Úvod Výrobcovia Asus Recenzia Nexus 7 (2013) – Najlepší sedempalcový tablet sa stal ešte lepším

Recenzia Nexus 7 (2013) – Najlepší sedempalcový tablet sa stal ešte lepším

37

To najlepšie z Google v sedempalcovom balení sa stalo ešte lepším

Na pleciach Google a Asusu stála obrovská váha. Po minuloročnom skvelom Nexus 7 museli vymyslieť, ako trh so sedempalcovými tabletami udržať rovnako, či dokonca viac navnadený. Museli prísť s novým Nexus 7. Či sa im to podarilo a či sa nový Nexus 7 oplatí podobne ako jeho prvá generácia sa dozviete v recenzii. Pred tým, ako sa vrhnem na plnú recenziu, si zopakujme špecifikácie a krátky výcuc z plnej recenzie.

  • Displej: 7 palcový IPS LCD s rozlíšením 1200 x 1920, pomer strán 16:10 (~323 ppi hustota pixelov)
  • Čip: Štvorjadrový Snapdragon S4 Pro o takte 1.5Ghz (upravená verzia)
  • Grafický čip: Adreno 320
  • Pamäť: 2GB RAM a 16/32GB ROM
  • Fotoaparáty: 5MPx zadný a 1.2MPx predný
  • Konektivita: Wi-Fi, pri 32GB verzie aj LTE
  • Verzia OS: Android 4.3 Jelly Bean
  • Rozmery: 200 x 114 x 8.7 milimetra
  • Váha: 290 gramov (Wi-Fi), 299 gramov (LTE)

IMG_1994

Súhrn recenzie

Nexus 7 (2013) od prvej generácie Nexus 7 prevzal titul najlepšieho 7 palcového tabletu. Do tohto skonštatovania som vôbec nezahrnul cenu, keďže v ňom nehrá akúkoľvek úlohu. Vďaka svojej konštrukcii, softvérovému vybaveniu, príslušenstvu a vyhliadkam do budúcnosti sa jedná o najlepší sedempalcový tablet, ktorý si momentálne môžete (budete môcť) kúpiť.

Keď Nexus 7 (2013) – odteraz len „nový Nexus 7“ minulý mesiac predstavili, ostal som pred monitorom sedieť so zmiešanými pocitmi. Na jednej strane som bol ohromený z displeja, ktorý sa im v cenovej hladine, v ktorej sa predáva, podarilo do tabletu natlačiť, na druhej strane som ostal sklamaný z čistej výpočetnej sily. Tieto pocity sa však neskôr z veľmi dobrého dôvodu zmenili. Chcel by som Vás upozorniť, že v tejto recenzii budú, vzhľadom na nedostatok času, ako aj nemožnosť otestovať úplne všetko, zahrnuté aj tvrdenia zo zahraničných serverov. Začnime však pekne po poriadku, nech sa v recenzii nestratíme.

Displej a zvuk

IMG_2172Je to jasné, týmto som musel začať. Je to totiž prvá vec, ktorú uvidíte a ktorou tablet dokáže zaujať. A že teda dokáže. Tesne pred doručením nového Nexus 7 som mal v rukách prvú generáciu tohto 7 palcového krásavca. Rozmýšľal som nad tým, čo mohli vylepšiť, veď prvá generácia bola výborná. Dá sa niečo vylepšiť tak, aby sa mi oči rozžiarili tak, ako keď som prvýkrát zbadal bootovaciu animáciu Androidu? Odpoveď popíšem nižšie.

Displej na novom Nexus 7 dostal oproti prvej generácii výraznú aktualizáciu. Zo 720p displeja (800×1280) sa za jeden rok v Nexus 7 ocitol displej s rozlíšením tak jemným, že predčil všetky moje očakávania. Asus nový tablet totiž osadil Full HD displejom, čo je dokonca tvrdenie, ktoré je voči novému Nexusu tak trochu nefér. IMG_2209Neponúka totiž pomer strán 16:9 ale 16:10, čo znamená, že namiesto 1080p ponúka krásnych 1200p, čo je logicky viac, než Full HD.

