvýšili až o 35%. Svojim tvrdením si je až tak istý, že si dovolil odhadnúť ako bude tento trend pokračovať aj ďalej. Odhadol, že počas ďalších 10 rokov sa problémy s krátkozrakosťou rozrastú až na 50%. V roku 2033 by problémy s krátkozrakosťou spojené so smartfónom mala mať až polovica tridsiatnikov.

Nový výskum zistil, že bežný majiteľ smartfónu ho od svojich očí drží len vo vzdialenosti 30 centimetrov, zatiaľ čo niektorí ho od svojej hlavy držia len vo vzdialenosti 18 centimetrov. Knihy a časopisy pritom poväčšinou držime vo vzdialenosti 40 centimetrov od hlavy.

Podľa pána Allambyho, nadmerné pozeranie sa na displej necháva gény, ktoré sú spojené s krátkozrakosťou aktívne oveľa dlhšie, než tomu je normálne. Tieto gény sa v normálnych podmienkach stabilizujú približne vo veku 21 rokov. Teraz sa však prípady krátkozrakosti začali objavovať nie len u dvadsaťročných, no aj u tridsiatnikov, ba dokonca u štyridsiatnikov.

V najväčšom ohrození majú byť malé deti, ktorým fakt, že vlastnia smartfón vôbec nepomáha. Niektoré deti pritom vlastnia smartfón už vo veku sedem rokov.

Predpokladá sa, že budúci rok budú po skupine 18 až 24 ročných najväčšími odberateľmi práve ľudia v skupine 12 až 17 ročných. Pán Allamby si je istý, že problémy s krátkozrakosťou, ako aj s bolesťou hlavy budú pokračovať aj naďalej.

Čo na to hovoríte Vy? Trpíte krátkozrakosťou alebo bolesťami hlavy? Napadlo Vás, že by to mohlo mať spojitosť so svojim tabletom alebo smartfónom?

Zdroj: DailyMail