Úvod Aplikácie Google aktualizoval pravidlá pre vývojárov: Žiadne AirPush reklamy, zákazy falošných aplikácií a...

Google aktualizoval pravidlá pre vývojárov: Žiadne AirPush reklamy, zákazy falošných aplikácií a viac

2

Dnes Google rozposlal email všetkým vývojárom, ktorí publikovali akúkoľvek aplikáciu na Google Play. Oznámil, že v pravidlách pre vývojárov spravil obrovské zmeny. Zmeny ovplyvnia tak vývojárov, ako aj užívateľov.

Existujúce aplikácie a hry, ktoré porušujú nové pravidlá musia byť upravené do 30 dní od obdržania tohto emailu, zatiaľ čo nové aplikácie tieto pravidlá musia dodržiavať už od dnes.

Čo vlastne Google zmenil? Začnime asi najotravnejšou vecou, s ktorou som sa pri Androide stretol. Hovorím o reklamách, ktoré sa vám znenazdajky objavili v notifikačnej lište. Jedná sa o tzv. AirPush reklamy. Povolené sú len reklamy, v ktorých sa promuje napríklad akcia v in-app nákupoch – prípad Real Racing 3.

 

Žiadne menenie nastavení alebo domovskej obrazovky

Google celkom prísne poznamenal, že si nepraje aby aplikácie menili akékoľvek nastavenia, okrem nastavení samotnej aplikácie. Toto správanie aplikácií zahrňuje pridávanie odkazov na domovskú obrazovku, pridávanie záložiek do prehliadaču, nahradenie widgetov atď.

Aplikácie ďalej nemôžu nabádať ani podporovať užívateľov vo vymenení aplikácií tretích strán za iné, okrem bezpečnostných aplikácií, na ktoré sa toto pravidlo nevzťahuje.

 

Kľúčové slová sa stanú kľúčovými

Pamätáte sa na aplikácie, ktoré mali vo svojich kľúčových slovách uvedené všetky pojmy, od kozieho mlieka až po astronautov na mesiaci? Táto situácia končí. Google vývojárom zakazuje používanie irelevanantných kľúčových slov tak isto ako nadmerné používanie akýchkoľvek kľúčových slov.

 

Čo to teda znamená?

V celých pravidlách je viac zmien, s ktorými sa vývojári nutne musia čím skôr zoznámiť. Niektoré sú malé, iné zas oveľa dôležitejšie. Falošné aplikácie ako detektor kovov, solárny panel, či snímač odtlačkov prstov to musia mať uvedené v názve. Zakázané sú samozrejme aj in-app nákupy, ktoré nie sú poriadne vyznačené.

Čo hovoríte na zmeny? Tešíte sa, že Google takto zasiahol a chamtivým vývojárom pristrihol krídla?

Zdroj: TNW via AndroidBeat