V tichosti som čakal, kým sa tablet zapne, ešte s nalepenou fóliou, keďže pre mňa je to taký malý sviatok a chcel som s tým počkať. Hneď po tom, ako sa rozsvietilo logo Google, som však fóliu okamžite odstránil, keďže som videl, čo si pre nás pripravili. Kombinácia Full HD displeja a sedem palcového faktoru je perfektná. Pri telefóne, ako HTC One, ktorý sme taktiež recenzovali, sa mi to zdalo trošku prehnané, no pri tablete je to absolútna paráda.

IMG_2151Od videí, hier až po čítanie elektronických kníh, každodenných noviniek, či dokonca Facebooku. S displejom na novom Nexus 7 je to dokonca aj oproti Nexus 10 obrovský rozdiel.

K obrazu samozrejme patrí aj zvuk a nový Nexus 7 ho ponúka v decentnej kvalite. Na zadnej strane zariadenia totiž nájdeme dva reproduktory, ktoré však pri horizontálnom držaní veľmi jednoducho zakryjete. Keď ich však nezakryjete, ušné bubienky Vám zaplní surround sound, ktorý je okrem iného obohatený o softvérové vylepšenie Fraunhofer, čo by som prirovnal k Beats, ktorým disponujú zariadenia HTC. Zvukom som teda nebol prekvapený, no ani sklamaný. Ponúka presne to, čo od Nexusu potrebujem a som presvedčený o tom, že so mnou bude súhlasiť väčšina budúcich majiteľov.

Konštrukcia

IMG_2000Predná strana zariadenia je podobne, ako to už pri Nexus zariadeniach býva, celá čierna. Najväčšiu plochu zaberá 7 palcový displej, ktorý vo svojom vypnutom stave skvele nahrádza akékoľvek zrkadlo.

Nad displejom sa nachádza 1.2MPx fotoaparát a hneď nad ním malý senzor, ktorý sníma, koľko svetla dopadá na tablet, aby mohol pomáhať v regulácii jasu displeja.

Novinkou je notifikačné svetielko, na ktoré som sa nesmierne tešil a ktoré mi pri prvej generácii veľmi chýbalo. Po bližšom bádaní som však ostal mierne sklamaný. Po tom, ako technici z firmy iFixit rozobrali nový Nexus 7 do posledného spoju, sa totiž zistilo, že narozdiel od Nexus 4 a Nexus 10 IMG_2156nový Nexus 7 disponuje len jednou neutrálnou farbou. Nie je to však taká chyba, s ktorou by sa nedalo žiť.

Na vrchnej strane zariadenia sa nachádza 3,5 milimetrový výstup pre slúchadlá, po pravej strane klasická trojica tlačidiel, z ktorých vrchné slúži na vypnutie/zapnutie zariadenia a zvyšné dve na úpravu hlasitosti. S týmito tlačidlami však nie som úplne spokojný, častokrát sa mi stalo, že som namiesto pridania hlasitosti tablet vypol alebo naopak, namiesto vypnutia tabletu zvýšil hlasitosť. Ocenil by som tiež, ak by tlačidlá boli viac hmatateľné. Pod nimi sa nachádz malý otvor, ktorý nie je nič iné, než mikrofón.

Na spodnej strane nájdeme kombináciu microUSB a mini HDMI slotu, pomocou ktorého si zariadenie nie IMG_2187len nabijete, ale ako to už býva zvykom, aj využijete pre dátové prenosy z PC či Macu a samozrejme nechýba ani možnosť prepojenia s TV, napríklad pomocou SlimPortu. Na ľavej strane nenájdeme nič.

Po otočení na nás vykukne veľmi príjemne riešená zadná strana, ktorá ponúka mäkko pôsobiaci materiál, ktorý sa pri bližšom pohľade leskne, a to preto, lebo v ňom nájdeme malé čiastočky. Ak teda chcete cítiť, ako pôsobí zhmotnená elegancia, určite si ho niekde „omakajte.“ V ruke tablet pôsobí príjemnejšie, než jeho predchodca.

