Úvod Novinky Nový Exynos 5420, ešte väčší výkon pri menšej spotrebe

Nový Exynos 5420, ešte väčší výkon pri menšej spotrebe

1

Samsung pracuje na novom SoC (System on Chip) pod názvom Exynos 5420 Octa. Jednať sa má o ešte výkonnejší čip, ktorý sa popasuje s nenásytným Snapdragon 800, ktorý od svojeho predstavenia jednoznačne dominuje benchmarkom.

Väčší výkon však väčšinou prichádza s jednou veľkou nevýhodou – vyššou spotrebou energie. Nová architektúra big.LITTLE je preto postavená na princípe, kde Vám veľký výkon dodá len vtedy, keď ho skutočne potrebujete. Novinka, Exynos 5420 by mala poskytnúť dvakrát väčší grafický výkon, než jeho predchodca, Exynos 5410 Octa. Postarať by sa o to mal šesť-jadrový grafický čip Mali-T628. Nový čip od Samsungu okrem toho poskytuje aj podporu pre OpenGL ES 3.0, ako aj GPGPU, čo sú výpočty, ktoré prebehnú na grafickom čipe, čo dá procesoru viac priestoru pre iné výpočty.

Vďaka takejto funkcionalite sa môžeme tešiť na rozšírené funkcie, ako napríklad stabilizácia videa, či fotografií, ako aj ich úpravu, či rozpoznanie tvárí.

Samsung tvrdí, že efektivita pri spotrebe energie bola vylepšená o 70% bez akýchkoľvek kompromisov. Výkon procesora sa mal v porovnaní s Exynos 5410 zvýšiť o jednu pätinu.

Čo hovoríte na súboj medzi Qualcomm-om s ich Snapdragon 800 a Samsungom s ich osem-jadrovým (2×4) čipom Exynos 5420? Ktorý sa Vám pozdáva viac?

Zdroj: PhoneArena