Úvod Výrobcovia HTC Reuters: Za problémy HTC môže šéf Peter Chou

Reuters: Za problémy HTC môže šéf Peter Chou

10

HTC je známy výrobca smartfónov, o ktorom sa veľmi často píše v médiách, no aj napriek tomu prednedávnom ohlásili, že prvýkrát vo svojej histórii si upíšu štvrťročnú stratu. Prečo to tak je? Podľa publikácie z Reuters za to môže ich šéf, Peter Chou. V článku sa nachádzajú rozhovory s dvanástimi momentálnymi aj bývalými zamestnancami HTC, ktorí pracovali alebo pracujú na seniorských pozíciách. Všetci sa pritom zhodli. Za neúspech môže Peter.

Čo však robí? Podľa ich tvrdení Chou svojim zamestnancom neverí. Veľmi často prevráti všetky rozhodnutia, s ktorými jeho tím prišiel, a nakoniec presadí ten svoj názor. To ich samozrejme donúti popremýšľať nad tým, prečo ich vôbec dosadil do takej pozície, keď ich rozhodnutia tak či tak odignoruje. Ďalšou zo sťažností je fakt, že spoločnosť údajne nemyslí dopredu. Produkty HTC často vyzerajú tak, že ich navrhli, zostrojili a začali predávať v časovom rozmedzí menšom než pol roka. Zvyšok výrobcov má pritom jasne stanovené ciele a plány, ktoré siahajú aj niekoľko rokov do budúcnosti.

Snaží sa Peter Chou napodobniť Steva Jobsa? Reuters to priamo neuvádza, no podľa štýlu, akým je ich článok napísaný, je to viac než možné. Problém, ktorý HTC prežíva, je ten, že ak by sa zajtra úplne vytratili z trhu, nestalo by sa nič ‚veľké‘. Ak by sa na druhú stranu vytratil Samsung alebo Apple, to by bol úplne iný príbeh.

Aj napriek tomu, že HTC je jeden z mojich najobľúbenejších výrobcov, už pomaly ani ja neviem, čo vlastne chcú, aby si ich spotrebitelia mysleli. Samsung, LG, Sony, oni všetci si vyrábajú komponenty, ktoré neskôr používajú vo svojich zariadeniach. HTC na druhej strane komponenty len odkupuje a zliepa dokopy do pekného kovového tela so softwarom, ktorý je čím ďalej, tým viac podobnejší čistému Androidu od Google. O tom, ako doteraz zaostávali s aktualizáciami radšej ani nejdem písať.

Čo si o HTC myslíte Vy? Je to podľa Vás stratený prípad alebo ešte existuje šanca, že sa vzchopí a opäť raz bude prosperovať? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!

Zdroj: Reuters via AndroidBeat