Po dĺžke zadnej strany sa hrdo týči nápis „nexus“, ktorý je do krytu vytlačený lesklým plastom. Nechýba ani logo Asus, ktoré sa nachádza na spodnej strane zariadenia, pod ktorým je prvý z dvoch reproduktorov. Ten druhý sa nachádza na opačnej strane, vedľa ktorého je 5MPx fotoaparát, chránený niečím, čo sa mi podobá na plastový kryt. Celý zadný kryt pôsobí zjednotene a elegantne, čo bol určite úmysel Google a som rád, že sa im to podarilo.

IMG_2195-1

IMG_2047Konštrukcia nového Nexus 7 v rukách pôsobí oveľa stabilnejšie, než konštrukcia prvej generácie. Tablet je pevnejší, zároveň tenší a ľahší, čím sa tak rýchlo neunavíte, hlavne ak ho držíte len v jeden ruke. Presne problém s váhou ma nakoniec odradil od Nexus 10.

Mnohí odsúdili hrubší rámik na vrchnej a spodnej strane tabletu, ktorý výške samotného tabletu dokonca pridal 2 milimetre, no ja som rozhodne rád. Vylepšuje to totiž pohodlie pri používaní, keď tablet držíte horizontálne. Rámiky totiž ponúkajú dostatok miesta pre Váš palec, no ani o milimeter viac. Nejedná sa teda o nerozvážnosť, IMG_2196práve naopak, o premyslený krok, za ktorý som Google vďačný.

Veľkou výhodou Nexus 7 oproti osempalcovým alebo dokonca desaťpalcovým tabletom je to, že ho viete jednoducho prenášať bez toho, aby ste potrebovali tašku, v prípade niektorých tabletov takmer kufor. Nexus 7 sa mi po nežnom presvedčení zmestil do vrecka a aj napriek tomu, že z neho kúsok vytŕčal som s takýmto riešením nadmieru spokojný. Samozrejme vo vrecku ho bez puzdra alebo krytu nosiť neodporúčam.

Na druhú stranu mi je však jasné, IMG_2009že nie všetci merajú ‚meter osemdesiatpäť‚, a tak si k novému Nexusu musíte pripraviť aj plán, ako ho prepraviť z jedného miesta na druhé.

Čo sa týka odolnosti, tak aj napriek tomu, že sme s tabletom nenarábali „ako vo vate“ som, aspoň doteraz, nenašiel jediný škrabanček. To ma však nezastavilo pri kúpe lacného puzdra, ktoré tabletu dáva o niečo viac bezpečia.

Súhrn je pri konštrukcii jednoduchý. Podobne, ako pri displeji, aj konštrukcia bola vylepšená, tablet pôsobí oveľa pevnejšie a príjemnejšie.

Pod kapotou

Je jasné, že nový Nexus 7 by ste mohli využiť maximálne ako ťažítko bez skutočnej výpočetnej sily. O tú sa stará tak, ako som spomenul pri špecifikáciách, štvorjadrový čip Snapdragon S4 Pro o takte 1.5GHz. Niekoľko zdrojov, vrátane Anandtech, však tvrdí, že sa nejedná o S4 Pro, no o podtaktovanú verziu Snapdragon 600, keďže nový Nexus 7 disponuje DDR3 RAM, čo je výborná správa pre všetkých tých, ktorých odradila informácia o S4 Pro. Čipu, ktorý v sebe ponúka aj grafický čip Adreno 320, sekundujú 2GB RAM, ktoré sa starajú o všetko to, o čo sa na tablete pokúsite. Podrobnosti o tom, ako vyzerajú „vnútornosti“ Nexus 7 navštívte kompletné rozobratie na webe iFixit.

