Úvod Novinky Etiketa pri volaní v rôznych krajinách: Vedeli by ste ako si slušne...

Etiketa pri volaní v rôznych krajinách: Vedeli by ste ako si slušne zavolať s egypťanom alebo číňanom? [Infografika]

1

Etiketa pri volaní je v rôznych štátoch úplne iná. Všimol som si to hneď po tom, ako som opustil svoj rodný kraj a zakotvil na britských ostrovoch. Vedeli by ste si však slušne zatelefonovať s rodeným egypťanom alebo číňanom, ak by ste vedeli daný jazyk? Tak napríklad v Egypte je slušné prvých päť minút sa baviť o všeličom a až potom prejsť k veci. V taliansku je napríklad neslušné nechať odkaz dlhší, než tridsať sekúnd. Tieto a viac zaujímavostí nájdete nižšie, rozdelené do krajín a preložené do slovenčiny.

USA

etiketa-v-usa

1. V Spojených Štátoch by ste si zo slušnosti mali vypnúť zvonenie, ak sa nachádzate na verejných miestach, ako napríklad v kine, divadle, kostole, či reštaurácii.

2. Bežné nepísané pravidlo ďalej hovorí o tom, že telefonovať by ste nemali prihlasno, aby ste tým nevyrušovali ľudí okolo Vás.

3. Tretím zaujímavým faktom ohľadom telefonovania v USA je údaj o čase. Po deviatej hodine večer je totiž neslušné niekomu zavolať, pokiaľ na to nemáte povolenie alebo ide o pohotovosť.

Egypt

etiketa-v-egypte

1. V Egypte je bežné prvých päť minút sa rozprávať, akoby ste sa stretli niekde na ulici. Až po rýchlej debate sa pustíte k veci, ohľadom ktorej ste volali.

2. Po tom, ako začne konverzácia, na telefonát sa sústredia sto percentne. Nenechajú sa vyrušiť takmer ničím.

3. Egypťanom nerobí problém vymeniť si svoje telefónne číslo s úpne neznámymi ľudmi vo vlaku, či v autobuse.

Thajsko

etiketa-v-thajsku

1. V Thajsku Vám ľudia zodvihnú telefón aj v tých najnevhodnejších situáciách, napríklad počas pracovného pohovoru, či mítingu.

2. Keď niekomu volajú a nedvíha, tak telefón nechajú zvoniť tak dlho, ako sa to len dá. Žiadne slušné položenie telefónu po niekoľkých zvoneniach, ako u nás.

3. V Thajsku je nezodvihnutie telefónu považované za neslušné, dokonca aj keď pracujete. Pri ich etikete je však dosť možné, že človek, ktorý Vám volá nechá telefón zvoniť celý deň.

Brazília

etiketa-v-brazilii

1. V Brazílii je taktiež považované za neslušné, keď nezodvihnete telefón. Niektorí brazílčania telefón zodvihnú dokonca aj počas mítingu, či v kine, no väčšina ľudí pred tým opustí daný priestor.

2. V Brazílii je bežné, že počas toho, ako rozprávate druhá osoba bude opakovane hovoriť „uh.“ Jedná sa o potvrdenie druhej strane, že sú stále na linke a to z dôvodu zlých telefónnych liniek.

3. Keď sa v Brazílii niekomu dovolajú, spýtajú sa „Kto ste?,“ aj napriek tomu, že danému človeku volajú práve oni a nie naopak.

Francúzsko

etiketa-vo-francuzsku

1. Francúzi rozprávajú jemnejšie,než zvyšok, čo znamená, že je neslušné, ak zvýšite hlas.

2. Podobne ako v USA, aj vo Francúzsku je slušné nezodvihnúť telefón, ak sa nachádzate na verejných priestranstvách, ako aj v hromadnej doprave. Väčšina si zvonenie vypína aj pri večeri.

3. Francúzi okrem toho neradi zverejňujú svoje osobné informácie cez telefón. Spravia tak až po tom, ako si sú istí, že na druhej strane je skutočne ten človek, ktorý by tam mal byť.

Čína

etiketa-v-cine

1. Čína je známa veľkými skupinami telefonistov, ktorí telefonujú kedy sa im zachce a kde sa im zachce. Okrem toho počas osobného rozhovoru nie je nezvyčajné, ak človek, ktorému zvoní telefón jednoducho začne telefonovať a tak preruší konverzáciu s človekom pri ktorom sa nachádza.

2. Číňania sú vytvalí, telefón nechaú zvoniť 10 až 15 krát, potom zložia a zavolajú Vám znovu.

3. Ľudia z ďalekého východu neradi SMSkujú a nenechávajú si odkazy. Väčšina z nich tak jedine telefonuje.

India

etiketa-v-indii

1. V Indii je bežné, že Vám niekto zavolá aj po 10 večer.

2. Ak zavítate do Indie, nebuďte prekvapení z neznesiteľne hlasných zvonení na verejných priestranstvách, či ľudí, ktorí telefonujú dokonca aj v knižnici.

3. Indi, podobne ako Číňania neradi SMSkujú. Dôvodom má byť nedávna adopcia mobilných telefónov a nezvyk SMSkovať.

Japonsko

etiketa-v-japonsku

1. V Japonsku je neslušné telefonovať na verejnosti, keď sú okolo Vás cudzí ľudia. Na uliciach dokonca nájdete značky, ktoré Vás upozorňujú na to, aby ste netelefonovali.

2. V Japonsku je bežné, že rodičia alebo starší členovia rodiny telefón zodvihnú s pozdravom „Haló, toto je dom ______.“

3. Je zakázané telefonovať alebo SMSkovať počas jazdenia na bicykli, no väčšina z nich to robí tak či tak.

Spojené Kráľovstvo

etiketa-v-uk

1. Podobne ako v USA, aj na britských ostrovoch majú mobilné telefóny už nejaký ten čas a tak mali čas vybudovať si akúsi etiketu. Telefón Vám zodvihnú slušným pozdravom „Hello.“

2. Nie je nezvyčajné, že telefón zvoní 6 až 10 krát pred tým, než sa zapne odkazová schránka, čo je približne dvakrát tak veľa, ako v USA.

3. Jedenie alebo počas telefonovania je považované za extrémne neslušné. Takmer všetci k tomu pristupujú negatívne.

Taliansko

etiketa-v-tailiansku

1. Väčšina talianov Vám telefón zdvihne frázou „Pronto,“ čo znamená „hovor stručne.“

2. V Taliansku je bežné, že počas obchodného rokovania bude mať kupec telefón zapnutý s možnosťou ho zodvihnúť, zatiaľ čo predajca si ho musí vypnúť.

3. Je považované za neslušné, ak niekomu necháte odkaz, ktorý je dlhší, než 30 sekúnd. Správa musí byť rýchla a stručná.

Slovensko a Česká republika

Aká etiketa platí v našich krajinách? Je to podobné ako v zahraničí? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!

Zdroj: PhoneArena