Android 4.3

IMG_2087

IMG_2151Nový Nexus 7 prichádza s Android 4.2.2, no okamžite ako sa prihlásite na svoj Google účet, sa tablet automaticky zreštartuje a zaktualizuje na najnovší Android 4.3. Hneď po tom prebehne ešte jedna aktualizácia, ktorá odstráni posledné chybičky, no verziu Androidu nezmení.

Jednou z najväčších noviniek počas predstavenia Android 4.3 bolo predstavenie tzv. „obmedzených profilov,“ ktoré sú výborné pre rodičov s deťmi, či dokonca počas školskej prestávky, keď svoj tablet chcete požičať kamarátom.

IMG_2118Táto funkcionalita je rozšírením funkcie z Android 4.2, v ktorej na svojom zariadení môžete vytvoriť niekoľko účtov, vďaka čomu dostane, podobne ako tomu je aj napríklad na Windowse, vlastnú plochu s vlastnými aplikáciami. Obmedzené profily sú skvelé v tom, že z hlavného účtu môžete nastaviť presne to, čo sa má zobraziť na danom profile a čo má naopak, ostať skryté. Vaše dieťa Vám teda neminie výplatu na in-app nákupoch a Vaši priatelia sa nedostanú k súkromným emailom.

Tušili sme, že Android 4.3 to v porovnaní s Android 4.2 veľa nového neponúkne a nemýlili sme sa. IMG_2128Obmedzené profily sú najväčšou zmenou, ktorú môžete pozorovať „navonok,“ no nebojte sa, Google vylepšil aj softvér, ktorý ostáva skrytý a funguje za oponou.

Pribudla podpora pre Wi-Fi scanning, nový Bluetooth 4.0 LE (Low Energy), či OpenGL ES 3.0. Všetky tieto novinky zlepšujú celkový pocit z Androidu a musím povedať, že oproti Android 4.2 je to citeľný rozdiel.

 

Aplikácie a hry

Jedna z najväčších sťažností ohľadom Android tabletov vždy spadá na aplikácie. Je to obľúbená téma hlavne pri porovnávaní iOS a Android tabletov. Problém nastal, keď Google predstavil Nexus 7 a v Google Play sa nenachádzalo dostatočne veľa aplikácií pre tablety. Apple App Store ich mohol aj rozdávať.

IMG_2110

Google však zvolil iný, lepší spôsob akým vyriešiť situáciu tabletových aplikácií. Namiesto vytvorenia dvoch verzií, jednej pre smartfón a druhej „HD“ verzie pre tablet, Android ponúka možnosť kombinácie oboch verzií do jednej. Tabletová verzia sa teda zapne pri väčšej uhlopriečke, čoho krásnym príkladom je aplikácia Google+.

IMG_2131Musím skonštatovať, že väčšina populárnych služieb, ktoré ako stredne náročný užívateľ využívam deň čo deň, už takúto optimalizáciu ponúka.

Vyhnúť sa samozrejme nesmiem ani otázke hier. Aj napriek tomu, že veľký hráč rozhodne nie som, sem tam si nejakú zahrám. Po tom, ako som obdržal nový Nexus 7, som sa čoraz častejšie pristihol pri tom, ako spojujem bodky, snažím sa dobehnúť čo najďalej alebo ako prekonávam najrýchlejší čas na rôznych okruhoch.

Až doteraz som s hrami na Androide nebol celkom spokojný, no nevedel som, či je to chyba hry alebo zariadenia. Po tom, ako som niekoľko hodín strávil konzumovaním rôznych hier, som zistil, že na vine boli rozhodne zariadenia. Nexus 4 bol príliš malý, Nexus 10 zas príliš veľký a ťažkopádny. Ak máte v obľube hry, ktoré sa hráte deň čo deň, Nexus 7 Vám poskytne úplne iný zážitok, na ktorý ste boli doteraz zvyknutí (ak nevlastníte prvú generáciu Nexus 7).

Mnohí z Vás ste sa ma pýtali, či sa Nexus 7 pri hraní prehrieva. Vyskúšal som dve z najnáročnejších hier, a to Real Racing 3 a Asphalt 8 a musím povedať, že tablet sa rozhodne neprehrieva. Zohriať sa však logicky musí, najviac sa to dá cítiť v hornej polovici tabletu, v okolí fotoaparátu.

Problém som nemal ani s jednou hrou, no pri Asphalt 8 som pocítil mierne záseky, skôr sa však prikláňam k názoru, že boli spôsobené slabšou optimalizáciou hry, ktorá bude vylepšená ďalšími aktualizáciami.

Nový Nexus 7 je aspoň pre mňa ideálnym zariadením pre hry. To isté však platí aj o konzumácii iného obsahu, ako napríklad hudby či videí. YouTube je neoddeliteľnou súčasťou akéhokoľvek tabletu a Nexus 7 nie je výnimka. Pozeranie videí je jednoduché, príjemné a vďaka novým funkciám aktualizovanej YouTube aplikácie sa dokonca podobá na prehliadania YouTube videí na desktope.

Výkon, benchmarky a iné zbytočnosti

Ako som už v recenziách Nexus zariadení povedal niekoľkokrát, benchmarky nepovažujem za akýkoľvek prínos, keďže podobne ako pri iOS a iPhone, Google dokáže aj z na prvý pohľad slabších špecifikácií naservírovať zariadenie, ktoré je v reálnom svete rýchlejšie, než zariadenia s prehnaným počtom jadier. Pre tých, ktorí sa bez benchmarkov neobídu, som pripravil niekoľko testov.

nexus7-2013-benchmark-1 nexus7-2013-benchmark-2 nexus7-2013-benchmark-4 nexus7-2013-benchmark-5 nexus7-2013-benchmark-6 nexus7-2013-benchmark-7

Batéria a nabíjanie

Otázky ohľadom batérie boli asi tie najčastejšie, ktoré sme ohľadom nového Nexus 7 dostali. Či už sa jednalo o celkovú výdrž alebo čas nabíjania, 3,950 miliampérhodín Vás zaujímalo najviac.

Ak by som mal batériu zhrnúť do jednej krátkej vety, povedal by som, že výdrž a nabíjanie sú porovnateľné, ak nie lepšie, než prvá generácie Nexus 7. Po bližšej analýze vďaka technikom a redaktorom z Anandtech sa môj odhad stáva skutočnosťou.

Najväčšou zmenou oproti prvej generácii je spotreba energie počas vypnutého displeja, ktorá sa znížila o celú polovicu. Osobne to beriem za jeden z najlepších bodov novej batérie, keďže veľakrát sa mi stáva, že tablet do ruky nechytím aj celý deň. Za desať a pol hodiny tablet stratil len 5% energie.

IMG_2096

Jedna z najdôležitejších funkcií každého tabletu je prehliadanie webu, či už ste na Facebooku alebo čítate novinky o Androide, poriadna výdrž je vždy vítaná a som rád, že môžem potvrdiť zistenia z Anandtech. Po tom, ako som na webe a Facebooku strávil väčšinu dňa, som to vzdal a uznal som, že batéria nado mnou zvíťazila. Spomínané testy z Anandtech vyobrazujú, o koľko viac hodín je možné z nového tabletu od Google „vyžmýkať.“

vydrz-vypnuty-displej

Spotreba energie pri vypnutom displeji. Zdroj: Anandtech

Oproti prvej generácii Nexus 7 je to viac než 3 hodiny viac, oproti iPad mini takmer o 3 a pol hodiny viac.

Pri prehrávaní videa a hraní 3D hier to už tak ružovo nevyzerá, no tablet by bez problémov vydržal celý deň hrania a surfovania. Podľa benchmarkov, ktoré vykonali v kontrolovaných podmienkach (čo v našej redakcii nedokážeme replikovať), sa na Nexus 7 (2013) video prehrávalo takmer 11 a pol hodiny, zatiaľ čo 3D benchmark bežal vyše štyroch hodín.

vydrz-3d vydrz-video vydrz-wifi

Zľava doprava: Výdrž batérie pri 3D grafike, prehrávaní videa a prehliadaní webu cez Wi-Fi. Zdroj: Anandtech

Výdrž batérie je teda veľmi solídna a to aj napriek Full HD displeju. Nový Nexus 7 Vám na batérii vydrží dlhšie, než jeho predchodca, čo ocenia asi všetci.

S batériou však prichádza aj nutnosť ju nabíjať, čo je v prípade niektorých tabletov priamo nekonečný proces. Nabíjanie Nexus 10 bola vždy tá najnepríjemnejšia skúsenosť, keďže tablet som zapojený musel nechať skoro 8 hodín.

nabijanie

Porovnanie času nabíjania z 0% na 100%. Zdroj: Anandtech

Pri Nexus 7 je to oveľa príjemnejšie a rýchlejšie. Tablet sa Vám po úplnom vybití nabije do štyroch hodín. Graf z Anandtech to opäť potvrdzuje, technici dokonca udávajú hodnotu 3 a pol hodiny. Nielen, že Vám tablet vydrží dlhšie, no z 0% sa Vám na 100% nabije za rozumný čas.

Fotoaparáty

IMG_2049 IMG_2161

Fotoaparáty na tabletoch som nikdy nevyhľadával a nikdy som od nich nič nečakal. Zistil som však, že minimálne pri sedem palcovom tablete je to šikovná vec pre rýchle fotky, ktoré väčšinou využívam v konverzáciách.

IMG_20130815_170131 IMG_20130826_093446 IMG_20130826_093712

Zadný 5MPx fotoaparát je maximálne priemerný, farby mieša ako sa mu zachce, je pomalý a tak ako náhrada za poriadny fotoaparát skutočne nestačí. To však od neho ani nikto nečaká. To isté platí aj o videu, ktoré dokáže natočiť, no tentokrát sa nedokonalé farby premietnu priamo do pohyblivého obrazu, spolu so zvukom, ktorý má od perfektnej reprezentácie toho, čo sa okolo Vás skutočne deje poriadne ďaleko.

IMG_20130826_093247 IMG_20130826_093349 IMG_20130826_093406 IMG_20130826_093513 IMG_20130826_093546 IMG_20130826_093539

Chýbať nesmie ani predný fotoaparát pre video hovory a autoportréty s našpúlenými perami. Ten opäť nesklamal, ani neprekvapil. Odfotiť Vás odfotí, nič viac, nič menej.

[fve]http://youtu.be/tLsLR_ORahQ[/fve]

Pomer cena/výkon

Zaužívanú kategóriu cena/výkon v prípade nového Nexus 7 musím poopraviť na kategóriu cenu/zážitok. Čo sa týka výkonu, nový Nexus 7 neláme žiadne rekordy, no o to pri Nexus zariadeniach vôbec ale vôbec nejde. Ide o celkový zážitok z toho, v čom je Google dobrý. V optimalizácii a softvéri, ktorý dáva zmysel. Čistý Android bez kompromisu.

IMG_1952

Nový Nexus 7 je toho príkladom. Aj napriek „zastaralému“ procesoru, ktorý sa ani náhodou čistou výpočetnou silou nemôže rovnať procesorom ako Snapdragon 600, či 800 ponúka plynulosť a rýchlosť systému, s ktorou sa nemôže rovnať ani jedno zariadenie. Nový sedem palcový tablet je najrýchlejšie zariadenie, ktoré som mal ako redaktor možnosť doposiaľ otestovať.

Za 259€ pri 16GB verzii dostanete tablet, ktorý nemá konkurenciu a ktorý Vám ponúkne zážitok z Androidu, aký nikde inde nenájdete. Kto raz ochutná príchuť Nexusu, inú už nebude chcieť.

asus-shop

Nový Nexus 7 (2013) nám do recenzie poskytol obchod asus-shop.sk, v ktorom si nový Nexus 7 môžete predobjednať už dnes.

Ďalšie odborné recenzie na tablet Google Nexus 7 by Asus (2gen) nájdete na Recenzie.SME.sk